Kanizsa - 2024. április 19., Péntek
#Nagykanizsa #Kanizsa Rehab #Fenyves Tamás #ÉVE-frakció #szabálytalanság #belső vizsgálat

Egy belső vizsgálat eredményei

Egy belső vizsgálat eredményei

A Kanizsa Rehabnál tavaly zajlott belső vizsgálat számos szabálytalanságot tárt fel (Fotó: Zalakocka)

Amióta Balogh László polgármester feljelentést tett a Kanizsa Rehab Noprofit Kft.-nél lévő szabálytalanságok és visszaélések miatt, élénk vita bontakozott ki a közösségi médiában. Volt, aki azt is kétségbe vonta, hogy belső vizsgálat zajlott az önkormányzati cégnél. Lapunk megkereste a felügyelőbizottság egyik volt tagját, Fenyves Tamást, aki részletekbe menően nyilatkozott a volt ügyvezető viselt dolgairól és az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) vezetőinek hozzáállásáról.

Fenyves Tamás már az elején leszögezte: mivel 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégről van szó, közérdek, hogy reagáljon.

- Egy dolgot bizton állíthatok, mégpedig azt, hogy az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) négy tagja, akik közül hárman a nagykanizsai önkormányzat Tulajdonosi Bizottságának a tagjai, tudtak a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél, a felügyelőbizottság tagjai által feltárt visszaélésekről - szögezte le Fenyves Tamás. - A belső vizsgálat elindításához az vezetett, hogy tavaly márciusban hibás és valótlan adatok szerepeltek a Kanizsa Rehab 2023-as üzleti tervében, többek között a bérköltség kiadási oldala 54 millió forinttal alul lett tervezve. Ezeket a felügyelőbizottság tagjai levélben jelezték a volt ügyvezető, Szirtes Balázs felé, illetve további információkat, egyúttal teljes hozzáférést kérve a szállítói és vevői számlákhoz.

Fenyves Tamás elmondta:

sajnos többszöri nekifutásra sem sikerült a számviteli elveknek megfelelő üzleti tervet készítenie az ügyvezetőnek, de a határidő szorítása miatt végül tavaly május 18-án a felügyelőbizottság két tagja megszavazta az üzleti tervet.

- Mivel a vizsgálat még nem zárult le, ezért jómagam tartózkodtam mind a 2022-es beszámoló, mind a 2023-as üzleti terv megszavazásától, amelyről felügyelőbizottsági jegyzőkönyv is készült - említette Fenyves Tamás, aki szerint a Kanizsa Rehab napi szintű működését ellenőrizve több olyan tételt is találtak, amelyek már első ránézésre is több mint gyanúsak voltak. Miközben a Kanizsa Rehabnál 2022. december 20-a után leállás volt, mégis találtak olyan számlát, amely adott napi varrodai megrendelésről, illetve a termékek elkészítéséről szólt. Aztán találtak olyan számlát is, amely varrodai gépek értékesítését tartalmazta, de a cégnél senki sem tudott ezen eszközök létezéséről. Előkerült szabálytalan céges autó használat is, aztán hamis adatok kerültek a tehergépjármű menetlevélre, de jogellenes foglalkoztatás is történt a cégnél. 

Mint kiderült,

az ügyvezető jogviszonya sem volt rendezett, ezt az állapotot egyébként ő maga akarta fenntartani, többször is arra utasította a gazdasági vezetőt, hogy ne foglalkozzon ezzel a témával. 

Fenyves Tamás elmondása szerint a fentiekről tájékoztatta Horváth Jácintot, az ÉVE önkormányzati képviselőjét, frakcióvezető-helyettesét is, aki azt mondta:

szerinte a vizsgálati eredmények nem állnának meg bíróságon, ezért nem váltják le az ügyvezetőt. 

- Ez volt az a pont, ahol jeleztem, hogy lemondok a felügyelőbizottsági tagságomról - emlékezett vissza Fenyves Tamás, aki szerint az általa és Csörgei Sándorné, másik FB-tag által végzett vizsgálatot dr. Schauta Marcell, a felügyelőbizottság elnöke mindvégig igyekezett ellehetetleníteni, rövidre zárni, bagatellizálni. 

A történethez szorosan kapcsolódik az is, hogy Szirtes Balázs tavaly nyáron - családi okokra hivatkozva - lemondott tisztségéről.

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+