Érdekes - 2024. szeptember 16., Hétfő
#Balaton-felvidéki Nemzeti Park #fecske #csapadékos időjárás #lehűlés #próbatétel #veszély #mentés

Fecskék ezrei pusztulhatnak el

Fecskék ezrei pusztulhatnak el

A madarakat táplálni nem szabad kenyérrel, magvakkal, vagy a horgászok által csaliként használt csontival, ehelyett a kézben tartott madár leforrázott lisztkukaccal etethető (A kép forrása: Facebook/Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt - írja közösségi oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Habár a madarak egy része már korábban elindult dél felé, még nagyon sok fecske tartózkodik hazánkban, így a Balaton térségében is. Az északi területek felől érkező, és dél felé tovább vonuló madarak is a térségben tartózkodnak ebben az időszakban.

A Kárpát-medence egyik legjelentősebb éjszakázóhelyét találjuk a Kis-Balaton környékén, ahol a nádasokban ilyenkor több százezer madár tölti az éjszakát.

Az ilyen hirtelen érkező lehűlések képesek jelentős károkat okozni a még itt tartózkodó állományban. Ennek oka, hogy a hűvös időben a fecskék kizárólagos táplálékát jelentő rovarok hirtelen eltűnnek, így a madarak éhezni kényszerülnek. Ezek a fajok rendkívül aktív életmódot élnek, gyakorlatilag folyamatosan repülnek. Ez az életmód mérhetetlenül sok energiát igényel, ezért felhalmozott tartalékaik hamar elfogynak. Ezt a folyamatot felgyorsítja, hogy a hűvös időben a kis testtömegű madaraknak fenn kell tartaniuk viszonylag magas testhőmérsékletüket is, aminek eredményeként kondíciójuk gyorsan leromlik.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai számos helyen észlelték a fecskék utak mellett történő pusztulását.

A környezeténél még egy ideig melegebb aszfalt vonzza a táplálékot kereső és melegedni vágyó madarakat, amelyek nincsenek felkészülve a gyorsan közlekedő gépjárművek megjelenésére, ezért egész csapatok eshetnek áldozatul. Az ilyen esetek megelőzhetőek, ha útközben lelassítunk, amikor fecskeraj megjelenését látjuk, így a madaraknak elegendő idejük jut az érkező gépjármű észlelésére, illetve elkerülésére. Emellett gyakori eset, hogy a hideg idő elől a fecskék nagy tömegben húzódnak teraszok védett helyeire, épületekbe. Az ilyen esetekben a legfontosabb a madarak számára a nyugalom biztosítása, illetve annak lehetővé tétele, hogy a hideg elmúltával a madarak elhagyhassák menedéküket.

Sajnálatos módon ilyen időjárás esetén egyszerre nagy tömegben kerülnek bajba a madarak, ezért minden egyedet megmenteni nem lehetséges, a beérkező madarak ápolása meghaladja a mentőhelyek kapacitásait. Általános tanácsként elmondhatjuk, hogy

a madarakat táplálni nem szabad kenyérrel, magvakkal, vagy a horgászok által csaliként használt csontival, ehelyett a kézben tartott madár leforrázott lisztkukaccal etethető.

Az épületekben melegedő madarak etetése szintén ezzel az eleséggel lehetséges, ekkor a padlóra helyezett élő lisztkukacot a fecskék összecsipegetik. Amennyiben röpképtelen fecskéket találunk, értesítsük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot vagy a hozzánk legközelebb eső madármentő központot, annak érdekében, hogy a természetvédelmi szakemberek segíthessenek megtalálni a madarak számára legoptimálisabb megoldást.

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 20., Péntek

Programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. augusztus 18., Vasárnap

2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája

Mesebeli torta, melyben Kovács Alfréd váci cukrász gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak.


2024. augusztus 11., Vasárnap

Jöhetnek a kívánságok

A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni.


2024. augusztus 03., Szombat

Mesés nyári káposzta

Rekordszámú, negyven nevező közül választották ki a győztest.


2024. július 19., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. július 12., Péntek

Hétvégi programkavalkád

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. július 05., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. június 21., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.

+