Kanizsa - 2024. április 18., Csütörtök
#Nagykanizsa #NagyON Kanizsa #Dömötör Csaba #Cseresnyés Péter #európai parlamenti választás #önkormányzati választás

Összefügg az uniós és az önkormányzati választások tétje

Összefügg az uniós és az önkormányzati választások tétje

Dömötör Csaba államtitkár volt a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozatának legutóbbi vendége (Fotó: Gergely Szilárd)

Sosem fordult még elő, hogy ennyire összefüggtek volna az európai és az önkormányzati kérdések, hiszen a kontinens, a tagországok és benne minden település jövőjét meghatározza az a kérdés, hogy belekeveredünk-e a háborúba vagy sikerül elkezdeni a béketárgyalásokat - fogalmazta meg Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Egylet Pincében, ahová a NagyON Kanizsa Egyesület meghívására érkezett, hogy aktuálpolitikai témákról beszélgessen Cseresnyés Péterrel, a térség országgyűlési képviselőjével.

Mint azt Dömötör Csaba hangsúlyozta: ha sikerülne elkezdeni a béketárgyalásokat, akkor az európai gazdaság és benne a magyar gazdaság is visszatérhetne az ütemes növekedés útjára.

- Sajnos, ez utóbbi lehetőségnek jelen pillanatban kisebb a valószínűsége, hiszen az európai vezetők zöme a háború folytatása, kiszélesítése mellett érvel - emlékeztetett az államtitkár. - Nem titok, hogy mi magyarok változást szeretnénk elérni ebben a kérdésben, mert a közvetlen biztonsági szempontok mellett a gazdaságra is kihat a háború finanszírozása. Eddig 88 milliárd eurót költött Európa Ukrajna támogatására, ami önmagában is óriási összeg, amit most további 50 milliárd euróval egészítenének ki, s ki tudja, hogy a jövőben még mennyi pénzre lesz szükség.

Cseresnyés Péter azt is firtatta, mi történik, ha a pénz, a fegyverszállítmányok sem lesznek elegendők? Dömötör Csaba szerint könnyen előfordulhat, hogy több uniós tagállam, vagy akár egész Európa belekeveredhet a háborúba.

- Németország vezető politikusai azt mondták a háború elején, hogy emberi élet kioltására alkalmas eszközöket nem szállítanak, aztán, ahogy telt az idő kézi fegyvereket, harckocsikat, repülőket is szállítottak - emlékeztetett az államtitkár, aki szerint hasonló metóduson mentek keresztül a franciák és a lengyelek is. - Most pedig már felvetődött az is, hogy ezek az országok katonákat küldjenek Ukrajnába, sőt egy NATO-misszió kidolgozása is napirenden van. Mindez úgy, hogy az uniós állampolgárok körében végzett felmérések szerint az emberek nem akarnak háborút, a többség a fegyverszünet és a béketárgyalások megkezdését tartaná üdvözítőnek. 

A Brüsszelben tapasztalható kettős mércéről is szó esett egy aktuális eset kapcsán. Kedden éppen a belga fővárosban tiltották be a NatCon Konferenciát, ahol többek között Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt volna. Dömötör Csaba csak annyit tett hozzá az ügyhöz, hogy pont ezek a nyugati politikusok azok, akik a szólás- és sajtószabadság helyzete miatt írnak jelentéseket Magyarországról.

Dömötör Csaba az önkormányzati választások kapcsán beszélt Nagykanizsáról is. Mint mondta: Balogh László polgármester hiába volt elszánt, ha a munkáját az ellenzéki pártok alkotta többség folyamatosan akadályozta.

– Ha jól tudom, arra is volt példa, hogy a Nagykanizsának megítélt kormányzati támogatást sem sikerült teljes mértékben felhasználni, aminek az lett a következménye, hogy 142 millió forintot kell visszafizetnie a városnak – érvelt Dömötör Csaba, aki szerint június 9-én ezen a helyzeten is változtathatnak a kanizsaiak, s egy kormánypárti többséggel a várost ismét a fejlődési útra lehetne visszaállítani.

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+