Kanizsa - 2023. október 03., Kedd
#Nagykanizsai Központi Óvoda #Erasmus+ KULCS #Cseresnyés Péter #Áder János #Dr. Némethné Kovács Edit #konferencia

Egy projekt, ami irányt mutat az óvodásoknak a mai digitális világban

Egy projekt, ami irányt mutat az óvodásoknak a mai digitális világban

(Fotó: Gergely Szilárd)

Dr. Áder János korábbi köztársasági elnök környezetvédelmi előadása gazdagította a Nagykanizsai Központi Óvoda Erasmus+ KULCS Kompetenciák Utak Lehetőségek nemzetközi Csapatmunkában című pályázatának zárókonferenciáját.

A Medgyaszay Házban tartott ünnepségen Dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezetője kiemelte: a Nagykanizsa Központi Óvoda 2019-től valósít meg Erasmus programokat, ebből 2021 májusában nyújtották be az Erasmus+KULCS Kompetenciák Utak Lehetőségek nemzetközi Csapatmunkában címmel, ami nyert.

Dr. Némethné Kovács Edit - a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezetője

- A projekt koncepciója, tevékenységei példaértékűek, az esélyegyenlőség megteremtése rendkívül színvonalas, megvalósítása és produktumai új dimenziókat nyithatnak az óvodai nevelésben - vélekedett. - Fenntarthatóság és digitalizáció, tradíció és innováció – talán így lehetne röviden összefoglalni a pályázat szellemiségét. A KULCS pályázatunkban olyan pedagógiai innovációt sikerült megalkotnunk, mely hiánypótló, előremutató az óvodai ágazatban: a fenntarthatósági célok óvodai adaptációja, valamint a digitális nevelés módszertanának kidolgozása, alkalmazása, ehhez kapcsolódó módszertani kiadvány elkészítése.

Ezután Balogh László polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében elmondta: a Nagykanizsa Központi Óvoda tagintézményei, vezetői és pedagógusai tökéletesek e hivatásra, mert érzik és tudják, hogy a fenntartható fejlődést a nevelés területén a mindent be- és átjáró körültekintés, a munkálkodó szeretet, a mese és a játék valóságteremtő világa alakíthatja csak ki.

- Nem véletlenül kapták meg az EMMI Társadalmi innovációs díját - folytatta. - Saját tapasztalataik és gyakorlataik sokrétű és gyermekbarát közösséggé tették őket, ahol megtalálja helyét a legmodernebb felfogás és módszer is, mert klasszikus alapokon, ősök porán járva a gyermekek harmonikus fejlődése az igazi céljuk. Nagykanizsa tehetségbarát város, amely büszkeség, de elsősorban felelősség számunkra, hiszen ez a szemlélet jelenti az élhető jövő egyetlen útját és eszközét. Ebben a tehetségközpontú gondolkodásban döntő szerepe van a gyermekek nevelésének, játékainak és meséinek, és döntő szerepe van kiváló óvodáinknak, a gondoskodó környezetet biztosító pedagógusoknak. De minden felnőtt, minden felelős ember feladata és szerepe kell legyen, hogy mindannyiunk génjeibe íródjon a jövő fenntarthatóságának gondolata és gyakorlata, mely életvitel és világkép a legmélyebben a gyermekkorban születhet és alapozódhat meg. A tudás és az élet nagy körforgásának részévé kell válnunk azzal a látásmóddal, hogy a jelen „termékeiként” a gyermekek lesznek a holnap alapanyagai – ahogy a körforgásos gazdaság definíciója is mondja –, és ezáltal egy élhetőbb és konfliktusoktól kevésbé terhelt világ születik meg.  

Balogh László - polgármester

Hozzátette: a zárókonferencia tehát a körülöttünk létező világról és a jövőnkről szól, mert annak irányvonalainak a megismerésén keresztül gyermekeink, unokáink életét alapozza. Ezért ez legyen egyben jövőnyitó is.

Majd Cseresnyés Péter lépett a mikrofonhoz. Emlékeztetett: meg kell találni azokat a meséket, történeteket, nevelési, oktatási témákat, amelyek a jövő nemzedéke számára fontosak, akár fenntarthatóság tekintetében.

- Láthatjuk a világban végbemenő változások – természeti katasztrófák, éghajlatváltás – következményeit - mondta. - S rá kell jönnünk, hogy mi is tehetünk a károk mérsékléséért, sőt tennünk kell ezért az utánunk jövő nemzedék iránt érzett felelősségünk okán is. Ebben csak úgy lehetünk hatékonyak hosszabb távon, ha gyerekeink is fontosnak tartják ezt, hogy felnőtt korukban felelősen éljék életüket, természetesnek vegyék a természeti erőforrásokkal való jó gazdálkodást és a természet, a Föld védelmét. Nagy öröm, hogy nemcsak kanizsai pedagógusok szerepeltek a programban, hanem a határon túlról Erdélyből és a Vajdaságból is megosztották a tapasztalataikat

Cseresnyés Péter - országgyűlési képviselő

Kiemelte: örül, hogy az előző köztársasági elnököt, Dr. Áder Jánost is sikerült meghívni, hisz ő elkötelezett híve, képviselője, nagykövete ennek az ügynek.

A konferencia első előadását Dr. Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány alapítója Szavak helyett tettek vagyis intézményi, társadalmi szerepvállalás a klímavédelemért címmel tartott prezentációt. Három témát járt körül, így beszélt a globális környezetvédelem fontosságáról, az alapítvány tevékenységéről. Ezen felül szó esett a vasárnap zárult Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon bemutatkozott magyar cégek új, előremutató fejlesztéseiről.

Áder János - korábbi köztársasági elnök

Ezután Geröly Krisztina, projektkoordinátor a KULCS program előnyeiről, a gyerekek szemléletére gyakorolt hatásairól és a jövő kihívásairól is szólt.

- A KULCS programunk egy kulcs a fenntarthatóságra nevelésben, kulcs a választott prioritásokhoz - mesélte. - Amelyek a következők voltak: a környezetvédelem, éghajlatváltozás elleni küzdelem. Amelyhez ismeretbővítésre, olyan készségek, attitűdök alakítására volt, van szükség, melyek segítik a fenntartható fejlődés folyamatát, biztosítják szükségleteink kielégítését a jelenben és a jövőben is. A digitális átállás, a digitális eszközöket egyre kiterjedtebben használó társadalom elvárásainak való megfelelés. Első hallásra úgy tűnik, hogy ezek igen hangzatos célok, és talán az is megfogalmazódik sokakban, hogy van-e keresnivalójuk a köznevelés alsó szintjén, a 3-6 éves gyermekeknél. Igen van, és szükséges is, természetesen életkori sajátosságaikat figyelembevéve, ahhoz igazítva. Hiszen a szemléletformálás, az aktív cselekvés, a tapasztalat szerzés nyomán alakul, találja meg a helyes irányt. 

Ugyanakkor fontosnak tartotta szót ejteni arról is, hogy a digitális világ itt van körülöttünk, alfa generáció pedig kötelez minket az infokommunikációs eszközök használatra, a digitális kompetenciák fejlesztésére. 

- Ránk pedagógusokra felelősséget is ruház, hiszen a virtuális világ útvesztőiben szükséges a szülők, gyermekek számára az iránymutatás - emelte ki. - A sokszínű programok szervesen beépültek ovis mindennapjainkba, illeszkedtek az évszakokhoz, jeles napokhoz, lehetővé tették a gyermekek alapkészségeinek, kulcskompetenciáinak fejlesztését a szemléletváltás alakítását. A családok aktív részesei voltak programjainknak, nagymértékben támogatták munkánkat, a gyermekeken keresztül családok szemléletformálása is célunk volt, erősítve a társadalmi felelősségvállalást. Az Erasmus új szemléletet vár el, és rengeteg új lehetőség kínál, s a program résztvevői ezt megtapasztalhatták.

 

Még érdekes lehet ...


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.


2024. július 15., Hétfő

Elismerő oklevelet vehetett át a nagykanizsai Büki József

A Nagykanizsai Erdészet nyugalmazott kerületvezető erdésze az egri vándorgyűlésen vehette át az elismerést.


2024. június 28., Péntek

A geotermikus energiáról

Háromoldalú együttműködést kötött az önkormányzat annak érdekében, hogy a város és környéke alatt található geotermikus energiát kibányásszák és hasznosítsák.


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+