Kanizsa - 2020. október 06., Kedd
#aradi vértanúk #megemlékezés

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Balogh László főhajtással rótta le tiszteletét a vértanúk előtt (Fotó: Gergely Szilárd)

Az aradi tizenhármak és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök sorsában a magyar szabadság és a magyar függetlenség kivívásának vágya volt a közös, vagyis azok az értékek, amelyek lehetővé tették, hogy a 21. században mi, mint a magyar közösség tagjai, mint a magyar nemzet polgárai itt lehetünk – mondta Balogh László polgármester a megemlékezésen.

14 tragikus sorsú hős történelmünk tablójáról, 14 ember, akit korukban minden elválasztott egymástól: a társadalmi rangjaik szintjei, a hivatásuk keretei, származási országaik határai, nemzetük nyelve és szülőhelyük eltérő kultúrája – kezdte beszédét a polgármester.

Balogh László így folytatta: olyan emberekre emlékezünk a mai napon, akik 171 évvel ezelőttig a saját külön álmaikat álmodták, egyéni sorsukat követték, a számukra legfontosabb értékek mentén élték az életüket.

A polgármester maszkban mondta el beszédét (Fotó: Gergely Szilárd)

– Olyan emberekről szólunk ma, akik más-más nemzetek és nemzetiségek gyermekei voltak, más nyelven szólították édesanyjukat és más ünnepnapon köszöntötték őseiket. Bizonyára úgy tervezték életüket és jövőjüket, ahogy azt családjaik és származásuk, lehetőségeik és álmaik engedték, ahogy az ő egyéni benső indíttatásuk vezérelte őket. Mégis e 14 név és 14 sors mára eggyé vált mindannyiunk szívében a szabadsággal, a hősiességgel, a magyarsággal. Szinte minden területen eltértek, határok és árkok szakították el őket – fogalmazott a polgármester, majd kiemelte, de egyvalami minden különbözőség, minden szakadék fölé hidat vert: a magyar szabadságért való kérlelhetetlen küzdelem.

– Mert a számos érték és jellemvonás közül, amely egyénivé alakít mindannyiunkat, ahogy e kiváló férfiakat, a számos eltérő karakterjegy között volt egy kiemelkedő, amely őket közös sorsúvá tett, ami megmutatta a pillanatnyi emberben az örök embert: ez a szabadság, a függetlenség eszméje, a magyar szabadság és a magyar függetlenség kivívásának vágya volt. Azok az értékek, amelyek lehetővé tették, hogy a 21. században mi, mint a magyar közösség tagjai, mint a magyar nemzet polgárai itt lehetünk. Itt állhatunk és tervezhetjük a jövőnket, álmodhatjuk személyes és együttes álmainkat, hogy létezhetünk szabadon és függetlenül – hangsúlyozta a város első embere.

Az Aradi udvarban tartott megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a tisztelet és a hála koszorúit.

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.


2023. január 17., Kedd

Újabb kormányzati támogatást kap a város az uszoda működtetésére

Több mint 31 millió forint vissza nem fizetendő újabb támogatásban részesíti a kanizsai uszodát a Kormány.


2023. január 14., Szombat

Az alpolgármester hangsúlyozza, nem a helyi balliberális frakciónak köszönhető az újabb, több mint fél milliárdos kormányzati támogatás

Bizzer András szerint a kanizsai baloldal ténykedése látszatintézkedésekben és bizonyos nagy szavak hangoztatásában merül ki.


2023. január 13., Péntek

A Kanizsa Aréna bebizonyította, hogy érdemes volt megálmodni és megépíteni– mondja a polgármester

Balogh László szerint van létjogosultsága a létesítménynek, a balliberális többség mégis alig biztosítja a működéshez szükséges költségeket.


2023. január 11., Szerda

Cseresnyés Péter: a vidék Magyarországa a nehézségek ellenére is fejlődött, mert fontos a Kormánynak

Nagykanizsa és Dél-Zala további 81 kistelepülése is fejlődött a Kormány kiszámítható gazdaságpolitikájának, valamint a vidék Magyarországának  fontossága miatt - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.


2023. január 07., Szombat

Lesben a csalók

Az utóbbi időszakban ismeretlen személyek a Zalaerdő nevében hamis tűzifavásárlási ajánlatokkal keresték meg a lakosságot.


Isten hozott, Judit!

Nagy Judit az idei első kanizsai baba – ő és anyukája is jól van.


2023. január 05., Csütörtök

Virágzik a téli jázmin Nagykanizsa belvárosában

A Berzsenyi utcában kapta lencsevégre a virágzó növényt Varga György, az MTI fotósa.

+