Kanizsa - 2022. február 22., Kedd
#Cseresnyés Péter #Klebelsberg Központ #Hajnal Gabriella #Batthyány Lajos Gimnázium #Nagykanizsa #laptop

Megérkeztek a laptopok a kanizsai diákoknak

Megérkeztek a laptopok a kanizsai diákoknak

1186 település 3570 helyszínén a notebookok kiosztását a Klebelsberg Központ koordinálja (Fotó: Gergely Szilárd)

A Batthyány Lajos Gimnáziumban adták át a nagykanizsai diákokat és pedagógusokat segítő új számítógépeket. A városban összesen 490 laptopot osztananak ki a kilencedik osztályos tanulóknak és azoknak a pedagógusoknak, akik eddig még nem kaptak számítógépet.

Az eszközbeszerzés az Unió RRF, azaz Helyreállítási projektjének részeként valósult meg. A projekt a koronavírus következményeinek helyreállítását segíti. A kormány ezúttal 33,4 milliárd forintot használt fel az országban összesen 120 000 számítógép beszerzésére.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő kiemelte, a kormány megszorítások helyett támogatásokkal kezeli a Covid okozta válságot. Ennek része a közoktatás támogatása is. „Az a világ jött el, amikor számítógép nélkül egy munkában lévő ember szinte elképzelhetetlen, és a diákok így nemcsak tanáraikkal tudják jobban tartani a kapcsolatot, hanem egy újfajta ismeretszerzési módra tudják ösztönözni őket a tanárok, és eszközhiányra nem lehet így hivatkozni. Tehát fel tudunk készülni arra az időszakra, amikor már szerves része lesz a munkában eltöltött időnek egy olyan számítógép, amit nemcsak szórakozásra, hanem munkára is tudunk használni. A Helyreállítási Alap azt jelenti, hogy arra készülünk föl ebből a pénzmennyiségből, hogy hogyan lehet újra megerősíteni a gazdaságunkat és nagyon jó, hogy a Helyreállítási Alapból egy ilyen jellegű, a jövő nemzedékének fejlesztését támogató számítógépes adományokat adnak át az ország szinte minden iskolájában.”

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hangsúlyozta: nem állunk át a digitális oktatásra, a laptopok számos más célt szolgálnak, valamint egyéb informatikai eszközök is segítik a jelenléti oktatást. „Mindig meg szokták kérdezni, hogy akkor mostantól kezdve digitális oktatás lesz mindenhol, akkor is, ha bent vannak a diákok az iskolában? – Nem! A jelenléti oktatásnál fontosabb momentuma nincs az intézményi oktatásnak, viszont egy ilyen laptop nagyon sok lehetőséget ad arra, hogy akár a mindennapokban, akár órán, órán kívül, a házi feladat tekintetében, vagy projektmunkában, mindenki valóban önállóan, vagy akár csoportban is tudjon dolgozni. Ezek vadonatúj laptopok, de nem ez az összes informatikai eszköz, ami ennek a projektnek a keretén belül beszerzésre kerül. 13500 darab interaktív panel is kerül az intézményekben, és kb. 15 000 darab robotikai eszköz. Erre van már ma precedens, hiszen az elmúlt időszakban a 3.2.4-es projekt kapcsán is több robotikai eszközt vittünk ki, legyen ez akár a humanoid robot, a drón, a 3D nyomtató, vagy a Lego robot, úgyhogy ezt szeretnénk most még inkább megerősíteni és még jobban folytatni.”

1186 település 3570 helyszínén a notebookok kiosztását a Klebelsberg Központ koordinálja. A kiosztás, a nyilvántartás és a karbantartás hatékony működése érdekében a Kréta elektronikus tanulmányi rendszer TESZEK felületén kell regisztrálni, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek. 2025 végéig további eszközöket vásárolnak, felmenő rendszerben 651 000 laptop kerül minden 5-12. osztályos tanulóhoz és további 55 000 pedagógushoz az alapítványi, egyházi és állami köznevelési intézményekben. 

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+