Kanizsa - 2023. május 14., Vasárnap
#Nagykanizsa #NagyON Kanizsa Egyesület #Polgári Est #Cseresnyés Péter #Földváryné Kiss Réka

A kommunisták reflexei nem változnak

A kommunisták reflexei nem változnak

Földváryné Kiss Réka történész arról is beszélt, hogy miért fontos kutatni és kibeszélni a múlt bűneit (Fotó: Gergely Szilárd)

A kommunista diktatúra módszerei, a nyílt erőszak, a megfélemlítés, a bomlasztás is szóba került a NagyON Kanizsa Egyesület által pénteken szervezett előadáson, ahol Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő beszélgetőpartnere ezúttal Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke volt.

Az előadó a nagy számú hallgatóságnak elsőként arról beszél, hogy miért fontos kutatni és kibeszélni a múlt bűneit, gyakran ugyanis a gyerekek és az unokák sincsenek tisztában azzal, miként nyomorították meg családjaikat a kommunisták.

- A II. világháborút követően a kommunisták azonnal nekiláttak a magyar parasztság megtörésének, illetve az egyház közösségépítő- és összetartó szerepének lerombolásához - fogalmazott Földváryné Kiss Réka, aki szerint a kommunisták nemcsak a politikai hatalmat vették át, hanem a társadalmi közbeszédet is tematizálták. - Az elv nagyon egyszerű volt, aki nem volt velük, azt reakciósnak, fasisztának, antiszemitának bélyegezték, ami egyből magával vonta a börtönt, munkatábort, rosszabb esetben a kivégzést.

202305141015_NKGNOK-22.jpg (1500×1001)Cseresnyés Péter a beszélgetés során többször is párhuzamot vont az akkori és a mostani baloldali elit gondolkodása között (Fotó: Gergely Szilárd)

Az előadó arról is beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc az önállóság iránti vágy kibontakozása is volt, a magyar társadalom ugyanis nem akart diktatúrában élni.

- A forradalom leverését követően véres megtorlás kezdődött, a fegyveres ellenállókat kivégezték vagy bebörtönözték, az egyházak számára betiltották a közösségi programok szervezését és újra elkezdődött a téeszesítés.

- Látni kell, hogy a Kádár-korszak puha diktatúrája, az úgynevezett gulyáskommunizmus nem azért volt puha, mert megváltozott az ideológia, hanem azért, mert a kommunisták rájöttek, hogy már erőszak nélkül is képesek fenntartani hatalmukat. Persze attól, hogy nem volt nyílt erőszak, még számos ötlet lapult a tarsolyukban, hogy megfélemlítsék az embereket vagy bomlasszák a közösségeket.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az előadás közben többször is párhuzamot vont az akkori és a mostani baloldali elit gondolkodása között.

- A régi reflexek nem változtak, most is a baloldal akarja megszabni, hogy miként gondolkodjunk a világról, s mindenkit megpróbálnak ellehetetleníteni, aki nem az ő szekerüket tolja - fogalmazott a képviselő, aki utalt a 2019-es önkormányzati választásokra is, mikor a kanizsai baloldali tömörülés - megszerezve a közgyűlési többséget - azonnali hatállyal, indoklás nélkül rúgta ki az önkormányzati cégvezetőket, s pályáztatás nélkül nevezte ki saját kegyenceit a vezető pozíciókba.

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+