Idén a passió-karamell lesz a sláger (A kép forrása: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete)
Megvan 2020 fagyija: a passió-karamell egy balatonfüredi cukrászdában készült, és Dobó Norbert álmodta meg. A cukrász egyébként a szakmai megmérettetés ezüstérmét is bezsebelte törökmézes vaníliájával.
Balatonfüredi cukrász passió-karamelljét választották az év fagylaltjának. Dobó Norbert nemcsak az arany-, hanem az ezüstérmet is megszerezte: törökmézes vaníliája a második legfinomabb nyalánkság lett a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett szakmai megmérettetésen.
Mindkét fagyija tejes alapú. A maracujára – más néven passiógyümölcsre – épülő, modernebb irányzatot képviselő passió-karamellt pekándióval rétegezte. A második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobta fel, ennek eredménye egy klasszikusabb ízvilág lett.
Dobó Norbert az év fagyijáért járó serleggel (A kép forrása: VEOL)
Dobó Norbert az MTI-nek elmondta: nála a tél az ötletelés időszaka, a tavasz a kísérletezgetésé, a nyár pedig a megvalósításé. Hozzátette, a két fagyi már tavasz óta kapható a Füredi Fagyizóban.
Az év fagylaltja verseny harmadik helyén két finomság is osztozik: Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó munkatársa zöldcitromot készített egy csipetnyi mentával, a gödöllői Sissi Fagyizót képviselő Koncz Andrea pedig a balzsamecetes Modena kincsével nyerte el a zsűri tetszését.
A versenybe 62 alkotást neveztek. Az öt régiós elődöntőből 13 készítmény jutott tovább a döntőbe, amelyet kedden tartottak Budapesten. A rendezvényt – a tavalyihoz hasonlóan – egy fesztivál keretében tartották volna valamelyik magyarországi nagyvárosban május végén, ám a koronavírus-járvány ezt nem tette lehetővé.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője, Selmeczi László a távirati iroda kérdésére elmondta: a jelentkezők csak természetes alap- és járulékos anyagokból főzhetik meg versenymunkájukat, amelyet aztán saját készítésű öntettel, továbbá variegátókkal ízesíthetnek, illetve díszíthetnek.
A zsűri szerint az idei felhozatal nagyon színvonalas volt, sok kreatív és újszerű megoldással. A bizottság elnöke, Kiss Zoltán úgy látja, hogy a minőségi fagylaltnak híre és jövője is van Magyarországon.
Az ipartestület az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is megrendezte, ezt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán nyerte meg a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.
Aki eddig hezitált, érdemes sietnie a téli gumik felszerelésével.
Az egyhetes őszi iskolai szünetre is számos programmal készültek.
Félpályás zárásokra, forgalomterelésre és sebességkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek.
Teljesen átalakul a tervezési, engedélyezési és kivitelezési szabályrendszer.
Ezúttal nyolcan vehettek át elismerést, köztük Horváth Zoltán, Tófej polgármestere és Nagy Ottó.
A Zalakarosi Fürdő 2023 után kapta meg ismét az elismerést.
Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség.
A legmagasabb nappali hőmérséklet Nagykanizsán 32 és 36 fok között alakul.
Az országos tisztifőorvos az ország egész területére augusztus 24-én, szombaton nulla órától augusztus 30-án, pénteken 24 óráig rendelte el a hőségriasztást.
Az országos tisztifőorvos a korábban elrendelt hőségriasztását szerda 0 órától harmadfokúra emeli, és vasárnap 24 óráig meghosszabbítja.
Az országos tisztifőorvos a másodfokú hőségriasztást augusztus 11-étől, vasárnaptól augusztus 16., péntek éjfélig az ország egész területére rendelte el.