Kanizsa - 2024. január 26., Péntek
#Nagykanizsa #Balogh László #Bizzer András #közgyűlés #politikai adok-kapok

Újra egymásnak feszültek...

Újra egymásnak feszültek...

Politikai adok-kapok és érdemi döntések a nagykanizsai közgyűlésen (Fotó: Gergely Szilárd)

Az idei év első közgyűlése sem volt mentes a politikai adok-kapoktól, jóllehet a testület számos érdemi kérdésben is döntést hozott.

A csütörtöki soros ülésen döntés született a Kanizsa Kulturális Központ (KKK) vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálásáról. A tisztségre ketten, a jelenlegi vezető, Kovácsné Mikola Mária, illetve Farkas Tibor nyújtott be pályázatot, ám utóbbi később visszavonta azt. Így a testület egyhangúlag bízta meg a következő 5 évre a KKK vezetésével Kovácsné Mikola Máriát.

A testület a szeptember 13-14-re tervezett Bor- és Dödölle Fesztivál megrendezéséről is döntött. A szervezési feladatokkal közvetlenül a Kanizsa Kulturális Központot bízták meg, a kétnapos program finanszírozásáról pedig később, a költségvetés ismeretében döntenek a városatyák.

Ismét napirendre került a Rózsa utcában lévő, Bálits Károlyról elnevezett vívóterem korszerűsítési és bővítési ügye. Mint elhangzott: a korábbi elképzelések helyett egyelőre a vívóterem energetikai modernizációjára kerülne sor, illetve az önkormányzat elvi hozzájárulást adott egy későbbi bővítéshez is.

A közgyűlés arról már korábban döntött, hogy a Honvéd Kaszinó épületét integrálja a város kulturális intézményrendszerébe, ám a további működés feltételeihez az áprilisi fenntartóváltáshoz számos egyéb technikai és gyakorlati feladatot kell még megoldani. Ezekről is döntött csütörtöki ülésén a testület.

Természetesen a politikai adok-kapok sem maradt el, ahogy azt várni lehetett a legnagyobb vitát a Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester közötti egyeztetésekről szóló beszámoló hozta. Balogh László ezúttal is hangsúlyozta: nem hajlandó beszámolni azokról a háttérmegbeszélésekről, melyeket az országgyűlési képviselővel folytat, hiszen ezen egyeztetések sok esetben érzékeny gazdasági, pénzügyi információkat is tartalmaznak. A polgármester ugyanakkor jelezte: sok esetben az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) hibás döntéseinek korrekciójára kéri az országgyűlési képviselőt, mint például a közvilágítási rekonstrukció kapcsán, melynek köszönhetően az ÉVE eredeti javaslatához képest sokkal jobb kondíciókat biztosít a beruházáshoz.

A polgármester mondandóját nem hagyta szó nélkül az ÉVE-frakció. Dr. Fodor Csaba frakcióvezető válaszában elmondta: azért álltak neki a közvilágítás rekonstrukciójának, mert a Fidesz nem foglalkozott ezzel a kérdéssel. Az is tudott dolog volt, hogy a városnak nincs közel 1 milliárd forintja a beruházásra, ezért első körben olyan partnert kerestek, aki képes megfinanszírozni a fejlesztést. Időközben viszont lehetőség nyílt a kedvezményes hitelfelvételre, így végül amellett döntött a frakció.

Szintén vitát generált az új ipari park területeinek értékesítésével kapcsolatos előterjesztés. Bizzer András alpolgármester a napirend kapcsán úgy fogalmazott: az ÉVE-frakciónak köszönhetően semmiféle gazdaságfejlesztés nem valósult meg a városban az elmúlt 4 évben. Mint mondta: az új ipari parknak továbbra sincs gazdája, így nem is várható, hogy befektetők érkeznek az üres területekre.

Az alpolgármester szavaira dr. Fodor Csaba frakcióvezető reagált, aki felemlegette a Tungsram és a Gépgyár bezárását, illetve számon kérte azt, miért nem épült meg a vagongyár. A frakcióvezető egyúttal azt is mondta: Bizzer András alpolgármesterként nyugodtan készíthetne előterjesztést a város gazdaságfejlesztéséről, de ilyen munkaanyaggal nem találkoztak.

Bizzer András viszontválaszában rámutatott: a ciklus elején számos előterjesztést készített, melyeket egytől-egyig lesöpört az ÉVE-frakció, ami nem meglepő annak fényében, amit a Demokratikus Koalíció kommunikál, jelesül, hogy a DK senkit sem tűr meg a soraiban, aki bármilyen módon együttműködik a Fidesszel. 

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+