Murafölde - 2023. november 12., Vasárnap
#Tótszentmárton #Márton-nap #névadó ünnepe #lámpás járás #Cseresnyés Péter

A névadó ünnepét tartották Tótszentmártonban

 A névadó ünnepét tartották Tótszentmártonban

(Fotó: Zalakocka)

November 11-én, Márton napján tartottak ünnepet Tótszentmártonban. A hagyományos rendezvényen volt kulturális műsor, az óvodásokkal és a tótszerdahelyi iskolásokkal közösen lámpás járást tartottak a Szent Márton szoborhoz, majd este vendéglátás is várta a résztvevőket. 

Az ünnepség kezdetén Mihovics József polgármester köszöntötte a megjelenteket és arról beszélt, hogy Szent Márton ünnepe az egyik legrégibb hagyományuk. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a polgármester által elmondottakhoz csatlakozva köszöntőjében a Márton-napról szólt, mely ünnep nem csak a helyieknek fontos, sok kötődése van Magyarországhoz, a Kárpát-medencéhez is. Mint mondta:

november 11-e hosszabb ideje ünnep az emberiség történetében, mint amióta Szent Márton napja lett.

A mezőgazdasági időszak végét, ami erre a napra esik, már a római korban is megünnepelték, ekkor volt az újbor, az új étel ünnepe és az év lezárását is jelentette, amit megünnepeltek. Ez az emlék kapcsolódott össze a keresztény kultúrkörben Szent Márton napjával és öröklődött tovább.

A hagyomány ma is él, azért ünneplünk – hangsúlyozta Cseresnyés Péter –, mert azt az örökséget, kultúrát, hitet, amit nem csak mi, hanem eleink is vallottak, azt azzal, hogy rendszeresen emlékezünk rá, tovább tudjuk adni a következő generációnak.

Az idei ünnepen díjátadóra is sor került, a község kultúrájáért díjat adományozta az önkormányzat Gyuricz Józsefnek, aki a helyi kulturális egyesület elnöke, tagja az énekkarnak, képviselő-testületi tag és a helyi horvát önkormányzat elnöke. 

 

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. november 28., Kedd

Dél-Zalában is megkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése

Elkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése Dél-Zalában.


2023. november 24., Péntek

Túrázók, figyelem!

A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán, Zalaújlak térségében az erdőgazdaság fakitermelési munkát végez, a munkavégzés időszakosan veszélyhelyzetet okozhat a túraútvonalon.


2023. november 23., Csütörtök

Bővült az eszközpark

A beszerzett eszközök a közterületek gondozását, rendben tartását, illetve a rendezvények lebonyolítását, hangosítását segítik.


2023. november 17., Péntek

Több mint 10 milliárd forint jutott Dél-Zalába a Magyar Falu Programból

Négy éve indult a Magyar Falu Program, azóta csak a pályázati kiírásokon keresztül több mint 300 milliárd forintot biztosítottak több mint 30 ezer nyertesnek.


2023. november 15., Szerda

Újabb szakasszal bővült a kerékpárút-hálózat Dél-Zalában

Több mint 3 kilométer hosszban épült meg az új kerékpárút Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós között, melyet szerdán avattak fel.


2023. november 12., Vasárnap

Odafigyelnek az idősekre Nagybakónakon is

Jó hangulatban telt el szombaton Nagybakónakon a szépkorúak számára szervezett rendezvény, melyen a diákok műsora mellett zenés és táncos fellépők is szórakoztatták az ünnepelteket.


2023. október 31., Kedd

Idősbarát település lett Csörnyeföld

A településen az alapfeladatokon túl számos erőfeszítést tesznek az idősekért.


2023. október 29., Vasárnap

Kettős ünnep Csömödérben

A településen szombaton köszöntötték az időseket és a felújított kultúrházat is felavatták.


2023. október 28., Szombat

Pákai küldöttség az Országházban

A küldöttséget Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője fogadta.   


Ünnepség az időseknek Lovásziban

Lovásziban is ünnepséget szerveztek az idősek tiszteletére, a köszöntők mellett kulturális műsor és vendéglátás is várta őket az Olajbányász Művelődési Házban.


2023. október 23., Hétfő

A szépkorúakat köszöntötték Molnáriban

Idősek napi ünnepséget tartottak Molnáriban.

+