Kanizsa - 2023. június 01., Csütörtök
#Nagykanizsa #Teleki utca #Platán sor #víziközmű rekonstrukció #Szabadics Zrt. #Aquaprofit Zrt.

Gőzerővel zajlik a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója

Gőzerővel zajlik a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója

A Platán soron 530 méter hosszan cserélik ki a vezetéket, míg a Teleki utcán 510 méteren épül új vezetékhálózat (Fotó: Gergely Szilárd)

Lassan már két hónapja, hogy elkezdődött a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója. A közel 1 milliárd forintos beruházást a Szabadics Zrt. és az Aquaprofit Zrt. közös konzorciumban végzi. A kivitelezés menetéről, a felmerült nehézségekről és azok megoldásáról Kovács Tamást, a Szabadics Zrt. elnökét kérdeztük.

- A két érintett területen azért vált szükségessé a hálózat rekonstrukciója, mert az elöregedett csővezeték - kis túlzással - heti rendszerességgel meghibásodott, nem egyszer előfordult, hogy a csőtörés következtében víz alá kerültek az utcák - emlékeztetett Kovács Tamás, aki hozzátette: az új ivóvízhálózat kiépítése mellett feladatuk a Teleki utcai körzethez tartozó nyomásfokozó telep korszerűsítése a víziközmű szolgáltatás energiahatékonyságának növelése érdekében.

A beruházás keretében a Platán soron az 1960-as években készült vezetéket 530 méter hosszan cserélik ki, míg a Teleki utcán 510 méteren épül új vezetékhálózat.

202306010814_NKGSZA-14.jpg (1500×1001)A kivitelezési munkák ütemterv szerint haladnak (Fotó: Gergely Szilárd)

- A kiviteli tervek készítése 2023 januárjában kezdődött, a benyújtott terveket 2023. március 21-én hagyták jóvá - folytatta Kovács Tamás, aki jelezte: a kiviteli tervek elkészítésénél fontos szempont volt mindkét utca szempontjából a gépkocsiforgalom fenntartása, mivel ezen utcák szerves részét képezik a város vérkeringésének, továbbá különös hangsúlyt kapott a Platán sor koros platánfáinak megóvása is. - Az új vezetékeket a régiek mellé kellett tervezni, miután az egyéb közművek elhelyezkedése nem tette lehetővé új nyomvonalak kijelölését. Eme kötöttségek figyelembevételével a Platán sor északi és déli oldala a meglévő vezetékek mellé és a régi vezeték csőzónája felé került megtervezésre, elkerülve így a platánfák gyökérzetét.

Kovács Tamás elárulta: nagy kihívás volt a Teleki utca vezetékeinek megtervezése is, mivel az északi oldali vezeték az üzemelő víztorony töltő vezetéke is egyben.

202306010818_NKGSZA-7.jpg (1500×1001)A kiviteli tervek elkészítésénél fontos szempont volt mindkét utca szempontjából a gépkocsiforgalom fenntartása (Fotó: Gergely Szilárd)

- Április 3-án, a munkakezdési engedély kiadásával a projekt új fázisába lépett, megkezdődött a fizikai megvalósítás - idézte fel az alig két hónapja történteket Kovács Tamás. - Kihelyezésre kerültek az ideiglenes forgalomtechnikai táblák és mindkét utcában 30 km/órás sebességkorlátozás lépett életbe, melynek bevezetése nem volt éppen zökkenőmentes, a közlekedők értetlenkedve álltak a sebességkorlátozás okozta helyzet előtt, mivel a munkavégzés még nem volt látványos, csak a geodéták és a közműszolgáltatók dolgoztak alkalmanként az útburkolaton.

Aztán a munkálatok látványos megkezdésével az ideiglenes forgalomtechnika miatt elégedetlenkedők tábora is megbékélt. A munkálatok megkezdése óta persze egyéb nehézségekkel is szembe kellett néznie a kivitelezőknek.

- A kivitelezési munkákat jelentősen nehezíti az e-közmű rendszerben rögzített nyomvonalaktól eltérően vagy egyáltalán nem szerepelő egyéb közművek, melyből adódóan a vezeték építési munkák jelentős része csak kézi kiegészítő munkával végezhető - mutatott rá Kovács Tamás. - A csapadékos időjárás szintén nehézségeket okozott, mivel a közlekedési útvonalak sárfelhordásának elkerülése érdekében a munkavégzést alkalmanként le kellett állítanunk. Szintén komoly problémát okozott a Teleki utca északi oldalán a víztorony töltő vezetékének meghibásodása, mely a legnagyobb gondosság ellenére is eltörött, nagy mennyiségű sárral és vízzel elöntve az útszakaszt. Szerencsére a szolgáltatóval együttműködve gyorsan sikerült elhárítani az üzemzavart, így az ivóvíz szolgáltatásban kiesés nem történt.

202306010816_NKGSZA-26.jpg (1500×1001)A beruházás közel 1 milliárd forintból valósul meg (Fotó: Gergely Szilárd)

Azonban ezen esemény is rávilágított arra, hogy a régi vízvezeték-hálózat jelenlegi felújítása igencsak időszerűvé és elkerülhetetlenné vált, valamint a tervezési fázisban elképzelt technológiai váltással, azaz irányított fúrással történő kivitelezés jogosultsága is beigazolódott.

A felmerült nehézségek, problémák, esetleges üzemzavarok ellenére a kivitelezési munkák ütemterv szerint haladnak,  a burkolat helyreállítási munkákat a tervek szerint júliusban-augusztusban elvégzik. A konzorcium tagjai szerint a munkálatok határidőre befejeződnek, s ezzel egy teljesen új korszak kezdődhet az ívóvíz szolgáltatás terén a két utcában. 

 

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+