Illusztráció (A kép forrása: maradeknelkul.hu)
Évente átlagosan 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki fejenként a magyarok, de az uniós átlag még ennél is jóval magasabb, A helyzeten a tudatosabb fogyasztással lehetne javítani.
A témában Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Mint mondta: nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, hanem az egész világon az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerpazarlás jelenti. Az EU-ban ezért hamarosan meg is változnak az élelmiszerhigiéniai szabályok, amitől a mértéktelen pazarlás visszaszorítását remélik, adta hírül az MTI.
A Nébih azért indította el a Maradék nélkül elnevezésű programját, hogy egyszerre segítsen az élelmiszerlánc szereplőinek és a vásárlóknak. A kampány kiemelt figyelmet fordít a fiatalabb generáció szemléletformálására is, ezért iskolákba és nyári táborokba is elviszi kvízzel egybekötött előadásait.
(A kép forrása: maradeknelkul.hu)
A honlapon, a Praktikák fül alatt pedig arra találunk hasznos tippeket, hogy mihez kezdjünk a megbarnult banánnal, a reggelire megfőzött debrecenivel vagy a ketchuppal, aminek hamarosan lejár a szavatossága.
A Maradék nélkül csapata a közelmúltban arra a kérdésre kereste a választ, hogy egyáltalán miért pazarolunk? A kutatásba 1000 embert vontak be, és az derült ki, hogy a pazarlás mögött elsősorban
a mindennapok során rutinszerűen végzett rossz szokások állnak, amelyeken felnőtt korban már nagyon nehéz változtatni.
A kutatás azt is megállapította, hogy a pazarlást eredményező rossz gyakorlatok közül az egyik legjellemzőbb, hogy
egyszerre túl nagy mennyiségű ételt készítünk, amely aztán nem fogy el.
Az élelmiszerpazarlás elleni „harc” nem az étel elfogyasztása után kezdődik, hanem már jóval korábban: ha bevásárló listával megyünk a boltba, elkerülhetjük, hogy olyan dolgokat is beletegyünk a kosarunkba, amelyekre tulajdonképpen nincs is szükségünk.
(A kép forrása: maradeknelkul.hu)
Magyarországon egyébként évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ez azt jelenti, szintén éves bontásban, hogy minden egyes magyar 68 kilomgramm ételt dob ki, egy négyfős család pedig átlagosan 50 ezer forintot költ olyan élelmiszerre, amelyet feleslegesen vett meg.
Tágabb kitekintésben az is elmondható, hogy a világon elpazarolt élelmiszer egynegyede képes lenne 795 millió éhezőt ellátni, ha pedig az élelmiszerpazarlás ország lenne, a harmadik helyen állna (3,3 milliárd tonna) a szén-dioxid kibocsátás elrettentő éremlistáján, az USA (5,2 milliárd tonna) és Kína (10,9 milliárd tonna) után.
A verseny győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.
A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 600 méter hosszú fényfüzér díszíti.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.
Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
Elképzelhető, hogy idővel valóban „magyar tengerként” hivatkozhatunk majd a Balatonra…
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt.