Érdekes - 2022. november 14., Hétfő
#diabétesz #cukorbetegség

Ma van a diabétesz világnapja

Ma van a diabétesz világnapja

(Fotó: Pexels)

Miközben kereken száz éve adták be a világon az első inzulint, mára a 2-es típusú cukorbetegség lett a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

Magyarországon szerény becslések szerint 750 ezer cukorbeteg és legalább ugyanennyi látens cukorbeteg él. Erről és a cukorbetegségről, annak megelőzéséről és kezelésének jövőjéről is szó esett a Magyar Tudományos Akadémián tartott csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen – írja a Ripost.

Az Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegség és szövődményeinek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért című programon számos előremutató cél hangzott el. Dr. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója ismertette a kormánynak a cukorbetegek életének megkönnyítése érdekében tett erőfeszítéseit, emellett új megállapodásokat szorgalmazott a civil szervezetekkel, de beszélt a diabéteszregiszter létrehozásáról és az 1-es típusú cukorbetegek féléves kontrolljának esetleges új szabályozásáról is.

A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. A betegségben érintettek pedig nem magától a betegségtől szenvednek, nem abba halnak bele, hanem annak súlyos szövődményei okozzák a bajt – mondta el a rendezvényen prof. dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke hangsúlyozta: bár tisztában vagyunk azzal, hogy egy szerv egészséges működése hatással van a többire is, az egyes kórképeket mégis sokszor rendszerint önmagukban kezelik.

Ezen mindenképp érdemes változtatni, és a beteget teljes egészségben, holisztikusan vizsgálni. Ehhez viszont elengedhetetlen a társszakmák – így például a diabetológusok, nephrológusok, kardiológusok, érgyógyászok és a hypertónia-szakellátás területén dolgozó szakemberek együttműködése. Többek között ezért is vagyunk ma mind itt – utalt a professzor a holisztikus kezelési szemléletre.

Fontos a megelőzés
A kerekasztal-beszélgetésen részt vevők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgással, ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozták a korai diagnózis és a rendszeres vércukormérés fontosságát is, hiszen ez lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését.

Ijesztőek az adatok
A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és a sztrók előfordulási gyakoriságát 2-4-szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A magas vérnyomás és a diabétesz pedig az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40%-a szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra, a betegek egy része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul. A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás sajnos újra növekszik. A betegség a várható élettartamot 5-10 évvel csökkenti.

Óriási előrelépést hozhat a telemedicina
A rendezvényen a digitális diabéteszgondozás egy fontos mérföldkövéről is szó esett, hiszen a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett, ingyenesen használható online orvosi távfelügyeleti megoldást, a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – idén ősszel sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Ennek köszönhetően a kezelőorvosok innentől kezdve bármikor hozzáférhetnek adott páciensük vércukorszintértékeihez, ráadásul mindezt strukturált formában tölthetik le a rendszerből, ami lehetővé teszi a keresést és megkönnyíti az adatok feldolgozását, elemzését.

(Forrás: Metropol)

Még érdekes lehet ...


2024. július 19., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. július 12., Péntek

Hétvégi programkavalkád

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. július 05., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. június 21., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+