Betiltják a műfüvet?

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

A szép, zöld gyep sokak vágya, azonban a fűnyírás és a locsolás körforgásából a műpázsit jelenthet kiutat. De nem minden a látvány!

A műpázsitok egyre élethűbb megoldást kínálnak, de amíg Magyarországon jelentősen nő a kereslet a műfű iránt, addig az Egyesült Királyságban már azon gondolkodnak, hogy a környezeti terhelésük miatt be kellene tiltani a használatukat.

Persze a műpázsit az Egyesült Királyságban is népszerű, ahol hazánkhoz képest a klímatikus viszonyok jobban kedveznek a "szép, zöld gyepnek".

A brit kormány elé fog került egy petíció, amely ennek a termékkategóriának a betiltását kéri, mert a műanyagból készült gyepszőnyegek amellett, hogy kiszorítják a szén-dioxid megkötésében szerepet játszó növényeket a kertekből, a rovarok életterét is beszűkítik. A műpázsitok elhagyása fontos lépés lehet a biodiverzitás fenntartásában.

Mindezen felül jelentő a műanyag használatából származó környezetkárosítás is, ami a műpázsitok teljes életciklusát, a gyártástól a hulladékkezelésig végigkíséri. A műanyag gyártása és színezése környezeti terhelést jelent, a használat során pedig mikroműanyagok juthatnak a talajba és a folyóvizekbe. A használat után pedig ott a hulladékkezelés és újrahasznosítás feladata.

Ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy a műpázsit fenntartása sokkal víz- és energiatakarékosabb, mint egy valódi füves kerté,

de ezek kevéssé ellensúlyzzák az ellene szóló környezetvédelmi érveket. Mint ahogyan az sem, hogy a mesterséges pázsitok karbantartása sokkal kevesebb feladatot ró a tulajdonosra.

A műpázsit betiltását követelő petíciót eddig közel harmincezer brit állampolgár írta alá, így a kormány biztosan foglalkozni fog vele. Ugyanakkor a műanyag pázsitok betiltását ez még nem jelenti, tavaly egy hasonló kezdeményezésnek az volt az eredménye, hogy korlátozás helyett a fogyasztók felelősségéreztére bízták a természetes és a mesterséges gyep közötti választást.

(Forrás: Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.


2022. május 10., Kedd

Júniusig fészkelő baglyokat keres az ország

A madarat nem is kell látni, elég, ha halljuk.


Ismerd meg az erdőlakókat!

Új app segít, hogy elmondhasd a gyereknek, milyen állatot láttatok az erdőben.


2022. május 09., Hétfő

Hősképzést indít az Országos Mentőszolgálat

Bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait a mentők napján.


Kiszáradhat a Balaton 2050-re

Egy magyar kutató szerint akár már 2050-re kiszáradhat a Balaton.

+