Kanizsa - 2023. március 09., Csütörtök
#Nagykanizsa #Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás #Bajza utca

A kistérség kanizsai delegáltja ingyenes vagyonátadásra szólította fel a kistelepüléseket

A kistérség kanizsai delegáltja ingyenes vagyonátadásra szólította fel a kistelepüléseket

A társulás tulajdonában több épület is van a Bajza utca 2. szám alatt (Fotó: Zalai Hírlap/Szakony Attila)

Gyűlnek a viharfelhők a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás háza táján. A Nagykanizsát és 26 környező kistelepülést tömörítő szervezet legutóbbi ülésén ugyanis a dél-zalai város delegáltja, dr. Schauta Marcell azt kérte a többi önkormányzattól, hogy ingyenesen adják át a társulás Bajza utca 2. szám alatti telephelyét, mert az ingatlanra szüksége van a kanizsai önkormányzatnak.

Bár a konkrét javaslatról egyelőre nem tárgyalt a testület, de már önmagában a felvetés is felpaprikázta a kistelepülések polgármestereit, akik közül sokan leszögezték: eszük ágában sincs hozzájárulni az ingatlan ingyenes átadásához.

Hogy megértsük, mi húzódik a háttérben, vissza kell lépni egy kicsit az időben.

A kanizsai közgyűlés legutóbbi ülésén az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója visszahívta Balogh László polgármestert a társulásból, ahol elnöki pozíciót töltött be, s helyette dr. Schauta Marcellt jelölte, hogy képviselje a város érdekeit, azaz kezdeményezze a Bajza utcai ingatlan ingyenes átvételét. Az ÉVE képviselője tehát ezzel a mandátummal érkezett a társulási ülésre, ahol Balogh László helyett először új elnököt kellett választani.

Ezt a társulás meg is tette, egyhangúlag választották meg Vlasicsné Fischl Tímeát, Szepetnek polgármesterét.

Ám miután a társulás napirendre sem vette az ingatlanvagyon ingyenes átadásáról szóló javaslatot, dr. Schauta Marcell – élve vagy visszaélve az kanizsai önkormányzat 75 százalékos szavazati arányával – sem fogadta el a társulás költségvetését.

Dr. Schauta Marcell a társulási ülésen is kifejtette azon véleményét, miszerint Nagykanizsa semmit sem profitál a társulás működéséből, s tulajdonképpen ablakon kidobott pénz a lakosságarányosan befizetett évi közel 8-9 millió forint. Az ÉVE képviselője persze minden polgármestert biztosított arról, hogy a társulásnak valahol majd biztosít helyet a kanizsai önkormányzat.

A „nagyvonalú” ajánlatból természetesen nem kértek a kistelepülések, hiszen miért hagyná el valaki a saját tulajdonát egy albérlet ígéretének reményében.

Finoman szólva is barátságtalan volt Schauta képviselő belépője, korábban nem találkozott a kistelepülések polgármestereivel, a társulás munkáját nem ismerte, de negatív kritikát fogalmazott meg az itt folyó munkával kapcsolatban – mutatott rá Jakab Sándor, Újudvar polgármestere, a társulás alelnöke. – Talán szerencsésebb lenne, ha a kanizsai közgyűlésben ülők mindannyian tudomásul vennék, hogy a város a környező településekkel együtt tudja csak a fejlesztési céljait megvalósítani, együtt kell működnünk, mi pedig, akik falun élünk, nem vagyunk hajlandók semmilyen erőszakos, átgondolatlan, csak a város közgyűlésének jelenleg többségben lévő ÉVE frakciójának támogatásával meghozott határozatokat végrehajtani, amelyek a saját településeink lakosságát is hátrányosan érintenék. A falun élő emberek egyenrangúak a városiakkal, nem engedhetjük meg, hogy amiért sok éven keresztül közösen dolgoztunk, azt ingyen átadjuk és ellehetetlenítsük társulásunk működését. A Bajza utcai ingatlant 2008-ban vásárolta meg a társulás a megyei önkormányzattól, miután a kanizsai önkormányzat elállt az elővételi jogától. Ráadásul ezt az épületegyüttest nem a lakosságszámarányosan befizetett tagdíjakból vásárolta meg és újította fel a társulás, hanem az elnyert fejlesztési pályázatokból.

A fentieknél sokkal karcosabb véleményt fogalmazott meg Bődör István, Belezna polgármestere. Mint mondta: a kanizsai közgyűlés ÉVE frakciója ugyan sokallja az évi 8-9 millió forintos tagdíjat, de ugyanez a frakció számos tanácsnokot nevezett ki, melyek tiszteletdíja nagyságrendekkel többe kerül a dél-zalai városnak.

Meg aztán azt sem értem, hogy mi változott az ÉVE frakció gondolkodásában – fogalmazott Bődör István. – Pár hónappal korábban, amikor a vízmű átadásáról kellett dönteni, minket, kistelepüléseket leszavaztak, s azt mondták, szó sem lehet arról, hogy az állam ingyen átvegye a vízmű vagyonát. Most meg a mi vagyonunkat zokszó nélkül rekvirálnák. Ez nem etikus, ráadásul az eddigi jó együttműködést is aláássa a város és a környező kistelepülések között.

De, hogy ne csak véleményeket, hanem konkrét tényeket is kapjunk, megkérdeztük Polai Györgyöt, a társulás munkaszervezetének vezetőjét, hogy Nagykanizsa számára valóban előnytelen-e a társulási tagság, s valóban ablakon kidobott pénz az éves 8-9 millió forintos tagdíj?

A társulás az elmúlt 15 évben közel 730 millió forint pályázati támogatást nyert el, melynek 70-80 százaléka Nagykanizsán hasznosult – mondta Polai György, aki hosszasan részletezte mikor és mennyi pénzzel támogatta a társulás a kanizsai iskolákat, a pedagógiai szakszolgálat működését, a diákolimpiák megrendezését vagy éppen a mozgókönyvtári szolgáltatást.

Mindezek mellett a társulás szervezetei több száz hátrányos helyzetű dél-zalai embert segítettek munkához, a foglalkoztatási paktum keretében jelenleg is fut egy projekt, ami 100 fő elhelyezkedését támogatja.

Hogy mi lesz ezek után, azt egyelőre nehéz megjósolni. A társulás kistelepülési tagjai nagy valószínűséggel nem egyeznek bele a Bajza utcai ingatlan ingyenes átadásába, cserébe viszont az ÉVE frakció által delegált képviselő blokkolhat egy sor fontos döntést, például a társulás költségvetésének elfogadását. A következő hetekben, hónapokban minden bizonnyal kiderül, ki és mennyire elszánt.

(Forrás: zaol.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+