Hazai - 2023. január 26., Csütörtök
#Erasmus #oktatás #Navracsics Tibor

Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

(Fotó: Facebook/Navracsics Tibor)

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagja.

„Az első dolog volt, amiben megállapodtunk a mai napon, hogy nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását. Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, miután találkozott Brüsszelben Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel oktatási biztossal. Hozzátette, ez vonatkozik az oktatókra és a kutatókra is, és mind a finanszírozás, mind az együttműködés zökkenőmentes lesz. Úgy fogalmazott, hogy alapvetően egy konszenzuskereső, jó hangulatú találkozóra került sor.

Azt kértem a két biztostól és rajtuk keresztül az Európai Bizottságtól, hogy világos és egyértelmű kommunikációval erősítsék meg és növeljék a bizalmat a diákokban az Erasmus program iránt

– hangsúlyozta Navracsics Tibor. Jelezte, hogy ugyanez vonatkozik a Horizont programra is. Azok az egyetemek, amelyek részt vesznek most is a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és jelentkezni is folyamatosan lehet új pályázatokra, amelyeket el is bírálnak, „ez is zökkenőmentes lehet”.

Jelezte, hogy folytatják a tárgyalásokat, hogy azokat az aggályokat, amelyek fennállnak, kezelni tudja a magyar kormány.

„A 21 alapítványi fenntartású egyetem közel felében vannak politikus tagok, ezek esetében fogalmaztak meg összeférhetetlenségi aggályokat. Közvítettem számukra a magyar kormány álláspontját, hogy részünkről nem akadály ennek megváltoztatása” – mondta, hozzátéve, hogy a másik probléma a kuratóriumi tagok mandátumok időtartama. A miniszter szerint két nem túl bonyolult jogszabály módosításáról van szó, ezért nem lesz akadálya, hogy márciusban az Országgyűlés módosítsa a vonatkozó törvényeket. Megjegyezte, számos kérdést kell még pontosítani, például hogy egy polgármester vagy egy képviselő-testületi tag beletartozik-e az összeférhetetlenségi szabályokba.

Újságírói kérdésre, hogy lesznek-e még további egyeztetések, azt mondta, ha szükséges, akkor hetente megy Brüsszelbe, de úgy gondolja, a politikai megállapodás keretrendszere megvan, technikai szinten folytatódhatnak a tárgyalások. A céljuk az, hogy a módosítások olyanok legyenek, amelyek később nem okoznak problémát, ez nem igényel feltétlenül politikai szintet – tette hozzá.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 30., Péntek

Meghosszabbítják jövő csütörtökig a másodfokú hőségriasztást

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Tovább tombol a kánikula, az egész országra kiadták a figyelmeztetést

A legmagasabb nappali hőmérséklet Nagykanizsán 32 és 36 fok között alakul.


2024. augusztus 24., Szombat

Ismét másodfokú hőségriasztás lépett életbe

Az országos tisztifőorvos az ország egész területére augusztus 24-én, szombaton nulla órától augusztus 30-án, pénteken 24 óráig rendelte el a hőségriasztást.


2024. augusztus 13., Kedd

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Az országos tisztifőorvos a korábban elrendelt hőségriasztását szerda 0 órától harmadfokúra emeli, és vasárnap 24 óráig meghosszabbítja.


2024. augusztus 11., Vasárnap

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe

Az országos tisztifőorvos a másodfokú hőségriasztást augusztus 11-étől, vasárnaptól augusztus 16., péntek éjfélig az ország egész területére rendelte el.


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.

+