Összeomlik a civilizációnk?

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora volt a NagyON Kanizsa Polgári Est programsorozatának legutóbbi vendége (Fotó: Gergely Szilárd)

Visszajutunk néhány évtized múlva az ipari forradalom előtti időszakba? Megoldást jelent-e a dekarbonizáció? Meddig elég a fosszilis energia-készlet? A zöld politika illúziókat kerget? Ezekre a kérdésekre is rávilágított előadásában dr. Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora, aki a NagyON Kanizsa Egyesület Polgári Est programsorozatának vendége volt.

Dr. Gelencsér András Ne féljünk a valóságtól! címmel tartott előadást, majd a vegyész-légkörkutató Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, illetve a hallgatóság kérdéseire is válaszolt. Dr. Gelencsér András az előadás címének magyarázatával kezdte, mint mondta:

szembe kell nézni a realitással, az előttünk álló korlátokkal, amelyek mindennapi életünket meghatározzák.

- Sok globális probléma van a világban és az emberiség eddig nem bizonyult túl jó problémamegoldónak – mondta. - A világ szeret az ábrándokban élni, miközben az életünket a valóságban kell élnünk. Az elmúlt 2-3 évtizedben új dimenziója nyílt a létezésnek, a politika globálisan az alternatív valóság fogalmát alkotta meg magának és egybites problémát közvetítenek, utána ehhez keresnek gazdasági érdeket. Ha találnak, akkor látszatmegoldás születik, amivel a valódi problémát nem lehet megoldani.

A nem túl derűs felvezetés után beszélt az éghajlatváltozásról, mely kapcsán az egybites üzenet az, hogy a szén-dioxid okozza a globális felmelegedést. Ez – mint mondta – részben így van, ezért a megoldási javaslat, hogy csökkenteni kell a kibocsátást. Erre született a karbonmentesítés fogalma, azaz a fosszilis energiahordozókat le kell cserélni a megújulókra, és a végpontok is cserére szorulnak.

202312022031_NKGNKE-25.jpg (1500×997)Cseresnyés Péter: mennyi időnk van még úgy, hogy az alternatív energiaforrások nem adnak megoldást? (Fotó: Gergely Szilárd)

- 2023-ban a világ energiafelhasználásának 97 százaléka arra megy el, hogy működtessük a meglévő infrastruktúrát – folytatta. - A megújuló energia a csodavárás eszköze, a termeléséhez le kell gyártani az eszközöket a rendelkezésre álló, fosszilis alapú infrastruktúrával. A legnagyobb probléma, hogy a globális energiafelhasználás felét kitevő ágazatokban nincs ipari léptékben működő karbonmentes technológia, miközben egyének lázasan számolják a karbonlábnyomukat.

Beszélt az energiatárolásról is.

- A világ jelenlegi teljes villamosenergia tároló kapacitásával 17 percig tudná működtetni a világot – közölte a meglepő adatot. - A napelemek időjárásfüggők, rossz hatékonyságúak. Egyetlen módszer van, amely sikerrel elteszi a nyári napenergiát télre, az a pálinka. Ami pedig a másik csodának nevezett, vízből előállított, úgynevezett zöld hidrogént illeti, háromszor annyi energia kémiai okok miatt a vízből való előállítás, mint földgázból, ezért nem használják. Szóval dekarbonizációról beszélünk, de nem tesszük, mert drága.

A harmadik csodának tartott energia a fúziós, 2050-re ígérik az első erőművet, amely ezen az elven működik. A gond vele, hogy földi körülmények között a gravitáció gyengesége miatt csak tríciummal lehet megtenni, amely a hidrogén egy nagyon ritka radioaktív izotópja. Ebből az anyagból a világon összesen 25 kilogramm áll rendelkezésre.

202312022036_NKGNKE-15.jpg (1500×997)A közönség kérdéseire is válaszolt a Pannon Egyetem rektora (Fotó: Gergely Szilárd)

Az előadást követően először Cseresnyés Péter tett fel kérdéseket az előadónak, elsőként azt, hogy mennyi időnk van még úgy, hogy az alternatív energiaforrások nem adnak megoldást?

- Ha a fogyasztás és a globális energiafelhasználás mértéke nem változik meg, akkor nincs megoldás – jelentette ki dr. Gelencsér András. - A Covid-járvány mutatott az emberiségnek egy másfajta, szerényebb életformát. Ehhez hasonló redukcióval a felesleges energiafelhasználásról le lehetne mondani az életminőség nagyobb mértékű csökkenése nélkül, de ezt az esélyt az emberiség elmulasztotta, mert visszaállt a járvány előtti állapotra.

Arról is szó volt az előadáson, hogy a zöld politika illúziókat kerget, mikor arról beszélnek, hogy szél- vagy napenergiával kiváltjuk az energiafelhasználást, mert az üzemek, technológiák folyamatos energiaellátást igényelnek. Ha nem lesz fosszilis energia, nem lehet legyártani azt a technológiát sem, ami más energiatermeléshez szükséges lenne. A világ pedig 40 éve olajdeficitben van, néhány évtized múlva nehezen lesznek hozzáférhetők a készletek, kevesebben érik el és magasabb áron.

- Nincs olyan, hogy ha nem süt a nap, akkor hazaküldjük az embereket – magyarázta dr. Gelencsér András. - Ezekben a gondolatokban a természettudományos-műszaki oktatás hiányosságai mutatkoznak meg, fogalmuk nincs a valóságról.

Visszajutunk-e az ipari forradalom előtti időszakban néhány évtized múlva, ha az energiatárolást nem tudjuk megoldani? - tette fel kérdést Cseresnyés Péter.

- Oda már nem tudunk visszalépni, elvesztettük erre a képességünket, a modern ember életképtelen – magamat is beleértve – mondta az előadó. - A mai társadalmat kellene működőképesnek megtartani szerényebben, hogy ne omoljon össze a rendszer. Ha szétesik a társadalom, akkor reménytelen a jövő. A következő generációknak bizonyosan szűkösebbek lesznek az életfeltételei.

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+