Panoráma - 2021. január 11., Hétfő
#Madrid #Spanyolország #időjárás #havazás

Kutyaszánnal közlekednek Madrid behavazott utcáin

Kutyaszánnal közlekednek Madrid behavazott utcáin

Férfi síléceken közlekedik a behavazott spanyol főváros egyik utcáján (A kép forrása: repstatic.it)

Egész hétvégén óriási fennakadásokat okozott a fél évszázada nem látott havazás Spanyolországban. A madridi Barajas nemzetközi repülőteret lezárták Több százan rekedtek autóikban, mert járhatatlanná váltak az utak is. Eddig négy áldozatot követelt a szokatlan időjárás.

Az intenzív havazás pénteken kezdődött. Rövid idő alatt 30-40cm hó esett Madridban, de a környező településeken helyenként félméteres hótakarót mértek: ilyenre 1971 óta nem volt példa.

A rendőrséget, a hadsereget, a mentőket és tűzoltókat is bevetették

José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára.

A hóviharnak halálos áldozatai is vannak: ketten halálra fagytak, egy gépkocsi két utasa pedig azt követően vesztette életét, hogy autójukat magával ragadta az árvíz az andalúziai Málaga közelében.

A spanyol belügyminiszter szerint a súlyos hóvihar példátlan kihívás elé állította a hatóságokat.

„Bevetettük a rendőrséget, a hadsereget, a mentőket és tűzoltókat, mindenki dolgozik. Elsődleges célunk az útszélen rekedt emberek biztonságba helyezése” – mondta a tárcavezető.

A spanyol fővárosban szombat délután életbe léptették a legmagasabb szintű,

vörös riasztási fokozatot az időjárás miatt, bezárták a közparkokat, mert balesetveszélyes lehet, ha a faágak leszakadnak az összegyűlt hó súlya alatt.

Felfüggesztették a kamionforgalmat a madridi tartomány területén, az úton lévő teherszállító járművek kijelölt parkolóhelyeken várakozhatnak.

A Renfe vasúttársaság több szakaszon sebességkorlátozást vezetett be az időjárási körülmények miatt és folyamatosan jelent be járattörléseket Madrid, Kasztília-La Mancha, Valencia, Aragón és Katalónia egyes vasúti vonalain.

Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették:

hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba.

A rendkívüli időjárás miatt szombaton elmaradt az Atlético Madrid-Athletic Bilbao mérkőzés a spanyol labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában.

Nemcsak nehézségeket és tragédiát, de örömet is okozott a havazás

A spanyolok a kijárási korlátozások ellenére élvezik a nagy havat: hógolyóznak, szánkóznak, síelnek a város közepén, sőt olyan felvétel is felkerült a világhálóra, ahogy valaki kutyaszánnal közlekedik a behavazott madridi utcákon. Utóbbi nem csoda, hiszen szombaton nemcsak a repülő, de a vonat és a buszközlekedés is leállt a fővárosban és egyes területeken.

Nemcsak Spanyolországban, hanem Japánban is okozott tragédiát a havazás, ahol vasárnap egy ember meghalt, 76 megsérült az ázsiai ország nyugati partvidékén. A sérülések legtöbbjét a tetőkről és a fákról lehulló hó, jég, valamint a hóeltakarítás során keletkezett balesetek okozták.

Magyarországon is esett a hétvégén a hó, de szerencsére nem okozott nagyobb problémákat a csapadék.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 15., Hétfő

Tovább szítja a tajvani feszültséget egy újabb amerikai delegáció

Amúgy is robbanásveszélyes a helyzet Tajvan körül Nancy Pelosi látogatása után, most újabb amerikai delegáció érkezik. Henry Kissinger is megszólalt az ügyben.


2022. augusztus 09., Kedd

Oltási kampány indult Olaszországban a majomhimlő megfékezésére

A kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és már további hatszázan regisztráltak .


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 25., Hétfő

Káosz Dovernél

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.

+