Panoráma - 2020. augusztus 04., Kedd
#USA #Amerika #elnökválasztás #Donald Trump

November 3-án választ elnököt az USA

November 3-án választ elnököt az USA

(A kép forrása: https://emerging-europe.com/)

Az elnökválasztást november 3-án tartják, jelentette ki Mark Meadows, Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában.

A CBS Szemben a nemzettel című heti politikai vitaműsorában Mark Meadows hangoztatta: az elnöknek „soha nem állt szándékában bármely választást is elhalasztani”. A levélben történő szavazás miatt, amelyet a demokrata párti politikusok szorgalmaznak, a választási eredmények késedelmet szenvednek, mert a posta „egyszerűen nincs felkészülve a bonyolítására”, tette hozzá.

Jason Miller, Donald Trump belpolitikai tanácsadója a Fehér Házban, hasonló álláspontot fejtett ki vasárnap a Fox televízióban. „A választások november 3-án lesznek és az elnök azt akarja, hogy a választások november 3-án legyenek”, fogalmazott.

Donald Trump csütörtökön a Twitteren felvetette a választások esetleges elhalasztásának lehetőségét, arra hivatkozva, hogy a levélben történő szavazás magában rejti a csalás lehetőségét is. Később, egy másik Twitter-bejegyzésében rövid videót is csatolt, amely a levélszavazás modellezéséről szólt. Ebből többek között az derült ki, hogy száz levélszavazatból háromnak teljesen nyoma veszett. „Egy szoros választási eredménynél három százalék kritikus, kivált, ha rekordszámú szavazó voksol levélben”, lehetett hallani a videó kommentárjában.

Trump felvetését republikánus és demokrata párti vezető politikusok egyaránt elutasították. Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus frakciójának vezetője például úgy fogalmazott: „a kongresszus története során még soha nem fordult elő, sem háborúk, sem gazdasági válságok idején, de még a polgárháború idején sem, hogy a szövetségi törvényben rögzített választás idejét elhalasztották volna, és most is meg fogjuk oldani, hogy november 3-án is megtarthassuk.” Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök arra emlékeztetett, hogy ilyen ügyben döntést egyébként csakis a kongresszus hozhatna.

Pelosi vasárnap az ABC televízió Ez a hét című műsorában arról beszélt, hogy egészségügyi okok miatt „alapvető fontosságú” a levélszavazás. „Az embereknek nem szabad választaniuk az egészségük és a szavazatuk között, és ez nagyon fontos”, fogalmazott, hozzátéve, hogy ifjabb Donald Trump,az elnök legidősebb fia egy év elején tartott időszaki választáson Kaliforniában levélszavazást sürgetett.

A szövetségi pénzügyminisztérium egyébként a héten beleegyezett abba, hogy a kormányzat tízmilliárd dolláros kölcsönt nyújtson az Egyesült Államok eladósodott postai szolgálatának, amely éppen anyagi gondokra hivatkozva a levélszavazás lebonyolításának várható nehézségeire figyelmeztetett. A posta élén idén május óta a republikánus Louis DeJoy személyében új vezető áll.

(Forrás: MTI)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 16., Hétfő

Ausztriában eddig három halálos áldozatot követelt az árvíz

A szomszédos országban hétfőn is jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ami várhatóan tovább nehezíti az árvíz sújtotta területek helyzetét.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Bledben tárgyalt a képviselő

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is tagja volt annak a Szijjártó Péter vezette küldöttségnek, amely a szlovéniai Bledben tárgyalt.


2024. augusztus 13., Kedd

Földrengés volt Horvátországban

Több magyarországi településen is érezték a földmozgást.


2024. július 14., Vasárnap

Rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre szombati kampánygyűlésén

Lövöldözés volt Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén.


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.

+