Kanizsa - 2023. június 01., Csütörtök
#Nagykanizsa #DRVE #érdekegyeztető konferencia

Vannak eredmények, de tovább kell dolgozni

Vannak eredmények, de tovább kell dolgozni

A konferencia előtt Balogh László polgármester, Tejfel József, a DRVE elnöke, Sztojka Attila kormánybiztos és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (Fotó: Gergely Szilárd)

A zalai roma közösség számos problémával küzd, ám ha a munkánkat jól végezzük, egyszer képesek leszünk felszámolni ezeket - hangzott el szerdán a Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete (DRVE) által szervezett érdekegyeztető konferencián a Honvéd Kaszinóban.

A rendezvényre meghívást kapott Balogh László polgármester, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is. Elsőként azonban Tejfel József, a DRVE elnöke adott képet a zalai romák helyzetéről. Mint mondta: tapasztalataik szerint az oktatási, munkaerőpiaci, valamint esélyteremtő és tehetséggondozó programok képesek komplexen segíteni a roma közösségeket. A DRVE éppen ezért évek óta működteti tanoda programját, illetve a szociális földprogram keretében eddig több száz zalai roma családnak segítettek háztáji kisgazdaságot indítani, fenntartani.

- Ahol együtt tudunk működni a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal, ott szemmel látható eredményeket tudunk felmutatni, ugyanakkor ez a kapcsolat nem mindenhol adott és magától értetődő - utalt a nehézségekre Tejfel József.

202306010923_NKGROM-11.jpg (1500×1001)Az érdekegyeztető konferencia résztvevői a zalai romák helyzetéről is kaptak tájékoztatást (Fotó: Gergely Szilárd)

Ezt követően Sztojka Attila kormánybiztos arról beszélt, hogy a 2010-es kormányváltást követően több pozitívum is történt a roma társadalom életében. Mint mondta:

az Orbán-kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, ami - a korábbi roma gyilkosságok után - biztonságérzetet adott a cigány közösségeknek.

A kormánybiztos hozzátette: változás következett be a megélhetés terén is, hiszen az Orbán kormánynak köszönhetően ma már nem segélyből kell tengődnie a romáknak, hanem tisztes munkáért, tisztes bért kapnak.

- Az elmúlt 10-12 évben csak egy dolog nem változott, mégpedig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hozzáállása a cigánysághoz - folytatta a kormánybiztos, aki szerint sem korábban, sem most nincs megfelelő érdekképviselet, az ORÖ csak saját belügyeivel foglalkozik, ahelyett, hogy felzárkóztatási, oktatási programokat írna ki. - Szemrehányást nem tehetünk senkinek, hiszen ezeket az embereket a romák választották meg. A következő választás alkalmával viszont dönthetünk másképpen és olyan embereket választhatunk, akik képesek a romák helyzetének javítására - zárta gondolatait a kormánybiztos.

Még érdekes lehet ...


2024. október 21., Hétfő

Forrnak az indulatok az állatmenhely bezárása miatt

Mutatjuk a levelet, ami alapján Balogh László korábbi polgármester kénytelen volt feljelentést tenni.


2024. október 19., Szombat

Bezáratta a kanizsai állatmenhelyt a kormányhivatal

A döntés végleges és fellebbezésre nincs lehetőség.


Lemondott képviselői mandátumáról

Összeférhetetlenség miatt mondott le önkormányzati képviselői mandátumáról Bata Hajnalka.


2024. október 11., Péntek

Újra lesz éleslövészet Nagykanizsán

A közel 12 négyzetkilométeres területen utoljára 1996-ban volt éleslövészet.


2024. október 10., Csütörtök

Folytatódik a NagyON Kanizsa polgári est sorozata

Október 11-én dr. Hortay Olivér, a Századvég Kutatóintézet igazgatója lesz a vendég.


2024. október 08., Kedd

Magyarország nem gyarmat!

A Nagykanizsai Polgári Egyesület tartott megemlékezést az aradi vértanúk évfordulóján.


2024. október 05., Szombat

A Fidesz konstruktív ellenzékként kíván működni a következő ciklusban Kanizsán

A fideszes képviselők minden, a város fejlődését szolgáló döntést támogatni kívánnak és továbbítani fogják a lakossági igényeket, panaszokat.


Alpolgármestereket, tanácsnokokat és bizottsági tagokat választottak

Immár Horváth Jácint polgármester vezetésével csütörtökön megtartotta alakuló ülését a kanizsai közgyűlés.


2024. szeptember 27., Péntek

Felavatták a Mező-gimi felújított tornatermét

Idén ünnepli 60. évfordulóját az intézmény, a tornaterem a tanév kezdetére újult meg.


Kutatók Éjszakája a PEN-en

Tudományos túra indul pénteken 16 órakor, az állomásokon egyebek mellett a természettudomány és a fenntarthatóság témaköreivel lehet ismerkedni.


2024. szeptember 17., Kedd

Dunántúl első kerékpármúzeuma nyílt meg Nagykanizsán

Közösségi összefogásból született meg a kiállítótér.


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.

+