Kanizsa - 2021. március 13., Szombat
#Nagykanizsa #kutatóközpont #világszínvonalú #körforgásos gazdaság #tudományos és innovációs park #science park

Világszínvonalú kutatóközpont épül Nagykanizsán

Világszínvonalú kutatóközpont épül Nagykanizsán

(A látványtervek forrása: tervlap.hu)

Körforgásos gazdaságra épülő tudományos és innovációs park jön létre Nagykanizsán - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kutatóintézet mintegy 18 ezer négyzetméteren épül fel. 

A MOL és a Pannon Egyetem által alapított MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. célja, hogy a Pannon Egyetem tudásbázisára és a MOL menedzsment- és szakmai tudására építve a körforgásos gazdaság európai innovációs- és kutatóközpontját építsék fel. A mintegy 30 milliárd forint értékű fejlesztés keretében világszínvonalú kutatás-fejlesztési infrastruktúra jön létre Nagykanizsán és Veszprémben.

A projektcég Nagykanizsán a tervek szerint mintegy 18 ezer négyzetméteren építi fel a kutatóintézet új létesítményeit. Ennek során többek közt az alábbi épületek jönnek létre: 

kutatási-oktatási központ, inkubációs központ, három robbanásbiztos laborépület, víztechnológiai laboratóriumok és kutatói apartmanház.

A közleményben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: „A kormány szándéka szerint a megújuló kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer alapvetően a hazai egyetemek köré épül fel. Ennek érdekében erősíteni kell vállalati kapcsolataikat, részben erre szolgálnak az országszerte létesülő science parkok.”

202103122140_0313_korforg_2.jpg (1125×563)

Szavaiból kiderült, a központban a nemzetközileg versenyképes körforgásos technológiák és termékek fejlesztését célozzák meg. Többek között

a körforgásos hulladékgazdálkodásra, a megújuló energiákra, pl. a hidrogéngazdaságra, az akkumulátorok újrahasznosítására, a széndioxid hasznosításra, valamint a fenntartható vízgazdálkodásra összpontosítanak.

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, az ország legnagyobb cége, Nagykanizsa városa és a Pannon Egyetem között példaértékű együttműködés jön létre. „Ez komolyan alapoz a városban a MOL-nál és a városban 20 éve működő egyetemi kampusznál felhalmozott tudásra, amely komoly kutatásokat, így kutatókat fog a városba vonzani.”

Világi Oszkár, a MOL-csoport Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója elmondta, a cég stratégiájának egyik alappillére, hogy kulcsszereplők legyen a régió alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságában. „Ezt a célt támogatja, hogy Nagykanizsán a jövő tudásbázisát teremtjük meg, amelynek egyik fő feladata a körforgásos gazdaságban elengedhetetlen szerepet játszó hulladékfeldolgozási és újrahasznosítási technológiák kifejlesztése lesz.”

202103122140_0313_korforg_3.jpg (1125×563)

Hangsúlyozta, a magyar vállalat úgy szolgálja ki a növekvő energiaszükségletet, hogy közben fokozatosan megteremti a karbonsemleges jövő feltételeit. „Már a következő öt évben 310 milliárd forintot költünk a körforgásos gazdaság fellendítésére, és minden erőnkkel támogatni fogjuk az ehhez szükséges kutatás-fejlesztési munkát is.”

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora rámutatott: a MOL és a Pannon Egyetem között már több mint hét évtizede fennálló, eddig is számos jelentős innovációs eredményt hozó kutatás-fejlesztési együttműködés ezzel a kezdeményezéssel szintet lép. „A fókusza ráadásul a XXI. század egyik legnagyobb kihívása, az emberi tevékenységek természetre gyakorolt káros hatásainak tudatos mérséklése, a környezetterhelés csökkentése, az értékes erőforrások megőrzése a jövő generációi számára. Reményeim szerint mindez a régió gazdaságát, elismertségét, az itt élők boldogulását is támogatja.”

(Forrás: magyarepitok.hu)

Még érdekes lehet ...2021. május 04., Kedd

Csütörtökön nyit a kanizsai mozi

1 új premierrel, 2 ingyenesen megtekinthető filmmel, további 2 film esetében pedig kedvezményes helyárral várják a látogatókat.


2021. május 01., Szombat

Elhunyt Jakab Balázs, a Kanizsa TV munkatársa

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 44. évében érte a halál.2021. április 22., Csütörtök

Már az is baj, ha egy országgyűlési képviselő bemegy a városházára?

Úgy tűnik, hogy az Éljen VárosuNk! Egyesület mindent elkövet azért, hogy Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő városért végzett munkáját kisebbítse – mondta Radics Bálint, fideszes önkormányzati képviselő.


2021. április 19., Hétfő

A polgármester is megemlékezett a holokauszt kanizsai és magyar áldozatairól

1944. április 16-án kezdődött a magyarországi zsidók gettókba zárása.


2021. április 15., Csütörtök

Májusban kezdődik a munka a 7-es és a Petőfi utca kereszteződésében

A tervek szerint idén elkészül a körforgalom. A félmilliárdos beruházás kormányzati döntés eredménye, a forrást is az állam biztosítja.


2021. április 13., Kedd

Új dunántúli összeköttetések

Szombathely–Zalaszentiván–Nagykanizsa–Barcs–Pécs viszonylaton a menetrendi módosítás után kétóránként közlekednek az új Pannónia InterRégió vonatok.


2021. április 01., Csütörtök

Több mint 3,8 tonna háromnyaras pontyot telepítettek a Csó-tóba

A most érkezett halak miatt nem vezettek be horgászati tilalmat, így akár azokat is ki lehet fogni a hosszú hétvégén.


A tankerület marad a Rozgonyi-iskola fenntartója

Az erről szóló szavazás ma zárult le, mert néhányan a március 22-én megtartott voksoláson karanténkötelezettségük miatt nem tudtak részt venni.


Tapsifüles és kerekrépa

Vidám nyuszifigura üdvözli a lakókat és a Szent Miklós szobornál járókat Miklósfán.


2021. március 31., Szerda

Jól halad az aréna építése

Elkezdődött a belső festési munkák előkészítése és a csatalakozó út építése is.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+