Kanizsa - 2020. augusztus 15., Szombat
#Fodor Csaba #törvénysértés #városfejlesztő kft. #Modern Városok Program #Balogh László polgármester #Cseresnyés Péter #államtitkár, országgyűlési képviselő

Polgármester: a Fodor-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését

Polgármester: a Fodor-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését

A polgármester szerint a kanizsaiaknak meg kell ismerniük a valóságot (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármester szerint a Fodor Csaba-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését. Balogh László közölte, a városfejlesztő cég igazgatója a frakcióvezető utasítására megtagadta azt a kérést, hogy a Modern Városok Program folytatásához szükséges dokumentumokat átadja a Beruházási Ügynökségnek. A város vezetője hozzátette, ennek viszont az lehet a következménye, hogy Nagykanizsa lemarad a nagyprojektek megvalósításáról, és így eldob magától több tízmilliárd forint fejlesztési forrást.

Balogh László a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, ha egy önkormányzat nettó 700 millió forint értéket meghaladó beruházást központi költségvetési támogatás felhasználásával valósít meg, akkor idén januártól az országos illetőségű Beruházási Ügynökség a kizárólagos jogú feladatellátó. Ennek az ügynökségnek kellene átadni most a dokumentációkat.  

 – Azért fontos mindez városunknak, mert az elmúlt hónapokban sajnos gyakorlat lett a közgyűlési többséget uraló Fodor Csaba-koalíciónál, hogy amit csak lehetett, mindent – beleértve a mostani és az előző városvezetéstől származó fejlesztéseket is – gátoltak vagy elkaszáltak, holott e beruházások a város fejlődését szolgálták volna: így például a Velodrom megépítését a végsőkig akadályozták, meghiúsították az Ifjúsági központ létrehozását, a Trianon-emléktábla felállítását, és még számos jó kezdeményezést. Egy szerencse, hogy a sportcsarnok megépítését és a Zöld Város projekt, vagyis az Eötvös tér és a Deák tér megújítását már nem tudták leállíttatni – fejtette ki a polgármester.

Cseresnyés Péter és Balogh László a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Szilárd)

Balogh László szerint a parlament és a kormány felelős döntése lehetőség arra, hogy a várost megóvja attól, hogy a többségi koalíció tagjai a nagyberuházásokat elodázhassák vagy elkaszálják, pusztán egyéni és pártos célok érdekében feláldozva. Hozzátette, ennek azonban az az előfeltétele, hogy az önkormányzat teljesítse kötelezettségét, és a városfejlesztő kft. még ebben a hónapban átadjon minden eredeti tervet és dokumentációt a Beruházási Ügynökségnek. Az ügynökség a törvény alapján ezt jogosan kérte is, hogy elkezdődhessen a nagyprojektek további teljesítése.

– És itt jön az, ami veszélybe sodorhatja e több 10 milliárdos beruházások megvalósítását: Czirákiné Pakulár Judit, a városfejlesztő kft. e mostani, egyfős többséget adó koalíció által megválasztott ügyvezetője megtagadta polgármesteri kérésemet, arra hivatkozva, hogy Fodor Csaba képviselő őt írásban erre utasította. Fodor Csaba ugyanis önhatalmúlag úgy döntött, a törvényi kötelezettség ellenére nem fogja átadni a cég a Beruházási Ügynökségnek az eredeti, teljes körű digitális és papíralapú dokumentációkat, mivel szerinte a közgyűlés e faladatot a városfejlesztő kft-nek adta. Ez azonban törvényellenes. Ő maga pedig a közgyűlést és így az önkormányzatot képviselve utasíthatja a polgármester ellenére a városi cégek vezetőit, köztük Czirákinét. Ami szintén törvényellenes, jogszabályokat is felrúgó hazugság. Mivel azon városi cégek esetében, ahol az önkormányzat az egyedüli tulajdonos, mint ez esetben is a városfejlesztő cégnél, ott a közgyűlés gyakorolja a tulajdonosi jogokat, és e közgyűlés egyedüli képviselője a polgármester. Ez nem vita tárgya, ezt a törvény betűje garantálja, amit azonban Fodor Csaba képviselőként és ügyvédként is önkényesen félretett saját politikai és hatalmi érdekei okán – hívta a figyelmet Balogh László.

Cseresnyés Péter: Nagykanizsán nagyon sok sikeres beruházás, felújítás és fejlesztés valósult meg, és számos nagyszerű dolog született (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármesternek az elmúlt időszakban komoly csatákat kellett vívnia, hogy a városfejlesztő cég eleget tegyen a törvényi kötelezettségeinek, hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. A politikus hozzátette, sokan azt is sérelmezik, hogy a Fodor Csaba vezette frakció több eddigi fejlesztést is saját sikerének próbál beállítani. Cseresnyés Péter emlékeztetett az elmúlt 10 év néhány megvalósult beruházására, illetve azokra a folyamatban levőkre, amelyeknek az előkészítése akkor történt.

– Több mint 2 milliárd forint értékben megújult a belváros, a főtér, a Fő út, most történik az Eötvös téri és a Deák téri felújítás, a ferences kolostor körüli területnek a megújítása.  Az elmúlt években körülbelül 700 millió forint értékben újultak meg bölcsődék, óvodák és iskolák, 500 millió forintból fejlődtek a játszóterek, műfüves focipályák. 30 közintézmény újult meg Nagykanizsán mintegy 7 milliárd forint értékben. Körülbelül 2 milliárd forint jött a városba a közművek és utak megújulására, de összességében csaknem 4 milliárd forintot költött a város erre a területre, vagyis az utakra és járdákra. Mintegy 10 milliárd forintot fordított a város a csatornahálózat megújítására. A Modern Városok Program és a TOP-os fejlesztések teljesülése néha azonban kockázatosnak tűnik a Fodor Csaba vezette frakció miatt. A bosszúhadjáratuk veszélyezteti ezeket – tette hozzá Cseresnyés Péter.

A sajtótájékoztatót teljes egészében meghallgathatja, ha ide kattint.  

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+