Kanizsa - 2023. október 03., Kedd
#Nagykanizsai Központi Óvoda #Erasmus+ KULCS #Cseresnyés Péter #Áder János #Dr. Némethné Kovács Edit #konferencia

Egy projekt, ami irányt mutat az óvodásoknak a mai digitális világban

Egy projekt, ami irányt mutat az óvodásoknak a mai digitális világban

(Fotó: Gergely Szilárd)

Dr. Áder János korábbi köztársasági elnök környezetvédelmi előadása gazdagította a Nagykanizsai Központi Óvoda Erasmus+ KULCS Kompetenciák Utak Lehetőségek nemzetközi Csapatmunkában című pályázatának zárókonferenciáját.

A Medgyaszay Házban tartott ünnepségen Dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezetője kiemelte: a Nagykanizsa Központi Óvoda 2019-től valósít meg Erasmus programokat, ebből 2021 májusában nyújtották be az Erasmus+KULCS Kompetenciák Utak Lehetőségek nemzetközi Csapatmunkában címmel, ami nyert.

Dr. Némethné Kovács Edit - a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezetője

- A projekt koncepciója, tevékenységei példaértékűek, az esélyegyenlőség megteremtése rendkívül színvonalas, megvalósítása és produktumai új dimenziókat nyithatnak az óvodai nevelésben - vélekedett. - Fenntarthatóság és digitalizáció, tradíció és innováció – talán így lehetne röviden összefoglalni a pályázat szellemiségét. A KULCS pályázatunkban olyan pedagógiai innovációt sikerült megalkotnunk, mely hiánypótló, előremutató az óvodai ágazatban: a fenntarthatósági célok óvodai adaptációja, valamint a digitális nevelés módszertanának kidolgozása, alkalmazása, ehhez kapcsolódó módszertani kiadvány elkészítése.

Ezután Balogh László polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében elmondta: a Nagykanizsa Központi Óvoda tagintézményei, vezetői és pedagógusai tökéletesek e hivatásra, mert érzik és tudják, hogy a fenntartható fejlődést a nevelés területén a mindent be- és átjáró körültekintés, a munkálkodó szeretet, a mese és a játék valóságteremtő világa alakíthatja csak ki.

- Nem véletlenül kapták meg az EMMI Társadalmi innovációs díját - folytatta. - Saját tapasztalataik és gyakorlataik sokrétű és gyermekbarát közösséggé tették őket, ahol megtalálja helyét a legmodernebb felfogás és módszer is, mert klasszikus alapokon, ősök porán járva a gyermekek harmonikus fejlődése az igazi céljuk. Nagykanizsa tehetségbarát város, amely büszkeség, de elsősorban felelősség számunkra, hiszen ez a szemlélet jelenti az élhető jövő egyetlen útját és eszközét. Ebben a tehetségközpontú gondolkodásban döntő szerepe van a gyermekek nevelésének, játékainak és meséinek, és döntő szerepe van kiváló óvodáinknak, a gondoskodó környezetet biztosító pedagógusoknak. De minden felnőtt, minden felelős ember feladata és szerepe kell legyen, hogy mindannyiunk génjeibe íródjon a jövő fenntarthatóságának gondolata és gyakorlata, mely életvitel és világkép a legmélyebben a gyermekkorban születhet és alapozódhat meg. A tudás és az élet nagy körforgásának részévé kell válnunk azzal a látásmóddal, hogy a jelen „termékeiként” a gyermekek lesznek a holnap alapanyagai – ahogy a körforgásos gazdaság definíciója is mondja –, és ezáltal egy élhetőbb és konfliktusoktól kevésbé terhelt világ születik meg.  

Balogh László - polgármester

Hozzátette: a zárókonferencia tehát a körülöttünk létező világról és a jövőnkről szól, mert annak irányvonalainak a megismerésén keresztül gyermekeink, unokáink életét alapozza. Ezért ez legyen egyben jövőnyitó is.

Majd Cseresnyés Péter lépett a mikrofonhoz. Emlékeztetett: meg kell találni azokat a meséket, történeteket, nevelési, oktatási témákat, amelyek a jövő nemzedéke számára fontosak, akár fenntarthatóság tekintetében.

- Láthatjuk a világban végbemenő változások – természeti katasztrófák, éghajlatváltás – következményeit - mondta. - S rá kell jönnünk, hogy mi is tehetünk a károk mérsékléséért, sőt tennünk kell ezért az utánunk jövő nemzedék iránt érzett felelősségünk okán is. Ebben csak úgy lehetünk hatékonyak hosszabb távon, ha gyerekeink is fontosnak tartják ezt, hogy felnőtt korukban felelősen éljék életüket, természetesnek vegyék a természeti erőforrásokkal való jó gazdálkodást és a természet, a Föld védelmét. Nagy öröm, hogy nemcsak kanizsai pedagógusok szerepeltek a programban, hanem a határon túlról Erdélyből és a Vajdaságból is megosztották a tapasztalataikat

Cseresnyés Péter - országgyűlési képviselő

Kiemelte: örül, hogy az előző köztársasági elnököt, Dr. Áder Jánost is sikerült meghívni, hisz ő elkötelezett híve, képviselője, nagykövete ennek az ügynek.

A konferencia első előadását Dr. Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány alapítója Szavak helyett tettek vagyis intézményi, társadalmi szerepvállalás a klímavédelemért címmel tartott prezentációt. Három témát járt körül, így beszélt a globális környezetvédelem fontosságáról, az alapítvány tevékenységéről. Ezen felül szó esett a vasárnap zárult Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon bemutatkozott magyar cégek új, előremutató fejlesztéseiről.

Áder János - korábbi köztársasági elnök

Ezután Geröly Krisztina, projektkoordinátor a KULCS program előnyeiről, a gyerekek szemléletére gyakorolt hatásairól és a jövő kihívásairól is szólt.

- A KULCS programunk egy kulcs a fenntarthatóságra nevelésben, kulcs a választott prioritásokhoz - mesélte. - Amelyek a következők voltak: a környezetvédelem, éghajlatváltozás elleni küzdelem. Amelyhez ismeretbővítésre, olyan készségek, attitűdök alakítására volt, van szükség, melyek segítik a fenntartható fejlődés folyamatát, biztosítják szükségleteink kielégítését a jelenben és a jövőben is. A digitális átállás, a digitális eszközöket egyre kiterjedtebben használó társadalom elvárásainak való megfelelés. Első hallásra úgy tűnik, hogy ezek igen hangzatos célok, és talán az is megfogalmazódik sokakban, hogy van-e keresnivalójuk a köznevelés alsó szintjén, a 3-6 éves gyermekeknél. Igen van, és szükséges is, természetesen életkori sajátosságaikat figyelembevéve, ahhoz igazítva. Hiszen a szemléletformálás, az aktív cselekvés, a tapasztalat szerzés nyomán alakul, találja meg a helyes irányt. 

Ugyanakkor fontosnak tartotta szót ejteni arról is, hogy a digitális világ itt van körülöttünk, alfa generáció pedig kötelez minket az infokommunikációs eszközök használatra, a digitális kompetenciák fejlesztésére. 

- Ránk pedagógusokra felelősséget is ruház, hiszen a virtuális világ útvesztőiben szükséges a szülők, gyermekek számára az iránymutatás - emelte ki. - A sokszínű programok szervesen beépültek ovis mindennapjainkba, illeszkedtek az évszakokhoz, jeles napokhoz, lehetővé tették a gyermekek alapkészségeinek, kulcskompetenciáinak fejlesztését a szemléletváltás alakítását. A családok aktív részesei voltak programjainknak, nagymértékben támogatták munkánkat, a gyermekeken keresztül családok szemléletformálása is célunk volt, erősítve a társadalmi felelősségvállalást. Az Erasmus új szemléletet vár el, és rengeteg új lehetőség kínál, s a program résztvevői ezt megtapasztalhatták.

 

Még érdekes lehet ...


2024. október 21., Hétfő

Forrnak az indulatok az állatmenhely bezárása miatt

Mutatjuk a levelet, ami alapján Balogh László korábbi polgármester kénytelen volt feljelentést tenni.


2024. október 19., Szombat

Bezáratta a kanizsai állatmenhelyt a kormányhivatal

A döntés végleges és fellebbezésre nincs lehetőség.


Lemondott képviselői mandátumáról

Összeférhetetlenség miatt mondott le önkormányzati képviselői mandátumáról Bata Hajnalka.


2024. október 11., Péntek

Újra lesz éleslövészet Nagykanizsán

A közel 12 négyzetkilométeres területen utoljára 1996-ban volt éleslövészet.


2024. október 10., Csütörtök

Folytatódik a NagyON Kanizsa polgári est sorozata

Október 11-én dr. Hortay Olivér, a Századvég Kutatóintézet igazgatója lesz a vendég.


2024. október 08., Kedd

Magyarország nem gyarmat!

A Nagykanizsai Polgári Egyesület tartott megemlékezést az aradi vértanúk évfordulóján.


2024. október 05., Szombat

A Fidesz konstruktív ellenzékként kíván működni a következő ciklusban Kanizsán

A fideszes képviselők minden, a város fejlődését szolgáló döntést támogatni kívánnak és továbbítani fogják a lakossági igényeket, panaszokat.


Alpolgármestereket, tanácsnokokat és bizottsági tagokat választottak

Immár Horváth Jácint polgármester vezetésével csütörtökön megtartotta alakuló ülését a kanizsai közgyűlés.


2024. szeptember 27., Péntek

Felavatták a Mező-gimi felújított tornatermét

Idén ünnepli 60. évfordulóját az intézmény, a tornaterem a tanév kezdetére újult meg.


Kutatók Éjszakája a PEN-en

Tudományos túra indul pénteken 16 órakor, az állomásokon egyebek mellett a természettudomány és a fenntarthatóság témaköreivel lehet ismerkedni.


2024. szeptember 17., Kedd

Dunántúl első kerékpármúzeuma nyílt meg Nagykanizsán

Közösségi összefogásból született meg a kiállítótér.


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.

+