Hazai - 2021. október 02., Szombat
#várólista #egészségügy #EMMI #koronavírus #járvány #COVID-19

Rövidülhetnek a várólisták

Rövidülhetnek a várólisták

Archív (Fotó: Sóki Tamás/MTI)

A koronavírus-járvány miatt meghosszabbodott várólisták drasztikus rövidülését ígéri az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az erre a célra meghirdetett több mint tizenkétmilliárd forintos program révén.

A pandémia korábbi hullámai alatt a megbetegedettek egészségének a helyreállítása, valamint a fertőzés közösségi terjedésének a megfékezése érdekében hónapokon át szükségszerűen fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi ellátásokat. Az elektív, azaz az ütemezett beavatkozások és a rehabilitációs gondozások a harmadik hullám lecsengésekor – az ágazat újraindításának a részeként –, ez év május 13-tól kezdődtek el újra – emlékeztetett az Emmi, miután a várólista-csökkentési program részleteiről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben. 

A jogszabály-módosítás számszaki lényege, hogy a lajstrom rövidítése érdekében az e célra szánt idei előirányzott összeg csaknem 3,5 milliárd forinttal – 5-ről 8,44 milliárdra – nő – olvasható a Figyelő cikkében.

A szaktárca tájékoztatásából az is kiderült, hogy jövőre 8,7 milliárd forintot kapnak ugyanerre az egészségügyi intézmények. Így jön ki a 12,2 milliárdos végösszeg.

Gyors diagnózis

„A kormány kiemelt célja, hogy minden beteg megfelelő időben, a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz, és a betegség kezelése minél hamarabb elkezdődjön”

– fektette le az alapelvet az Emmi, ahol Kásler Miklós miniszter utasítására készült el a szakmai javaslat a felhalmozódott műtétek elvégzésére és a meghosszabbodott várólisták rövidítésére vonatkozó kormányzati támogatásról. Ezzel kapcsolatban megjegyezték: az egészségügyi ellátás zavartalanságát ma már szintén nagyban garantálja, hogy a szakmában dolgozók beoltatták magukat. Ezzel együtt a műtétre váró, még nem immunizált betegeket is valamely vakcina mielőbbi felvételére kérte a tárca.

A már hatályos jogszabály világosan kimondja, hogy a veszélyhelyzet miatt elhalasztott ellátásoknak a pótlására szolgál a kiemelt várólista-csökkentési program, s a hozzá tartozó fekvőbeteg-szakellátások finanszírozását a megemelt előirányzat felhasználásával kell elvégezni. Fontos tudniuk az intézkedésbe bevont szolgáltatóknak, hogy a megnövelt összeg terhére írt beavatkozásokra az alapdíj százharminc százalékának és az elszámolható súlyszám szorzatának megfelelő finanszírozási díj könyvelhető el.

Ráadásul a teljesítményt nem kell figyelembe venni a tervezett éves keret tárgyhavi teljesítésének a számításában sem.

Az pedig az egészségügy személyi állományának jelent jó hírt, hogy amint megérkezik a kórház bankszámlájára az emelt összeg, annak nyolcvan százalékát két hónapon belül az érintett orvosok és szakdolgozók díjazására kell fordítani. Erre a pénzre tehát a doktorok, ápolók, asszisztensek a munkaszerződésükben meghatározott illetményükön felül jogosultak. A kiemelt programot az indulását követő hat hónapon belül kell teljesíteni.

Ötnapos határidő

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (Neak) lehetősége van továbbá arra, hogy

az akcióba azokat a rendelet által nem nevesített orvosi területeket is bevonja – a meglévő pénzügyi keret erejéig –, amelyeknél a betegfogadási lista szerinti várakozási idő meghaladja a hatvan napot.

Az emelt finanszírozási díj kifizetésének ugyanakkor minden esetben feltétele, hogy az intézmény a diagnosztikai vizsgálat eredményét az elvégzésétől számított öt munkanapon belül feltöltse az EESZT-be, azaz az egységes elektronikus szolgáltatási térbe. Ennek hiányában a Neak nem utal.

A rendelkezés a várólista-csökkentési előirányzat terhére jelenthető beavatkozások között konkrétan megnevez csaknem hetvenféle ultrahang-, mintegy negyvenfajta komputertomográfiai (CT-) és ugyanennyi MR-vizsgálatot, vagyis igen széles a diagnosztikai spektrum.

Várakozás

A Neak honlapján nyilvánosak a várólistaadatok, így bárki leellenőrizheti, hogy a lakóhelyén vagy annak környékén átlagosan milyen időzítéssel érdemes kalkulálnia. Csípőprotézis-műtétre például szeptember végén több mint 7400-an vártak idehaza. Az előző fél évben ezen betegek fogadási idejének az országos középértéke százharminchárom nap volt, de Észak-Magyarországon ez két hónap híján elérte az egy esztendőt. Rosszabb a helyzet térdprotézis-beültetésnél. Erre az operációra mintegy 8600-an készülnek, és minden térséget figyelembe véve a kétszázhatvan napot is meghaladta tavasz óta a várakozás időtartama.

Különösen sokan, több mint tizenhatezren szeretnék jelenleg meggyógyíttatni a szürke hályogjukat.

Nekik az elmúlt fél évben országos átlagban „mindössze” két és fél hónappal kellett számolniuk. Magyarország-szerte gyorsan, akár egy hónapon belül kés alá lehetett feküdni az előző időszakban diagnosztikus szívkatéterezésre, gerincsérv- és mandulaműtétre, valamint kézsebészeti és kisebb urológiai beavatkozásra.

Az olaszországi központú Európai Szervtranszplantációs Társaság által végzett és a The Lancet Public Health című tudományos folyóiratban publikált augusztusi kutatás mindemellett rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány első évében hazánkban 37 százalékkal esett vissza a transzplantációk száma. A modellszámítások szerint a világszerte történt visszaesés több mint 48 ezer páciens életébe került.

Felajánlás a magánszektorból

A napokban új magánkórházat nyitott a fővárosban a Doktor24 Medicina Zrt. A csaknem hárommilliárd forintos beruházással elkészült klinika háromezer négyzetméteren nyújt járó- és fekvőbeteg-ellátást – jelentette be Lancz Róbert, a vállalatcsoport vezérigazgatója. Az intézmény harmincöt szakterületen végez átfogó gyermek- és felnőttjáróbeteg-ellátást, emellett kialakítottak egy négy műtővel működő sebészeti központot és ortopédiai centrumot, valamint egy harmincnégy ágyas fekvőbeteg-részleget. Az MTI beszámolója szerint Béres György, a Doktor24 Kastélypark Klinika főigazgatója a sajtótájékoztatón megerősítette azokat a cikkünkben is idézett Neak-adatokat, amelyek szerint ma Magyarországon mintegy 16 ezren várnak csípő- vagy térdprotézisre. A kórház törekszik arra, hogy részt vegyen a várólista-csökkentési programban. Évente mintegy ötszáz közfinanszírozott beteget tudnának megműteni – közölte.

A cikk a Figyelő hetilap szeptember 30-án megjelent számában került publikálásra.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. január 18., Csütörtök

Tavaly 17 százalékkal nőtt az átlagos foglalási ár

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót.


2024. január 17., Szerda

Postai szolgáltatás indul Zalaszentmihályon

Számítások szerint a zalaszentmihályi postát várhatóan naponta több mint 50 ügyfél veszi igénybe.


2024. január 10., Szerda

Folytatódik a Magyar Falu Program

További támogatásokra számíthatnak a települések.


2024. január 09., Kedd

Márciustól változik a tarifarendszer az állami közlekedésben

Ingyen utazhatnak a Máv-Volán járatain a 14 év alatti gyermekek.


2023. december 28., Csütörtök

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.


A szilveszteri előfoglalások száma nőtt, többségük legalább 2 éjszakára szól

A vidéki desztinációk közül legtöbben a Balatont vagy a Mátra-Bükköt választják.


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.


2023. október 12., Csütörtök

Több mint 3000 esetet láttak el idén a vízimentők

2023-ban 55 helyszínen szolgált 382 vízimentő kollégájuk, akik 7914 szolgálati napot dolgoztak és 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.


2023. október 03., Kedd

Újabb magyar Nobel-díjas

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudós társával.

#Nagykanizsa

Biztonság és szuverenitás

Biztonság és szuverenitás

2024. február 27. - Kanizsa

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

2024. február 25. - Kanizsa

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

2024. február 22. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. február 22. - Érdekes

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

2024. február 22. - Kanizsa

Kanizsai valóság

Kanizsai valóság

2024. február 21. - Érdekes

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek

2024. február 19. - Érdekes

Bővítenék a parkolóhelyek számát

Bővítenék a parkolóhelyek számát

2024. február 15. - Kanizsa

+