Kék hírek - 2022. november 20., Vasárnap
#Nagykanizsa #főigazgatói elismerés #hősies helytállás

A megfelelő ember a megfelelő helyen

 A megfelelő ember a megfelelő helyen

(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Hősies helytállásáért részesült főigazgatói elismerésben nemrég Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a zalakarosi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka. Gábor még június 26-án, a szabadnapján vette észre egy nagykanizsai vasúti felüljáróról, hogy egy mozdulatlan ember fekszik a vasúti síneken. A törzszászlós nem késlekedett, hanem életet mentett. Akkor is.

Németh Attila Gábor a véletlennek köszönheti, hogy tűzoltó lett. Tartalmas pályafutását felidézve azonban az ember úgy érzi, hogy a tűzoltó szakma is köszönettel tartozik a véletlennek, hogy a megfelelő helyre irányította a törzszászlóst. 1997-ben a csurgói tűzoltóparancsnok kereste meg, hogy lenne-e kedve csatlakozni az akkor alakuló önkormányzati tűzoltósághoz, Gábor pedig igent mondott. Akkor ugyan még nem sejtette, hogy a döntés gyökeresen megváltoztatja majd az életét, némi rendvédelmi kötődése így is volt, hiszen édesapja katonatisztként szolgált. 

Két évvel később, 1999. október elsején szerelt fel a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, mint beosztott tűzoltó. A közel negyedszázad alatt a sokat látott tűzoltó az első pillanattól fogva azokból az elismerő pillantásokból meríti hivatástudatát, melyeket egy-egy káreseti helyszínen az emberek vetnek rá, akiken éppen segít. „A mi hivatásunkban nincs két egyforma eset, és nem bízhatjuk el magunkat, mert minden eset más, vagy percről-percre változhat. Az a szerencsés ember vagyok, akinek az a munkája, amit igazán szeret” - fogalmazott a törzszászlós. 

Pedig az élet nem egyszer komoly kihívás elé állította, bajtársaival együtt. Felidézte például azt az M7-es autópályán történt kamionbalesetet, amikor az egyik teherautó fülkéje teljesen összeroncsolódott, a sofőr pedig beszorult. Gábornak sikerült bemászni a fülkébe, és bentről irányítani a mentést, amikor egyszer csak a mentőtiszt elmondta neki, hogy ha nem tudják a sofőrt kivenni húsz percen belül, akkor meg fog halni. Ráadásul rendkívül hideg, szeles, havas idő volt, de igazi csapatmunka révén sikerült megmenteni a sofőr életét. 

Részt vett a vörösiszap-katasztrófa munkálataiban is, a 2013. márciusi hóhelyzet pedig szolgálatparancsokként érte.

„Ott megmutatkozott minden tűzoltó, rendőr és mentős részéről, mit jelent a hivatástudat. A három mentő egység kimagaslóan dolgozott össze, és a sokszor embertelen körülmények között mindenki tette a dolgát azért, hogy segíteni tudjunk. A kollegáimmal együtt, mikor pár órára leváltottak bennünket és kicsit megmelegedtünk, egyből mentünk vissza a kárhelyekre.”  Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós hatalmas megtiszteltetésként élte meg, hogy helytállásáért – sok társához hasonlóan – megkapta a bátorság érdemjelet.

202211192046_NKGPOL-3.jpg (1500×1001)Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is gratulált a hősies helytállásáért és bátor magatartásáért elismerésben részesített Németh Attila Gábornak (Fotó: Gergely Szilárd)

Gábor szíve akkor is a helyén van, ha éppen nincs rajta egyenruha. Ez év júniusában gépjárművel közlekedett Nagykanizsán, amikor arra lett figyelmes, hogy az egyik vasúti átjáróban több autó megállt, illetve több személy is összegyűlt a hídon. Leparkolt, majd az ott tartózkodóktól megtudta, hogy egy hölgy leugrott a hídról a vasúti sínekre. A törzszászlós nem késlekedett, a meredek rézsün lement hozzá, közben fentről kiabáltak a járókelők, hogy jön a vonat. Semmiképp nem akarta a síneken hagyni, ezért a lábainál fogva lehúzta a sínekről, majd száz métert futva, integetett az érkező vonat vezetőjének, hogy álljon meg. Közben felkiabált az éppen megérkező mentősöknek, hogy mit mondjanak a tűzoltóknak, mit hozzanak le magukkal a mentéshez. A hölgy túlélte, Gábor pedig ezért a tettéért nemrég átvehette a hősies helytállásért elismerést. 

Nem ez volt ugyanakkor az első eset, amikor civilben, mégis tiszta szívvel, az azonnali segítség reményével mentett életet: pár évvel ezelőtt éppen szolgálatba készülődött, amikor meglátta, hogy valami ég a szomszédos utcában. Azonnal rohant, és mint kiderült, időben. Egy idős házaspár családi házának melléképülete lángolt, amit a törzszászlós áramtalanított, majd a kerti csapról meg is kezdte az oltást, és sikerült is megakadályozni a tűz továbbterjedését. A kiérkező kollégák pedig befejezték a mentést, ami akár tragédiával is végződhetett volna, ha nincs a megfelelő ember a megfelelő helyen. 

202211192043_1029182.jfif (1024×683)(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, ha magánéletében éppen nem életet ment, akkor több hobbinak hódol, így például a motorozásnak, a horgászatnak, a biciklizésnek és a sportolásnak. Többször részt vett korábban a TFA-n és a különböző lépcsőfutó versenyeken is. Jelenleg minden idejét a három éves kisfiának és családjának szenteli, feleségével decemberre várják második gyermeküket. 

Összegezve, a törzszászlós az élő bizonyítéka annak, hogy nem minden hős visel köpenyt. Ez talán mindannyiunk szerencséje is…

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. február 21., Szerda

Fővárosi droglaborokat is felszámoltak a zalai rendőrök

A lefoglalt kábítószer piaci értéke meghaladja az 50 millió forintot.


2024. február 04., Vasárnap

Szekrénybe zárta magát, de megúszta

Letenyén okozott riadalmat szülei számára egy kisgyermek.


2024. január 19., Péntek

2024. január 17., Szerda

Féltékenységből felgyújtotta barátnője házát egy nagykanizsai férfi

A Zalaegerszegi Járásbíróság kedden elrendelte a férfi letartóztatását.2024. január 15., Hétfő

Tréleren szállított autóban rejtették el a csempészcigarettát

A járművet Csörnyeföldnél ellenőrizték a pénzügyőrök.


2024. január 04., Csütörtök

Hamisított orvosi vények miatt emeltek vádat egy férfi ellen

A vádlott férfi egy nagykanizsai gyógyszertárban kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszerhez jutni, de a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott.


2023. december 05., Kedd

Havat, ónos esőt hozhat a Mikulás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésével Zala vármegye is érintett.


2023. november 08., Szerda

Kiégett egy autó az M7-esen

Kiégett egy személyautó az M7-es autópálya sávolyi lehajtójánál.


Előzni tilos!

Kedden két szabálytalanul előző sofőrt is elcsíptek a kanizsai rendőrök.


2023. október 31., Kedd

Akár otthon, akár a temetőben: ezekre ügyeljünk!

Akárcsak az elmúlt napokban, úgy a következőkben is sokan keresik majd fel elhunyt szerettük sírhelyét a zalai temetőkben is.


Újabb érmet szerzett a nagykanizsai tűzoltó

Szabó Kornél tűzoltó őrmester különdíjat is nyert, miután ő lett a legeredményesebb, Katasztrófavédelem által delegált sportoló a BM rendezvényén.

#Nagykanizsa

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek

2024. február 19. - Érdekes

Bővítenék a parkolóhelyek számát

Bővítenék a parkolóhelyek számát

2024. február 15. - Kanizsa

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

2024. február 15. - Kanizsa

Veszélyes zebra Nagykanizsán

Veszélyes zebra Nagykanizsán

2024. február 14. - Kanizsa

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

2024. február 13. - Kanizsa

Utánpótlásban az élen

Utánpótlásban az élen

2024. február 13. - Sport

Változatos fánk kínálat

Változatos fánk kínálat

2024. február 12. - Kanizsa

+