Kanizsa - 2023. június 01., Csütörtök
#Nagykanizsa #DRVE #érdekegyeztető konferencia

Vannak eredmények, de tovább kell dolgozni

Vannak eredmények, de tovább kell dolgozni

A konferencia előtt Balogh László polgármester, Tejfel József, a DRVE elnöke, Sztojka Attila kormánybiztos és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (Fotó: Gergely Szilárd)

A zalai roma közösség számos problémával küzd, ám ha a munkánkat jól végezzük, egyszer képesek leszünk felszámolni ezeket - hangzott el szerdán a Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete (DRVE) által szervezett érdekegyeztető konferencián a Honvéd Kaszinóban.

A rendezvényre meghívást kapott Balogh László polgármester, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is. Elsőként azonban Tejfel József, a DRVE elnöke adott képet a zalai romák helyzetéről. Mint mondta: tapasztalataik szerint az oktatási, munkaerőpiaci, valamint esélyteremtő és tehetséggondozó programok képesek komplexen segíteni a roma közösségeket. A DRVE éppen ezért évek óta működteti tanoda programját, illetve a szociális földprogram keretében eddig több száz zalai roma családnak segítettek háztáji kisgazdaságot indítani, fenntartani.

- Ahol együtt tudunk működni a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal, ott szemmel látható eredményeket tudunk felmutatni, ugyanakkor ez a kapcsolat nem mindenhol adott és magától értetődő - utalt a nehézségekre Tejfel József.

202306010923_NKGROM-11.jpg (1500×1001)Az érdekegyeztető konferencia résztvevői a zalai romák helyzetéről is kaptak tájékoztatást (Fotó: Gergely Szilárd)

Ezt követően Sztojka Attila kormánybiztos arról beszélt, hogy a 2010-es kormányváltást követően több pozitívum is történt a roma társadalom életében. Mint mondta:

az Orbán-kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, ami - a korábbi roma gyilkosságok után - biztonságérzetet adott a cigány közösségeknek.

A kormánybiztos hozzátette: változás következett be a megélhetés terén is, hiszen az Orbán kormánynak köszönhetően ma már nem segélyből kell tengődnie a romáknak, hanem tisztes munkáért, tisztes bért kapnak.

- Az elmúlt 10-12 évben csak egy dolog nem változott, mégpedig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hozzáállása a cigánysághoz - folytatta a kormánybiztos, aki szerint sem korábban, sem most nincs megfelelő érdekképviselet, az ORÖ csak saját belügyeivel foglalkozik, ahelyett, hogy felzárkóztatási, oktatási programokat írna ki. - Szemrehányást nem tehetünk senkinek, hiszen ezeket az embereket a romák választották meg. A következő választás alkalmával viszont dönthetünk másképpen és olyan embereket választhatunk, akik képesek a romák helyzetének javítására - zárta gondolatait a kormánybiztos.

Még érdekes lehet ...


2024. június 28., Péntek

A geotermikus energiáról

Háromoldalú együttműködést kötött az önkormányzat annak érdekében, hogy a város és környéke alatt található geotermikus energiát kibányásszák és hasznosítsák.


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.

#Nagykanizsa

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

Eltűnt Horváth Ferencné!

Eltűnt Horváth Ferencné!

2024. június 26. - Kék hírek

Amerikai birkózók a Zsigmondy-csarnokban

Amerikai birkózók a Zsigmondy-csarnokban

2024. június 26. - Sport

Múzeumok éjszakája Nagykanizsán

Múzeumok éjszakája Nagykanizsán

2024. június 24. - Kultúra

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2024. június 21. - Érdekes

+