Kék hírek - 2022. november 20., Vasárnap
#Nagykanizsa #főigazgatói elismerés #hősies helytállás

A megfelelő ember a megfelelő helyen

 A megfelelő ember a megfelelő helyen

(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Hősies helytállásáért részesült főigazgatói elismerésben nemrég Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a zalakarosi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka. Gábor még június 26-án, a szabadnapján vette észre egy nagykanizsai vasúti felüljáróról, hogy egy mozdulatlan ember fekszik a vasúti síneken. A törzszászlós nem késlekedett, hanem életet mentett. Akkor is.

Németh Attila Gábor a véletlennek köszönheti, hogy tűzoltó lett. Tartalmas pályafutását felidézve azonban az ember úgy érzi, hogy a tűzoltó szakma is köszönettel tartozik a véletlennek, hogy a megfelelő helyre irányította a törzszászlóst. 1997-ben a csurgói tűzoltóparancsnok kereste meg, hogy lenne-e kedve csatlakozni az akkor alakuló önkormányzati tűzoltósághoz, Gábor pedig igent mondott. Akkor ugyan még nem sejtette, hogy a döntés gyökeresen megváltoztatja majd az életét, némi rendvédelmi kötődése így is volt, hiszen édesapja katonatisztként szolgált. 

Két évvel később, 1999. október elsején szerelt fel a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, mint beosztott tűzoltó. A közel negyedszázad alatt a sokat látott tűzoltó az első pillanattól fogva azokból az elismerő pillantásokból meríti hivatástudatát, melyeket egy-egy káreseti helyszínen az emberek vetnek rá, akiken éppen segít. „A mi hivatásunkban nincs két egyforma eset, és nem bízhatjuk el magunkat, mert minden eset más, vagy percről-percre változhat. Az a szerencsés ember vagyok, akinek az a munkája, amit igazán szeret” - fogalmazott a törzszászlós. 

Pedig az élet nem egyszer komoly kihívás elé állította, bajtársaival együtt. Felidézte például azt az M7-es autópályán történt kamionbalesetet, amikor az egyik teherautó fülkéje teljesen összeroncsolódott, a sofőr pedig beszorult. Gábornak sikerült bemászni a fülkébe, és bentről irányítani a mentést, amikor egyszer csak a mentőtiszt elmondta neki, hogy ha nem tudják a sofőrt kivenni húsz percen belül, akkor meg fog halni. Ráadásul rendkívül hideg, szeles, havas idő volt, de igazi csapatmunka révén sikerült megmenteni a sofőr életét. 

Részt vett a vörösiszap-katasztrófa munkálataiban is, a 2013. márciusi hóhelyzet pedig szolgálatparancsokként érte.

„Ott megmutatkozott minden tűzoltó, rendőr és mentős részéről, mit jelent a hivatástudat. A három mentő egység kimagaslóan dolgozott össze, és a sokszor embertelen körülmények között mindenki tette a dolgát azért, hogy segíteni tudjunk. A kollegáimmal együtt, mikor pár órára leváltottak bennünket és kicsit megmelegedtünk, egyből mentünk vissza a kárhelyekre.”  Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós hatalmas megtiszteltetésként élte meg, hogy helytállásáért – sok társához hasonlóan – megkapta a bátorság érdemjelet.

202211192046_NKGPOL-3.jpg (1500×1001)Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is gratulált a hősies helytállásáért és bátor magatartásáért elismerésben részesített Németh Attila Gábornak (Fotó: Gergely Szilárd)

Gábor szíve akkor is a helyén van, ha éppen nincs rajta egyenruha. Ez év júniusában gépjárművel közlekedett Nagykanizsán, amikor arra lett figyelmes, hogy az egyik vasúti átjáróban több autó megállt, illetve több személy is összegyűlt a hídon. Leparkolt, majd az ott tartózkodóktól megtudta, hogy egy hölgy leugrott a hídról a vasúti sínekre. A törzszászlós nem késlekedett, a meredek rézsün lement hozzá, közben fentről kiabáltak a járókelők, hogy jön a vonat. Semmiképp nem akarta a síneken hagyni, ezért a lábainál fogva lehúzta a sínekről, majd száz métert futva, integetett az érkező vonat vezetőjének, hogy álljon meg. Közben felkiabált az éppen megérkező mentősöknek, hogy mit mondjanak a tűzoltóknak, mit hozzanak le magukkal a mentéshez. A hölgy túlélte, Gábor pedig ezért a tettéért nemrég átvehette a hősies helytállásért elismerést. 

Nem ez volt ugyanakkor az első eset, amikor civilben, mégis tiszta szívvel, az azonnali segítség reményével mentett életet: pár évvel ezelőtt éppen szolgálatba készülődött, amikor meglátta, hogy valami ég a szomszédos utcában. Azonnal rohant, és mint kiderült, időben. Egy idős házaspár családi házának melléképülete lángolt, amit a törzszászlós áramtalanított, majd a kerti csapról meg is kezdte az oltást, és sikerült is megakadályozni a tűz továbbterjedését. A kiérkező kollégák pedig befejezték a mentést, ami akár tragédiával is végződhetett volna, ha nincs a megfelelő ember a megfelelő helyen. 

202211192043_1029182.jfif (1024×683)(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, ha magánéletében éppen nem életet ment, akkor több hobbinak hódol, így például a motorozásnak, a horgászatnak, a biciklizésnek és a sportolásnak. Többször részt vett korábban a TFA-n és a különböző lépcsőfutó versenyeken is. Jelenleg minden idejét a három éves kisfiának és családjának szenteli, feleségével decemberre várják második gyermeküket. 

Összegezve, a törzszászlós az élő bizonyítéka annak, hogy nem minden hős visel köpenyt. Ez talán mindannyiunk szerencséje is…

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. november 26., Szombat

Adótraffi: ők következnek

2022. november 25. és december 31. között az ünnepi időszakhoz kapcsolódó, szezonális termékek árusítóit ellenőrzik.


Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor országszerte.


2022. november 25., Péntek

Figyelmetlenségből baleset

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze a Becsehelyt és Tótszentmártont összekötő úton.


2022. november 23., Szerda

Ne dőljön be a rendőrség nevében küldött fals emaileknek!

Ha Ön is kapott a rendőrség nevében gyanús leveleket, akkor hagyja figyelmen kívül, és erre figyelmeztesse a hozzátartozóit is, mivel egyértelmű átverésről van szó!


Idejében érdemes felkészülni, mert közeleg a tél

A közlekedésben ősszel és télen a csúszós út, a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát.


Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat

Mire a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lánggal égés megszűnt.


2022. november 21., Hétfő

Ki látta a balesetet?

A nagykanizsai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


2022. november 18., Péntek

Maradandó fogyatékosságot okozott

A nagykanizsai rendőrök befejezték egy 2021-es közúti közlekedési baleset vizsgálatát.


2022. november 14., Hétfő

Idén már 22 kéménytűz volt

Legutóbb egy letenyei lakóház kéményében gyulladt meg a lerakódott égéstermék.


2022. november 11., Péntek

Ne fázzunk rá az utakon

Az egyre hidegebb időjárás technikai eszközeink, így például autóink időszakos felkészítését is megköveteli.


2022. november 10., Csütörtök

Halálos balesetet okozott

A Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki figyelmetlensége miatt karambolozott.


Ismét rengett a föld Zala megyében

A Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű földrengés volt szerda délelőtt Zalaszentgyörgy közelében.


2022. november 08., Kedd

Fokozott ellenőrzést végez a rendőrség a vasúti biztonság érdekében

A RAILPOL által koordinált akció kedd reggel 7 óra 30 perctől csütörtök reggel 7 óra 30 percig tart.


Életmentő eszközöket lopott egy férfi a nagykanizsai mentőállomásról

A nagykanizsai rendőrök azonosították azt a helyi lakost, aki betört a mentőállomásra.


2022. november 06., Vasárnap

Eltűnt!

A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik.

+