Kanizsa - 2023. július 05., Szerda
#Nagykanizsa #Kocsis Máté #Cseresnyés Péter #NagyON Kanizsa Egyesület #Polgári Est

Kocsis Máté: át kellene gondolniuk a kanizsaiaknak, mi a jó nekik

Kocsis Máté: át kellene gondolniuk a kanizsaiaknak, mi a jó nekik

Kocsis Máté országos és helyi aktuálpolitikai kérdésekről is beszélt (Fotó: Gergely Szilárd)

Fontos lenne elérni, hogy a kormánypártok adják a polgármestert és a közgyűlés többségét, mert Kanizsa ebben az állapotában még 5 évet nehezen bír ki. Ezt Kocsis Máté mondta kedden a NagyON Kanizsa Egyesület Polgári Est programsorozatán. A Fidesz frakcióvezetőjével Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő beszélgetett.

Cseresnyés Péter már az elején átfogó témával indított. A Fidesz ellenzéke – mint mondta – igyekszik ártani Magyarországnak mind a magyar, mind az európai parlamentben. Az ország házában gyakran a helyhez nem méltó stílusban nyilvánulnak meg képviselőik. Mit akarnak ezek az emberek? - tette fel a kérdést Cseresnyés Péter.

202307051328_NKGKOM-27.jpg (1500×1001)A beszélgetés végén a közönség kérdéseket is feltehettek a frakcióvezetőnek (Fotó: Gergely Szilárd)

- Még emlékszünk rá, hogy ki Juhász Ferenc, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre – kezdte gondolatát Kocsis Máté. - Ezek a régi vágású, magukat szakértőnek, tévedhetetlennek gondoló szocialisták tették tönkre az országot. Már velük úgy voltunk, hogy mennyire idegesítőek, rossz stílusúak, de – bármilyen szomorú – visszasírjuk azokat az időket. Ott tart a magyar közbeszéd állapota, ahogy én is válaszolok nekik, de nem mi kezdtük. Az a pillanata a magyar parlament történetének, mikor a demokratikusan megválasztott többség ülését erőszakkal akadályozták meg abban, hogy döntéseket hozzon, az talán fordulópont volt, és az elmúlt 80 év egyik legdurvább jelenetének számít. Azt is gondolom, hogy az is volt a cél, hogy valami durvát csináljanak. Felforgatás, a higgadt menetrend feldúlása, a mondandó lebutítása, a hangnem eldurvítása világos cél – tette hozzá Kocsis Máté.

202307051322_NKGKOM-40.jpg (1500×1001)Nagy érdeklődés kísérte a NagyON Kanizsa Egyesület keddi programját (Fotó: Gergely Szilárd)

- Nem szeretem, de nem áll messze tőlem, hogy produkáljam ezt a színvonalat. Viszont azért mégiscsak a Szent Koronától 30 méterre ülésezünk, s van, aki hagymát, krumplit hoz be és azzal dobálózik, vagy obszcén táblákat lógat az Országgyűlés elnökének pulpitusához. A hangnem és a stílus, ami ma folyik a parlamentben rettenetesen mélyen van. De nem merem azt mondani, hogy ennél nincs lejjebb, hisz Horn Gyula után jött Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc, aztán Bajnai Gordon, majd hogy a szellemi leépülés töretlen maradjon Mesterházy Attila. De nincsen annál nagyobb elégtétel, mint egy kétharmados győztes választás után bemenni a Parlamentbe, és rájuk nézni.

A gondolathoz csatlakozva Cseresnyés Péter azzal folytatta, hogy 2002 után a szocialista politikusok bebizonyították, hogy csak rombolni, működő gazdaságot tönkretenni képesek. Mi lenne, ha ők irányítanák most az országot, mikor a szomszédban háború dúl, az energiaválság, a migráció agyonnyomja a felelőtlen politizálást végző országokat. Mi vár ránk, ha mégiscsak az ellenzék kerülne irányító helyzetbe?

202307051323_NKGKOM-39.jpg (1500×1001)Kocsis Máté és Cseresnyés Péter is szentelt néhány gondolatot Horváth Jácintra, aki frakciójával nem tud élni a kormányzat által biztosított lehetőségekkel (Fotó: Gergely Szilárd)

Kocsis Máté rámutatott, hogy minden politikai szervezetnek vannak hibái, de az vitán felül áll, hogy 2010-ben egy csőd szélén álló országot kellett visszarángatni a szakadék széléről. Sok olyan dolog történt azóta, amit a magyarok fizettek meg, nem a kormány intézte: támadások az Európai Unió részéről, jelentések, migráció, koronavírus-járvány, ukrán háború. Az energiaszankciók miatt elszabadultak az energiaárak, az infláció és nehéz helyzetbe kerültek a gazdaságok. Közben pedig a brüsszeli vezetés pénzt kér a tagállamoktól Ukrajna háborús kiadásaira, közös hitelre, és a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére.

- Az ellenzék azon dolgozik, hogy Magyarországra ne jöjjön támogatás, rossz legyen a gazdasági helyzet, mert attól ők politikai hasznot várnak – hangsúlyozta Kocsis Máté. - Azt remélik, hogy ha nehéz az ország helyzete, akkor ők kerülnek hatalomra. Tudjuk, hogy milyen az, mikor Gyurcsány Ferenc vezeti az országot.

Kocsis Máté helyi kitekintést is tett:  

Nagykanizsa halmozottan hátrányos helyzetben van – mondta –, mert Gyurcsány Ferenc szűk köréhez tartozik Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese is.

Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője is szentelt néhány gondolatot Horváth Jácintra, aki – mint mondta – frakciójával együtt azokkal a lehetőségekkel sem tudott élni, amit a kormányzat biztosított.

202307051321_NKGKOM-36.jpg (1500×1001)Cseresnyés Péter szerint 2002 után a szocialista politikusok bebizonyították, hogy csak rombolni, működő gazdaságot tönkretenni képesek (Fotó: Gergely Szilárd)

- Az ország, azon belül Nagykanizsa is épült, szépült az utóbbi 13 évben, bővült az ipari park, megépült az aréna és egyéb fejlesztések is történtek – sorolta Cseresnyés Péter. - Komoly teljesítményt tettek le azok a városok, melyek éltek a kormány által biztosított lehetőségekkel.

Rámutatott, hogy a várost irányító baloldali frakció viszont azt az 588 millió forintot, melyet a kormány azért juttatott Nagykanizsának, mert az iparűzési adót a covidválság okán otthagyták a vállalkozóknál, két és fél éve nem tudták elkölteni és politikai vitát csináltak abból, hogy ebből a pénzből mit kellene megvalósítani. Ezt az összeget ez év végéig fel kell használni. De Nagykanizsa béremelés-kompenzációra is kapott közel 270 millió forintot. Ennek nincs nyoma, a város az emelést saját költségvetéséből tette meg, vagyis szabadon felhasználható pénzként ez itt maradt. Közben az ÉVE igényeit kiszolgáló cégvezetőknek jutalmat és fizetésemelést adtak, mindez Nagykanizsának idén 35 millió forintjába került.

Kocsis Máté helyben maradva felemlegette az elhíresült gelsei ügyet, mikor Horváth Jácint a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetőjeként utalt pénzt oda szálloda és fürdőépítésre, amihez az önkormányzat felvett 1 milliárd környéki hitelt, mindebből semmi nem valósult meg, majd ezt az adósságot aztán az Orbán-kormány rendezte.

A frakcióvezető jelezte, hogy

Nagykanizsán a baloldali többség hozza a döntéseket a költségvetésről, az intézményekről, cégekről, erőből és konszenzus nélkül, ami nem jó állapot.

Át kellene gondolniuk a kanizsaiaknak, hogy jól van-e ez így. Fontos lenne elérni, hogy a kormánypártok adják a polgármestert és a közgyűlés többségét a jövő évi választások után, mert Kanizsa ebben az állapotában még 5 évet nehezen bír ki.

 

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+