Hol vagy, Eszter?

A jegygyűrű, amely elvezethet a hősi halált halt ejtőernyősök kilétéhez (A kép forrása: honvedelem.hu)

Feltárást végeztek a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei Sülysáp határában, és a munkálatok során megtalálták három ejtőernyős honvéd földi maradványait. A sírleletek között ejtőernyős jelvényre és egy jegygyűrűre is rábukkantak. Most ezek alapján próbálják meg kideríteni az elesett katonák személyazonosságát.

A feltárás állampolgári bejelentés nyomán kezdődött, miután egy szemtanú azt állította: a Sülysáp határában található szántóföldön magyar katonákat temettek el az 1944 novemberi harcok után.

1944 novemberének közepén az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonái voltak védelemben a térségben. Parancsnokuk a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Tassonyi Edömér őrnagy volt. Az ejtőernyősök több szovjet támadást is megakasztottak az Isaszeg és Sülysáp közötti területen, miközben komoly veszteségeket szenvedtek el.  A korabeli veszteségi nyilvántartás szerint 1944. november 15. és november 22. között a zászlóalj állományából 42-en haltak hősi halált a harcok során, az Attila védvonal előterében.

A hadisírgondozók és Katus Norbert alpolgármester tavaly ősszel már tartottak egy terepbejárást. A tervek szerint tavasszal kezdődött volna a kutató-feltáró munka, ám ezt a járványveszély miatt el kellett napolni, végül július végén láttak munkához a szakemberek.

Több ezer négyzetméternyi területen kezdődött műszeres vizsgálat, majd több órányi kutatás során beazonosítottak egy támpontszerű védelmi állást. A feltárása során három magyar ejtőernyps katona földi maradványa került elő.

Ez az ejtőernyős jelvény is a sírleletek között volt (A kép forrása: honvedelem.hu)

A csontmaradványokon harc közben szerzett sérülésekről árulkodnak: látható rajtuk repesznyom, illetve akna vagy gránátrobbanás okozta roncsolás. A hősi halott katonákat, vélhetően a harcok elmúltával, a haláluk helyén temette el a lakosság.

A sírleletek közül ejtőernyős jelvény és egy jegygyűrű is előkerült. Ez utóbbi belső felébe az „1942 Esztike” feliratot gravírozták. Mivela hősi halált halt ejtőernyős katonák beazonosításához szükséges azonossági jegytok nem került elő, így a hadisírgondozók most azt próbálják kideríteni, kié az ékszer. A Honvédelmi Minisztérium Facebook-posztot is közzé tett, amelyben Esztert keresi, de bárkitől szívesen fogad információt. Aki ismerte az asszonyt vagy felismeri a gyűrűt, ezen az e-mail-címen jelezheti: hadisir@hm.gov.hu.

„Hol vagy, Eszter? Kevés információnk van Rólad, azok is inkább hősi halált halt férjedről szólnak”, írják a bejegyzésben, amely így folytatódik: „Egyet azonban biztosan tudni, 1942-ben élted át férjeddel életetek talán egyik legboldogabb napját: ebben az évben házasodtatok össze. Az ejtőernyős zászlóalj katonájaként szolgáló férjed parancsnoka az a Tassonyi Edömér őrnagy volt, akivel talán Neked is volt szerencséd találkozni, vagy úgy érezhetted, ismered, mint a tenyeredet – férjed történetei alapján. A II. világháború vége felé közeledve, 1944 novemberében férjed az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonájaként szolgált a Sülysáp és Isaszeg közötti területen, ahol végül legnagyobb kincsét, az életét áldozta a haza megvédése érdekében. Halála november 15. és november 22. közé tehető, mikoris 41 társával együtt ejtett rajtuk a háború halálos sérülést. Férjeden kívül még két katonát temettek el a helyszínen, amit a napokban a hadisírgondozók fáradhatatlan munkával tártak fel.”

Ásatás Sülysáp határában (A kép forrása: honvedelem.hu)

A feltárás során egy  másik állásban 1931 mintájú, 8 milliméteres gyalogsági lőszerek és 1939 mintájú 50 milliméteres aknagránátok kerültek elő, így a munkálatokat le kellett állítani, és a rendőrség kiérkezése után a honvédség tűzszerészei végezték el a mentesítést.

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.


2024. június 29., Szombat

Egyszülős családok és nagycsaládosok üdülhetnek ingyenesen Zalakaroson

A Mészáros Csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából.


2024. június 26., Szerda

Indul az otthonfelújítási támogatás

20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.


2024. június 21., Péntek

Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása

Csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.


2024. június 19., Szerda

Zalakaros finisben az európai zsűrizés előtt

Az Entente Florale Europe versenyén 2003 után 2024-ben ismét a fürdőváros képviseli - Debrecen mellett - Magyarországot.


Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az OKF szóvivője az MTI-vel.

#Nagykanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

Eltűnt Horváth Ferencné!

Eltűnt Horváth Ferencné!

2024. június 26. - Kék hírek

+