Hazai - 2022. január 21., Péntek
#autópálya-matrica

2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj

2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj

(Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.)

Az autópálya-matrica vásárlásakor nagyon figyelj az alábbiakra, hogy elkerüld a későbbi bosszúságokat.

Idén is a nyugodt balatoni nyaralás a cél

Évente több tízezer esetben kell utólag javítani a rendszámot, felségjelzést vagy a díjkategóriát az autópálya-matricákhoz kapcsolódóan. Az, hogy mi adunk meg tévesen egy adatot, vagy az eladó rögzíti hibásan, teljesen mindegy, a vége ugyanaz: bosszankodás, utánajárás, ügyintézés, ami időbe telik és pénzbe is kerülhet nekünk. Mindez azonban megelőzhető, csak egy kis odafigyelés kell hozzá.

A hibás matrica-adatokat a Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltatató Zrt. kezeli

A hazai e-matrica rendszert a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) működteti, így az ilyen jellegű tévesztéseket is az ő ügyfélszolgálataikon lehet korrigálni. Országszerte 19 irodát működtetnek a legnépszerűbb gyorsforgalmi útszakaszok közelében.

A társaság munkatársai éves szinten nagyjából 22,5 ezer esetben javítják az ügyfelek kérésére a tévesen megadott rendszámot, körülbelül 4,5 ezer esetben a felségjelzést, és további mintegy 3 ezer esetben a díjkategóriát. Ez azt is jelenti, hogy évente nagyjából harmincezer esetben lenne megelőzhető a kapott pótdíjas felszólítás miatti bosszúság, az ügyintézés, a felesleges idő és pénzkidobásról már nem is beszélve. Mit tudunk tenni azért, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe?

Vásárláskor mindig ellenőrizzük a megadott adatokat

Teljesen mindegy, hogy hol vesszük meg az e-matricát, nagyon fontos, hogy minden esetben még a fizetés előtt ellenőrizzük a rögzített adatokat: a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát, valamint – bár triviálisnak tűnik – az érvényességi időt és megyei matrica esetén a megyét is. Azzal ugyanis, hogy kifizettük az e-matrica árát és aláírtuk a vásárlási bizonylatot, lényegében jóváhagytuk az e-matricához rögzített adatok helyességét. Ezek megfelelőségéért pedig mi vagyunk a felelősek. És ez akkor is így van, ha nem mi adtuk meg rosszul az adatokat, hanem történetesen az eladó rögzítette rosszul azokat.

Egyáltalán nem mindegy, hol veszünk e-matricát

Sokan észre sem veszik, hogy nemcsak a megvenni kívánt autópálya-matrica árát fizetik ki az online vásárláskor, hanem egyéb pluszköltséget, másnéven kényelmi díjat is felszámítanak nekik. Ennek összege lehet pár száz forint, de akár néhány ezer forintra is rúghat, attól függően, hogy milyen típusú e-matricát, milyen típusú járműre és hol szerzünk be. Kérdés, hogy szeretünk-e feleslegesen pénzt kidobni az ablakon.

Magyarországon jelenleg az ematrica.nemzetiutdij.hu az egyetlen olyan online e-matrica vásárlási felület, ahol egyáltalán nem kell kényelmi díjat fizetni a vignetta beszerzése során. Ez a NÚSZ saját, mobilra is optimalizált oldala. Ráadásul az itt történő vásárláskor minden adatot csak egyszer, a regisztráció során kell megadni, így a későbbi vásárlások során a tévesztések esélye nagyjából nullára csökken. Emellett a vásárlások után a hőpapírra nyomtatott ellenőrző szelvényt sem kell fénymásolgatni, őrizgetni a vignetta lejárta után 2 évig. Ha a NÚSZ oldalán vesszük meg a vignettát, a kettős vásárlás is megelőzhető, és kérhetünk e-mail értesítést az e-matricánk érvényességi idejének kezdetéről és végéről is. Röviden: ez a legolcsóbb és leginkább praktikus online e-matrica vásárlási megoldás.

Január végén lejárnak a tavalyi éves vignetták

Az éves országos és a megyei autópálya-matricák mindig a következő év január 31-én éjfélig érvényesek, azaz 13 hónapon át használhatóak. A megvásárlásuk úgy éri meg a legjobban, ha minél korábban beszerezzük őket. A legtöbb közlekedő egyébként így is tesz, az éves vignetták legnagyobb része január-februárban gazdára talál.

Azoknak tehát, akik már tavaly is ilyen éves e-matricával közlekedtek, és akár napi szinten használják a díjköteles gyorsforgalmi utakat, már nem sok idejük van arra, hogy beszerezzék az idei évre érvényes vignettájukat.

Január 31-ig kell bejelenteni a mentességre és kedvezményre való jogosultságot is

Január utolsó napja az e-matrica rendszerhez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő.

A mentesség a jogszabály alapján olyan járművekre vonatkozik, mint például a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek. Az e-matrica vásárláshoz kapcsolódó kedvezmény pedig – a határidő tekintetében – a nagycsaládosokat érinti. Részleges díjmentességre a mozgáskorlátozottak is jogosultak, azonban az ő esetükben nem kell a bejelentést évente megújítani.

(Forrás: LikeBalaton)

Még érdekes lehet ...


2022. május 18., Szerda

Magyarország segít

Továbbra is folyamatosan indítják a segélyszállítmányokat.


Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.


Naposabb folytatás

Az átvonult hidegfront után szárazabb léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Emiatt kevesebb felhőre, kissé hűvösebb időre számíthatunk.


2022. május 17., Kedd

Nyakunkon az szja-bevallás határideje

Mutatjuk, mi a teendő, mire kell figyelni.


Visszább terelés

Hidegfront hoz záporokat, zivatarokat, illetve lehűlést is, de utóbbi majd inkább szerdán lesz érzékelhető, valamint csütörtök reggel.


2022. május 16., Hétfő

Megválasztották Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.


2022. május 15., Vasárnap

Novák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

Ünnepélyesen is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét.


2022. május 13., Péntek

Nyugodt hétvége

Hétvégén megnyugszik a légkör, így kellemes időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül.


Orbán Viktor megnevezte új kormánya minisztereit

A parlament oldalán megjelent napirendi javaslat szerint Orbán Viktor május 16-án, hétfőn teheti le ötödször a kormányfői esküt.


Influenza: négyezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint május 2-8. között 4200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 27 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)


2022. május 11., Szerda

Az első harmincasok

Ízelítőt kapunk a nyárból, csütörtökön a mainál is jóval melegebb lesz: több helyen is meghaladhatja a 30 fokot a csúcsérték.


Koronavírus - megérkeztek a heti összesített adatok

Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.


Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az uniós szankciókat

A brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forintba kerülne a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.


2022. május 10., Kedd

Nyári napok a Tour alatt

A Giro d'Italia magyarországi szakaszai után már itt is van a Tour de Hongrie.


Már a 2G-s telefonok cseréjére is jár támogatás

Május 9-től a 2G-s mobiltelefonok cseréjére is igényelhető támogatás, emellett folytatódik a 3G-s készülékek támogatott cseréje is - írta hétfői számában a Világgazdaság.


Kis előrelépés történt, de Magyarország még nem tudja támogatni az olajembargót

Az Európai Bizottság elnöke hétfő este Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szijjártó Péter külügyminiszter videón ismertette a részleteket.


2022. május 09., Hétfő

Egyre nyáriasabb

Egyre szárazabb, melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, emiatt kevesebb záporra, zivatarra kell számítani.


Ma búcsúzik hivatalától Áder János

A kétszer kitöltött ötéves ciklusát követően Áder János köztársasági elnök hétfőn távozik hivatalából.


2022. május 08., Vasárnap

Polgármestert választanak ma Zalaszabarban

Két független jelöltre voksolhatnak a helyiek.


2022. május 07., Szombat

Kevésbé szűri

A vastag, poros felhőzet fokozatosan felszakad, így holnap már nem csak szűrt napsütésre számíthatunk.


Nem várható hiány tojásból hazánkban

Az Ukrajnában zajló háború ellenére várhatóan a jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból.

+