Murafölde - 2023. október 22., Vasárnap
#Letenye #1956-os forradalom és szabadságharc #Vida László #Cseresnyés Péter #Letenyei Polgári Egylet

1956-ra emlékeztek Letenyén

1956-ra emlékeztek Letenyén

(Fotó: zalakocka.hu)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából pénteken rendezett megemlékezést a Fidesz helyi szervezete és a Letenyei Polgári Egylet.

A rendezvényen elsőként Vida László, a letenyei Fidesz csoport és a Letenyei Polgári Egylet elnöke osztotta meg bevezető gondolatait a hallgatósággal. Úgy fogalmazott, hogy 1956 jelszavai, a függetlenség és a szabadság örök érvényűek, ezért fontos összegyűlni, emlékezni.

- A világban zajló események mind azt jelzik, hogy az autonómia, a szabadság két olyan alapvető érték, amit újra és újra meg kell védeni, örökül kell hagyni a következő generációnak – fogalmazott Vida László. - A magyar történelemben a szuverenitásért vívott küzdelmek sora, sőt, szinte szabványos mintázata azt mutatja, hogy ez az örökség komoly felelősséggel és kötelezettséggel is jár az utókor számára. Joggal lehetünk büszkék arra a maréknyi fiatalra, akik Pesten 1956-ban összeírták 16 pontjukat, fegyvert ragadtak és elindították a nemzetet a függetlenség útján. Miattuk mondhatjuk, hogy még a diktatúra alatt is volt mire büszkének lenne. A nemzet fiai és lányai akkor is ékes tanúbizonyságát adták, hogy magyarnak lenni azt jelenti, hogy a haza mindenek előtt.

Ünnepi beszédet Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője mondott.

-Az 1956 utáni kommunista propaganda állításaival szemben hőseink célja Magyarország függetlenségének kivívása volt – kezdte. - És ma is ez Magyarország célja. Hiszen kétféleképpen lehet egy országot megszállni. Katonai és politikai eszközökkel, illetve úgy, hogy gazdasági kényszerhelyzetbe hozzák. 1956 szabadságharcosai a katonai, politikai önkény ellen keltek fel. A mai Magyarország pedig a gazdasági rabigát, a gazdasággal való zsarolást és a jogállamiság meg nem határozott tartalmú fogalmával visszaélő diktátumot akarjuk legyőzni. Azt akarjuk, hogy senkik által meg nem választott bürokraták mondják meg, hogy mi magyarok hogyan éljünk, és az ellen is harcolunk, hogy ők, a senkik által megválasztott, korrupciótól terhelt valakik, kétségbe vonják felelős döntéseink jogosságát, mind a parlamentben, mind a választásokon. Harcolunk demokratikus eszközökkel azért is, hogy béke legyen, ne rángassanak bele bennünket egy olyan háborúba, amihez nincs semmi közünk, ne folytathassák az esztelen, minden európai polgárnak kárt okozó szankciós politikát. Hisz mi tudjunk, milyen függőségben élni. 1956-ban sokadszor ezért emeltük fel hangunkat és harcoltak sokan a függetlenség, a nemzeti önrendelkezés kivívásáért.

Igen, 1956-ban sem politikailag, sem gazdaságilag nem voltunk függetlenek, de a szabadságharc, még ha akkor el is bukott, megteremtette az alapját a későbbi rendszerváltásnak, a demokrácia kivívásának. Megteremtette az esélyét a politikailag szabad Magyarországnak. Most azért küzdünk, hogy a politikai függetlenségünk erősítésére a gazdaságit is visszaszerezzük. Hogy ne külföldről diktáljanak nekünk, hogy ne a mohó multik gyarapodjanak. Azért küzdünk, hogy a magyar emberek, a magyar családok életkörülményei javuljanak.

Beszélt még az ünnep kapcsán az egykori pesti srác, az 1956-os budapesti események aktív résztvevője, Födő-Vargek Lajos is. A rendezvény koszorúzással zárult.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 30., Vasárnap

Prósza, bor és tambura

Lassan húsz éve, hogy életre hívták az akkor még borfesztivált Tótszentmártonban.


2024. június 18., Kedd

Kétnyelvű utcanévtáblákat is avattak

A Horvát Köztársaság államiságát ünnepelték Semjénházán.


Történelmi időutazás

Az Inkey családnak állítottak emléket.


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.

+