Hazai - 2020. július 05., Vasárnap
#aratás #mezőgazdaság #repce #terméshozam #aszály #őszi árpa #belvíz #őszi búza

Jelentős veszteségre számítanak a gazdák

Jelentős veszteségre számítanak a gazdák

(A kép forrása: pixabay.com)

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható, a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról.

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az aratási koordinációs bizottság ülését követően az MTI-nek elmondta, hogy ez óvatos becslés, pontosabb kép az aratás előrehaladottabb állapotában várható. Az őszi árpa betakarítása jelenleg 30 százalékon áll, emellett megkezdődött az őszi búza betakarítása, a repcéé pedig a hétvégén indul. A terméshozamok a korábbi évek átlagánál 6-15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, ami jelentős veszteséget jelent – tette hozzá.

Mintegy 900 ezer hektárról takarítanak be őszi búzát az idén a gazdálkodók, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes termésbecslése alapján hektáronként 4,3-4,4 tonnás átlaggal számolnak. A legkedvezőtlenebb helyzet a repcénél van, amelynek vetésterülete 311 ezer hektár, terméshozamai pedig akár még az előzetesen becsülteknél is alacsonyabbak lehetnek, hektáronként 2-2,1 tonna körül alakulhatnak – közölte az államtitkár. Feldman Zsolt kitért arra is, hogy az idén több nehézség is tapasztalható volt a szántóföldi növénytermesztésben: a gazdálkodók 300 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt, emellett az elmúlt időszak intenzív csapadékos időjárása miatt mintegy 10 ezer hektáron a belvíz is megjelent.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke visszatekintése szerint 2019 őszén sose látott optimális időjárás volt a szántóföldi munkák elvégzésére, nagyon jó ütemben és minőségben tudták elvégezni az őszi munkákat. Ez tükröződött is a decemberi felmérésben, amikor 70 százalék felett voltak a jó minőségű vetések az országban, ez vonatkozott a kalászosokra és a repcére is. Ugyanakkor a tél nem kedvezett a vetéseknek, nem volt hosszú ideig hótakaró és hideg időjárás, emiatt márciusban a szokotnál két héttel korábban kezdődtek a tavaszi munkák. Ezek jó ütemben indultak el, azonban nem lehetett számítani a március közepétől kezdődő tízhetes csapadékmentes időszakra. A későn érkezett csapadék nem tudott sokat segíteni a károsult növények állapotán, legkevésbé a repcén, amelynek jellemzően hektáronkénti közel 3 tonnás termésátlaga az idén jóval alacsonyabb lesz – fejtette ki.

(Forrás: MTI)

Még érdekes lehet ...


2024. október 09., Szerda

Lezárták az M7-est a horvát határ előtt

Félpályás zárásokra, forgalomterelésre és sebességkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek.


Szigorodtak az előírások az építészetről szóló törvényben

Teljesen átalakul a tervezési, engedélyezési és kivitelezési szabályrendszer.


2024. szeptember 17., Kedd

Példaemberek munkáját ismerte el a Zala Vármegyei Közgyűlés

Ezúttal nyolcan vehettek át elismerést, köztük Horváth Zoltán, Tófej polgármestere és Nagy Ottó.


2024. szeptember 16., Hétfő

Ismét elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat a Zalakarosi Fürdő

A Zalakarosi Fürdő 2023 után kapta meg ismét az elismerést.


2024. augusztus 30., Péntek

Meghosszabbítják jövő csütörtökig a másodfokú hőségriasztást

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Tovább tombol a kánikula, az egész országra kiadták a figyelmeztetést

A legmagasabb nappali hőmérséklet Nagykanizsán 32 és 36 fok között alakul.


2024. augusztus 24., Szombat

Ismét másodfokú hőségriasztás lépett életbe

Az országos tisztifőorvos az ország egész területére augusztus 24-én, szombaton nulla órától augusztus 30-án, pénteken 24 óráig rendelte el a hőségriasztást.


2024. augusztus 13., Kedd

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Az országos tisztifőorvos a korábban elrendelt hőségriasztását szerda 0 órától harmadfokúra emeli, és vasárnap 24 óráig meghosszabbítja.


2024. augusztus 11., Vasárnap

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe

Az országos tisztifőorvos a másodfokú hőségriasztást augusztus 11-étől, vasárnaptól augusztus 16., péntek éjfélig az ország egész területére rendelte el.


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.

+