Hazai - 2021. október 02., Szombat
#várólista #egészségügy #EMMI #koronavírus #járvány #COVID-19

Rövidülhetnek a várólisták

Rövidülhetnek a várólisták

Archív (Fotó: Sóki Tamás/MTI)

A koronavírus-járvány miatt meghosszabbodott várólisták drasztikus rövidülését ígéri az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az erre a célra meghirdetett több mint tizenkétmilliárd forintos program révén.

A pandémia korábbi hullámai alatt a megbetegedettek egészségének a helyreállítása, valamint a fertőzés közösségi terjedésének a megfékezése érdekében hónapokon át szükségszerűen fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi ellátásokat. Az elektív, azaz az ütemezett beavatkozások és a rehabilitációs gondozások a harmadik hullám lecsengésekor – az ágazat újraindításának a részeként –, ez év május 13-tól kezdődtek el újra – emlékeztetett az Emmi, miután a várólista-csökkentési program részleteiről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben. 

A jogszabály-módosítás számszaki lényege, hogy a lajstrom rövidítése érdekében az e célra szánt idei előirányzott összeg csaknem 3,5 milliárd forinttal – 5-ről 8,44 milliárdra – nő – olvasható a Figyelő cikkében.

A szaktárca tájékoztatásából az is kiderült, hogy jövőre 8,7 milliárd forintot kapnak ugyanerre az egészségügyi intézmények. Így jön ki a 12,2 milliárdos végösszeg.

Gyors diagnózis

„A kormány kiemelt célja, hogy minden beteg megfelelő időben, a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz, és a betegség kezelése minél hamarabb elkezdődjön”

– fektette le az alapelvet az Emmi, ahol Kásler Miklós miniszter utasítására készült el a szakmai javaslat a felhalmozódott műtétek elvégzésére és a meghosszabbodott várólisták rövidítésére vonatkozó kormányzati támogatásról. Ezzel kapcsolatban megjegyezték: az egészségügyi ellátás zavartalanságát ma már szintén nagyban garantálja, hogy a szakmában dolgozók beoltatták magukat. Ezzel együtt a műtétre váró, még nem immunizált betegeket is valamely vakcina mielőbbi felvételére kérte a tárca.

A már hatályos jogszabály világosan kimondja, hogy a veszélyhelyzet miatt elhalasztott ellátásoknak a pótlására szolgál a kiemelt várólista-csökkentési program, s a hozzá tartozó fekvőbeteg-szakellátások finanszírozását a megemelt előirányzat felhasználásával kell elvégezni. Fontos tudniuk az intézkedésbe bevont szolgáltatóknak, hogy a megnövelt összeg terhére írt beavatkozásokra az alapdíj százharminc százalékának és az elszámolható súlyszám szorzatának megfelelő finanszírozási díj könyvelhető el.

Ráadásul a teljesítményt nem kell figyelembe venni a tervezett éves keret tárgyhavi teljesítésének a számításában sem.

Az pedig az egészségügy személyi állományának jelent jó hírt, hogy amint megérkezik a kórház bankszámlájára az emelt összeg, annak nyolcvan százalékát két hónapon belül az érintett orvosok és szakdolgozók díjazására kell fordítani. Erre a pénzre tehát a doktorok, ápolók, asszisztensek a munkaszerződésükben meghatározott illetményükön felül jogosultak. A kiemelt programot az indulását követő hat hónapon belül kell teljesíteni.

Ötnapos határidő

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (Neak) lehetősége van továbbá arra, hogy

az akcióba azokat a rendelet által nem nevesített orvosi területeket is bevonja – a meglévő pénzügyi keret erejéig –, amelyeknél a betegfogadási lista szerinti várakozási idő meghaladja a hatvan napot.

Az emelt finanszírozási díj kifizetésének ugyanakkor minden esetben feltétele, hogy az intézmény a diagnosztikai vizsgálat eredményét az elvégzésétől számított öt munkanapon belül feltöltse az EESZT-be, azaz az egységes elektronikus szolgáltatási térbe. Ennek hiányában a Neak nem utal.

A rendelkezés a várólista-csökkentési előirányzat terhére jelenthető beavatkozások között konkrétan megnevez csaknem hetvenféle ultrahang-, mintegy negyvenfajta komputertomográfiai (CT-) és ugyanennyi MR-vizsgálatot, vagyis igen széles a diagnosztikai spektrum.

Várakozás

A Neak honlapján nyilvánosak a várólistaadatok, így bárki leellenőrizheti, hogy a lakóhelyén vagy annak környékén átlagosan milyen időzítéssel érdemes kalkulálnia. Csípőprotézis-műtétre például szeptember végén több mint 7400-an vártak idehaza. Az előző fél évben ezen betegek fogadási idejének az országos középértéke százharminchárom nap volt, de Észak-Magyarországon ez két hónap híján elérte az egy esztendőt. Rosszabb a helyzet térdprotézis-beültetésnél. Erre az operációra mintegy 8600-an készülnek, és minden térséget figyelembe véve a kétszázhatvan napot is meghaladta tavasz óta a várakozás időtartama.

Különösen sokan, több mint tizenhatezren szeretnék jelenleg meggyógyíttatni a szürke hályogjukat.

Nekik az elmúlt fél évben országos átlagban „mindössze” két és fél hónappal kellett számolniuk. Magyarország-szerte gyorsan, akár egy hónapon belül kés alá lehetett feküdni az előző időszakban diagnosztikus szívkatéterezésre, gerincsérv- és mandulaműtétre, valamint kézsebészeti és kisebb urológiai beavatkozásra.

Az olaszországi központú Európai Szervtranszplantációs Társaság által végzett és a The Lancet Public Health című tudományos folyóiratban publikált augusztusi kutatás mindemellett rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány első évében hazánkban 37 százalékkal esett vissza a transzplantációk száma. A modellszámítások szerint a világszerte történt visszaesés több mint 48 ezer páciens életébe került.

Felajánlás a magánszektorból

A napokban új magánkórházat nyitott a fővárosban a Doktor24 Medicina Zrt. A csaknem hárommilliárd forintos beruházással elkészült klinika háromezer négyzetméteren nyújt járó- és fekvőbeteg-ellátást – jelentette be Lancz Róbert, a vállalatcsoport vezérigazgatója. Az intézmény harmincöt szakterületen végez átfogó gyermek- és felnőttjáróbeteg-ellátást, emellett kialakítottak egy négy műtővel működő sebészeti központot és ortopédiai centrumot, valamint egy harmincnégy ágyas fekvőbeteg-részleget. Az MTI beszámolója szerint Béres György, a Doktor24 Kastélypark Klinika főigazgatója a sajtótájékoztatón megerősítette azokat a cikkünkben is idézett Neak-adatokat, amelyek szerint ma Magyarországon mintegy 16 ezren várnak csípő- vagy térdprotézisre. A kórház törekszik arra, hogy részt vegyen a várólista-csökkentési programban. Évente mintegy ötszáz közfinanszírozott beteget tudnának megműteni – közölte.

A cikk a Figyelő hetilap szeptember 30-án megjelent számában került publikálásra.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2021. december 02., Csütörtök

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet

A legfrissebb kormányzati döntésekről tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.Mától érkezik a decemberi nyugdíj

A kormány folytatja az idősek megbecsülését célzó politikáját.


Koronavírus - kattintson a csütörtöki adatokért

6 millió 139 ezer a beoltott, 10 466 az új fertőzött, elhunyt 218 beteg.


Madárinfluenza pusztított a keszthelyi madárparkban

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjában 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak.


Szigorításokról döntöttek az egyetemek

Egyre több egyetem és főiskola tér át hibrid vagy online oktatásra a koronavírus-járvány negyedik hulláma és az egyre növekvő esetszámok miatt.


2021. december 01., Szerda

Magyarország jó úton jár az élelmezésbiztonságban

A világjárvány miatt jelentősen felértékelődött az élelmezésbiztonság és az élelmiszer-önrendelkezés kérdése, ezekben Magyarország jó úton jár.


Így cserélheti le régi mobilját támogatással

A NMHH a netrefel.hu oldalon is közzétette a lakosságnak szóló pályázati kiírást és útmutatót, amely pontos leírást ad arról, ki milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosult a támogatásra. 2021. november 30., Kedd

Koronavírus - 6390 új megbetegedés

Kattintson a mai adatokért!


2021. november 29., Hétfő

„Kellemes” novembervég

Lesz itt minden: éjszakai fagy, erős szél, vegyes halmazállapotú csapadék és ez csak a kedd.


Sikeres volt az oltási akcióhét, ezért nem ér véget

Itthon az oltási akcióhét első hat napján több mint 740 ezren vették fel a védőoltást.


2021. november 28., Vasárnap

Eseménydús napok

Változékony, időnként szeles idő vár ránk több hullámban változó halmazállapotú csapadékkal.


Kezdődik az adventi időszak

A fények meggyújtásával egyre közelebb kerülünk az ünnephez.


2021. november 27., Szombat

Csigagyár

Újabb mediterrán ciklon érkezik, hatására több hullámban számíthatunk jellemzően esőre, záporra, de estétől, késő estétől nyugat felől növekszik a halmazállapot-váltás esélye.


Elmarad a szigligeti csobbanás

Az Újévi Csobbanás szervezői a járványügyi helyzet miatt lemondták a népszerű január elsejei szigligeti fürdőzést.


Megjelent a 100 milliós pályázat!

A felhívás keretein belül lehetőség van új szálláshelyek építésére, vagy a már meglévők továbbfejlesztésére, az ezekhez kapcsolódó turisztikai szolgáltatások kialakítására valamint az ehhez szükséges eszközök beszerzésére.


Háziorvosi szakmai vezető: a gyerekek oltásával mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés

Az oltás a gyerekeket is jobban védi a betegség súlyos lefolyása ellen, hasonlóan a felnőttekhez.


2021. november 26., Péntek

Ciklonok fogságában

Az időjárásunkat alakító mediterrán ciklon éjszaka távozik, de a hétvégén egy újabb irányítása alá kerülünk, emiatt több hullámban várható csapadék.Orbán Viktor: meghosszabbítjuk az oltási hetet

A miniszterelnök jelezte, hogy ha sikerül a fertőzések növekedését megakadályozni, akkor nincs ok a zárásra.


2021. november 25., Csütörtök

A szakképzési intézményekbe való belépéshez védettségi igazolvány kell majd a külsősöknek

A tanulót kísérő egy nagykorú személy, például szülő, nagyszülő a védettség igazolása nélkül csak az intézményvezető által meghatározott pontig mehet be az iskola területére.


Több babapiskótánál is talált problémát a Nébih

Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, nyolc termék esetében azonban előfordultak az aromával bevitt színezék jelölésének hiányával, a tápértékjelöléssel vagy épp az összetevők felsorolásával kapcsolatos jelölési hib


Koronavírus - Továbbra is 12 ezer felett az új megbetegedések száma

6 millió 72 ezer a beoltott, 12 165 az új fertőzött, elhunyt 185 beteg.


Már csak egy hét maradt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések cseréjére

Az idei kampányban több biztosító is számottevő mértékű díjcsökkentést hajtott végre.


2021. november 24., Szerda

Akkor most kopog?

Katalin kopog is – meg nem is: a fagyos reggelt az ország túlnyomó részén enyhe, egyes helyeken igen enyhe nappal követi.


Csokit és mesekönyvet adományozhatsz a balatonlellei jégpályán

November 26-án nyit a Balaton egyik legrégebbi jégpályája, ahol az első napon akár csokoládéval is lehet fizetni.


Madárinfluenza: Mit lehet és mi tilos a védőkörzetben?

Útmutató készült élő állatok és állati eredetű termékek szállításához.2021. november 23., Kedd

Csípős éjszaka

Anticiklon helyeződik a Kárpát-medence felé.


Félhetnek az állatszaporítók

Akár öt évet is kaphatnak.Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Sikeresen indult az oltási akcióhét.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

„Társasházak napja”

„Társasházak napja”

2021. november 20. - Kék hírek

+