Hazai - 2024. július 13., Szombat
#Balaton #Kék Hullám Zászló #strand #minősítés #elismerés

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

Lombár Gábor, a BSZ elnöke: „A Balatont bárkinek nyugodt szívvel lehet ajánlani, Európai-szintűek a strandjai” (Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon loboghat a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászló - derült ki a Balatoni Szövetség (BSZ) díjkiosztó ünnepségén pénteken Vonyarcvashegyen.

Az önkormányzatokat tömörítő szövetség az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló Kék Hullám Zászló strandminősítést - hangzott el a rendezvényen. Az idén 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, némelyikük szabadstrandokkal és kempingekkel.

Lombár Gábor, a BSZ elnöke beszédében kiemelte: a Kék Hullám Zászló elnyerése mára rangos elismerés lett, ugyanakkor a jövőbeni fejlesztési irányok útmutatójává is vált a szakmai bírálóbizottság minősítése.

A helyszíni bejárások az iskolaszünet kezdete utáni héten zajlottak, a bírálóbizottságba a BSZ bevonta a partnerszervezeteit; a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviselőit. Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát, választékát.

A nevező strandok közül 28 nyert ötcsillagos, 14 négycsillagos, és négy három csillagos Kék Hullám Zászlót.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára elmondta, hogy a minősítés során vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strandok akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát (virágosítás, gyep, meder), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és a gyerekbarát szempontokra, mint a pelenkázó vagy családi öltöző meglétére is odafigyeltek. Számított a strandi vendéglátóhelyek kínálata, a helyi termékek jelenléte is.

Több különdíjat is osztottak a rendezvényen. Közöttük új a Smart Destination, amely a strandok digitális megközelíthetőségét vizsgálta. Három fürdőhely kapott „Okos Strand” minősítő oklevelet, akik közül a különdíjat Vonyarcvashegy Lido Strandja érdemelte ki. A strandok digitális megközelíthetősége új szempontként bekerül jövőre a BSZ minősítő rendszerébe is - hangzott el a rendezvényen.

A minősítő munkában tíz éve részt vevő titkár megjegyezte, hogy

évente sok új innovatív megoldás, ötlet születik egy-egy strandon, amit érdemes a többieknek átvenniük.

Az MTÜ családbarát idei különdíját Balatonakali Mandulavirág strandjának adta át. A Balatoni Kör az egész évben nyitva tartó, minőségi kínálattal rendelkező és helyi termékeket felsorakoztató strandi vendéglátóhelyeket értékelve Balatonudvari Fövenyes strandjának adta a különdíját. A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Siófoki Nagystrand kapta, amely rendezvényhelyszínként is  kínál programokat.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok, a biológiai sokféleség megőrzése, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapján kiemelkedő balatonfüredi Kisfaludy strandnak, „Zöld béka díjat” a környezeti nevelésben kiemelkedő szigligeti Községi strandnak, valamint „Zöld fészek díjat” az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő szántódi, Rigó utcai szabadstrandnak.

A tó körüli három vármegyei önkormányzat is különdíjban részesítette partszakaszainak egy-egy kiemelkedő fürdőhelyét.

Lombár Gábor az MTI-nek elmondta, az utóbbi években magas az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót elnyerő strandok száma, ami a strandfejlesztésre fordítható támogatások mellett annak is köszönhető, hogy a strandüzemeltetők megfogadják a szakmai zsűri ajánlásait. „A Balatont bárkinek nyugodt szívvel lehet ajánlani, Európai-szintűek a strandjai” - hangsúlyozta.

(Forrás: MTI)

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 30., Péntek

Meghosszabbítják jövő csütörtökig a másodfokú hőségriasztást

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Tovább tombol a kánikula, az egész országra kiadták a figyelmeztetést

A legmagasabb nappali hőmérséklet Nagykanizsán 32 és 36 fok között alakul.


2024. augusztus 24., Szombat

Ismét másodfokú hőségriasztás lépett életbe

Az országos tisztifőorvos az ország egész területére augusztus 24-én, szombaton nulla órától augusztus 30-án, pénteken 24 óráig rendelte el a hőségriasztást.


2024. augusztus 13., Kedd

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Az országos tisztifőorvos a korábban elrendelt hőségriasztását szerda 0 órától harmadfokúra emeli, és vasárnap 24 óráig meghosszabbítja.


2024. augusztus 11., Vasárnap

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe

Az országos tisztifőorvos a másodfokú hőségriasztást augusztus 11-étől, vasárnaptól augusztus 16., péntek éjfélig az ország egész területére rendelte el.


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.

+