Kanizsa - 2021. március 13., Szombat
#Nagykanizsa #kutatóközpont #világszínvonalú #körforgásos gazdaság #tudományos és innovációs park #science park

Világszínvonalú kutatóközpont épül Nagykanizsán

Világszínvonalú kutatóközpont épül Nagykanizsán

(A látványtervek forrása: tervlap.hu)

Körforgásos gazdaságra épülő tudományos és innovációs park jön létre Nagykanizsán - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kutatóintézet mintegy 18 ezer négyzetméteren épül fel. 

A MOL és a Pannon Egyetem által alapított MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. célja, hogy a Pannon Egyetem tudásbázisára és a MOL menedzsment- és szakmai tudására építve a körforgásos gazdaság európai innovációs- és kutatóközpontját építsék fel. A mintegy 30 milliárd forint értékű fejlesztés keretében világszínvonalú kutatás-fejlesztési infrastruktúra jön létre Nagykanizsán és Veszprémben.

A projektcég Nagykanizsán a tervek szerint mintegy 18 ezer négyzetméteren építi fel a kutatóintézet új létesítményeit. Ennek során többek közt az alábbi épületek jönnek létre: 

kutatási-oktatási központ, inkubációs központ, három robbanásbiztos laborépület, víztechnológiai laboratóriumok és kutatói apartmanház.

A közleményben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: „A kormány szándéka szerint a megújuló kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer alapvetően a hazai egyetemek köré épül fel. Ennek érdekében erősíteni kell vállalati kapcsolataikat, részben erre szolgálnak az országszerte létesülő science parkok.”

202103122140_0313_korforg_2.jpg (1125×563)

Szavaiból kiderült, a központban a nemzetközileg versenyképes körforgásos technológiák és termékek fejlesztését célozzák meg. Többek között

a körforgásos hulladékgazdálkodásra, a megújuló energiákra, pl. a hidrogéngazdaságra, az akkumulátorok újrahasznosítására, a széndioxid hasznosításra, valamint a fenntartható vízgazdálkodásra összpontosítanak.

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, az ország legnagyobb cége, Nagykanizsa városa és a Pannon Egyetem között példaértékű együttműködés jön létre. „Ez komolyan alapoz a városban a MOL-nál és a városban 20 éve működő egyetemi kampusznál felhalmozott tudásra, amely komoly kutatásokat, így kutatókat fog a városba vonzani.”

Világi Oszkár, a MOL-csoport Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója elmondta, a cég stratégiájának egyik alappillére, hogy kulcsszereplők legyen a régió alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságában. „Ezt a célt támogatja, hogy Nagykanizsán a jövő tudásbázisát teremtjük meg, amelynek egyik fő feladata a körforgásos gazdaságban elengedhetetlen szerepet játszó hulladékfeldolgozási és újrahasznosítási technológiák kifejlesztése lesz.”

202103122140_0313_korforg_3.jpg (1125×563)

Hangsúlyozta, a magyar vállalat úgy szolgálja ki a növekvő energiaszükségletet, hogy közben fokozatosan megteremti a karbonsemleges jövő feltételeit. „Már a következő öt évben 310 milliárd forintot költünk a körforgásos gazdaság fellendítésére, és minden erőnkkel támogatni fogjuk az ehhez szükséges kutatás-fejlesztési munkát is.”

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora rámutatott: a MOL és a Pannon Egyetem között már több mint hét évtizede fennálló, eddig is számos jelentős innovációs eredményt hozó kutatás-fejlesztési együttműködés ezzel a kezdeményezéssel szintet lép. „A fókusza ráadásul a XXI. század egyik legnagyobb kihívása, az emberi tevékenységek természetre gyakorolt káros hatásainak tudatos mérséklése, a környezetterhelés csökkentése, az értékes erőforrások megőrzése a jövő generációi számára. Reményeim szerint mindez a régió gazdaságát, elismertségét, az itt élők boldogulását is támogatja.”

(Forrás: magyarepitok.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.


2021. július 02., Péntek

Hatékonyabban lehet előremozdítani az új Mura-híd ügyét is

Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és horvátországi PORA Kapronca-Kőrös megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség.


2021. június 29., Kedd

Három érmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar csapat tagja volt a batthyánys Németh Márton is.


2021. június 28., Hétfő

Időjárás a Balatonon

Kanizsai diákot is díjaztak az Országos Meteorológiai Szolgálat kreatív pályázatán.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+