Kék hírek - 2022. november 20., Vasárnap
#Nagykanizsa #főigazgatói elismerés #hősies helytállás

A megfelelő ember a megfelelő helyen

 A megfelelő ember a megfelelő helyen

(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Hősies helytállásáért részesült főigazgatói elismerésben nemrég Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a zalakarosi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka. Gábor még június 26-án, a szabadnapján vette észre egy nagykanizsai vasúti felüljáróról, hogy egy mozdulatlan ember fekszik a vasúti síneken. A törzszászlós nem késlekedett, hanem életet mentett. Akkor is.

Németh Attila Gábor a véletlennek köszönheti, hogy tűzoltó lett. Tartalmas pályafutását felidézve azonban az ember úgy érzi, hogy a tűzoltó szakma is köszönettel tartozik a véletlennek, hogy a megfelelő helyre irányította a törzszászlóst. 1997-ben a csurgói tűzoltóparancsnok kereste meg, hogy lenne-e kedve csatlakozni az akkor alakuló önkormányzati tűzoltósághoz, Gábor pedig igent mondott. Akkor ugyan még nem sejtette, hogy a döntés gyökeresen megváltoztatja majd az életét, némi rendvédelmi kötődése így is volt, hiszen édesapja katonatisztként szolgált. 

Két évvel később, 1999. október elsején szerelt fel a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, mint beosztott tűzoltó. A közel negyedszázad alatt a sokat látott tűzoltó az első pillanattól fogva azokból az elismerő pillantásokból meríti hivatástudatát, melyeket egy-egy káreseti helyszínen az emberek vetnek rá, akiken éppen segít. „A mi hivatásunkban nincs két egyforma eset, és nem bízhatjuk el magunkat, mert minden eset más, vagy percről-percre változhat. Az a szerencsés ember vagyok, akinek az a munkája, amit igazán szeret” - fogalmazott a törzszászlós. 

Pedig az élet nem egyszer komoly kihívás elé állította, bajtársaival együtt. Felidézte például azt az M7-es autópályán történt kamionbalesetet, amikor az egyik teherautó fülkéje teljesen összeroncsolódott, a sofőr pedig beszorult. Gábornak sikerült bemászni a fülkébe, és bentről irányítani a mentést, amikor egyszer csak a mentőtiszt elmondta neki, hogy ha nem tudják a sofőrt kivenni húsz percen belül, akkor meg fog halni. Ráadásul rendkívül hideg, szeles, havas idő volt, de igazi csapatmunka révén sikerült megmenteni a sofőr életét. 

Részt vett a vörösiszap-katasztrófa munkálataiban is, a 2013. márciusi hóhelyzet pedig szolgálatparancsokként érte.

„Ott megmutatkozott minden tűzoltó, rendőr és mentős részéről, mit jelent a hivatástudat. A három mentő egység kimagaslóan dolgozott össze, és a sokszor embertelen körülmények között mindenki tette a dolgát azért, hogy segíteni tudjunk. A kollegáimmal együtt, mikor pár órára leváltottak bennünket és kicsit megmelegedtünk, egyből mentünk vissza a kárhelyekre.”  Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós hatalmas megtiszteltetésként élte meg, hogy helytállásáért – sok társához hasonlóan – megkapta a bátorság érdemjelet.

202211192046_NKGPOL-3.jpg (1500×1001)Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is gratulált a hősies helytállásáért és bátor magatartásáért elismerésben részesített Németh Attila Gábornak (Fotó: Gergely Szilárd)

Gábor szíve akkor is a helyén van, ha éppen nincs rajta egyenruha. Ez év júniusában gépjárművel közlekedett Nagykanizsán, amikor arra lett figyelmes, hogy az egyik vasúti átjáróban több autó megállt, illetve több személy is összegyűlt a hídon. Leparkolt, majd az ott tartózkodóktól megtudta, hogy egy hölgy leugrott a hídról a vasúti sínekre. A törzszászlós nem késlekedett, a meredek rézsün lement hozzá, közben fentről kiabáltak a járókelők, hogy jön a vonat. Semmiképp nem akarta a síneken hagyni, ezért a lábainál fogva lehúzta a sínekről, majd száz métert futva, integetett az érkező vonat vezetőjének, hogy álljon meg. Közben felkiabált az éppen megérkező mentősöknek, hogy mit mondjanak a tűzoltóknak, mit hozzanak le magukkal a mentéshez. A hölgy túlélte, Gábor pedig ezért a tettéért nemrég átvehette a hősies helytállásért elismerést. 

Nem ez volt ugyanakkor az első eset, amikor civilben, mégis tiszta szívvel, az azonnali segítség reményével mentett életet: pár évvel ezelőtt éppen szolgálatba készülődött, amikor meglátta, hogy valami ég a szomszédos utcában. Azonnal rohant, és mint kiderült, időben. Egy idős házaspár családi házának melléképülete lángolt, amit a törzszászlós áramtalanított, majd a kerti csapról meg is kezdte az oltást, és sikerült is megakadályozni a tűz továbbterjedését. A kiérkező kollégák pedig befejezték a mentést, ami akár tragédiával is végződhetett volna, ha nincs a megfelelő ember a megfelelő helyen. 

202211192043_1029182.jfif (1024×683)(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, ha magánéletében éppen nem életet ment, akkor több hobbinak hódol, így például a motorozásnak, a horgászatnak, a biciklizésnek és a sportolásnak. Többször részt vett korábban a TFA-n és a különböző lépcsőfutó versenyeken is. Jelenleg minden idejét a három éves kisfiának és családjának szenteli, feleségével decemberre várják második gyermeküket. 

Összegezve, a törzszászlós az élő bizonyítéka annak, hogy nem minden hős visel köpenyt. Ez talán mindannyiunk szerencséje is…

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. július 17., Szerda

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Civilek tartották vissza a rendőrök kiérkezéséig azt a férfit, aki kukákat borogatott és gépkocsit rongált meg Nagykanizsán.


Vádat emeltek a súlyos balesetet okozó nagykanizsai férfi ellen

Az ügyészség a férfivel szemben pénzbüntetés kiszabását és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott. 


2024. július 16., Kedd

Rablót fogtak

A nagykanizsai rendőrök egy óra alatt azonosították és elfogták azt a férfit, aki két embert is bántalmazott, hogy pénzhez jusson.


2024. július 12., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2024. július 10., Szerda

A szén-monoxid nyáron is reális veszély

Sokan csodálkozva fogadják, hogy a mérgező gáz a nyári melegben is potenciális veszélyt jelent.


2024. július 05., Péntek

Lezárták a gelsei gyújtogató ügyét

A 25 éves férfi szerelemféltés miatt leégette a barátnője házát.


2024. július 03., Szerda

Áramütés miatt meghalt egy traktorvezető Letenyén

A rendőrség az ügyben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást.


2024. június 26., Szerda

Fizetés nélkül távozott

A nagykanizsai rendőrök beazonosították és elfogták azt a nőt, aki egy üzletből több árut próbált meg ellopni.


Eltűnt Horváth Ferencné!

A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


2024. június 19., Szerda

Vesztegetés miatt emeltek vádat zalai szociális intézmények irányítói ellen

Korábban főosztályvezetőként, illetve intézményvezetőként pénzt fogadtak el gyógyászati segédeszközök forgalmazójától.


2024. június 14., Péntek

Több mint hatvan kilogramm kábítószerrel fogtak el három embert Letenyén

A lakóautót elsőként Harley, a cigaretta- és kábítószerkereső kutya szimatolta körbe, majd néhány perccel később már jelzett is az egyik oldalsó rekesznél.


2024. június 12., Szerda

Másodszor emeltek vádat egy illegális nagykanizsai pénzváltó és két társa ellen

2020 nyarától Nagykanizsa belvárosában engedély nélkül folytattak üzletszerű pénzváltási tevékenységet, egyiküket emiatt időközben el is ítélték.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+