Kék hírek - 2022. november 20., Vasárnap
#Nagykanizsa #főigazgatói elismerés #hősies helytállás

A megfelelő ember a megfelelő helyen

 A megfelelő ember a megfelelő helyen

(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Hősies helytállásáért részesült főigazgatói elismerésben nemrég Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a zalakarosi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka. Gábor még június 26-án, a szabadnapján vette észre egy nagykanizsai vasúti felüljáróról, hogy egy mozdulatlan ember fekszik a vasúti síneken. A törzszászlós nem késlekedett, hanem életet mentett. Akkor is.

Németh Attila Gábor a véletlennek köszönheti, hogy tűzoltó lett. Tartalmas pályafutását felidézve azonban az ember úgy érzi, hogy a tűzoltó szakma is köszönettel tartozik a véletlennek, hogy a megfelelő helyre irányította a törzszászlóst. 1997-ben a csurgói tűzoltóparancsnok kereste meg, hogy lenne-e kedve csatlakozni az akkor alakuló önkormányzati tűzoltósághoz, Gábor pedig igent mondott. Akkor ugyan még nem sejtette, hogy a döntés gyökeresen megváltoztatja majd az életét, némi rendvédelmi kötődése így is volt, hiszen édesapja katonatisztként szolgált. 

Két évvel később, 1999. október elsején szerelt fel a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, mint beosztott tűzoltó. A közel negyedszázad alatt a sokat látott tűzoltó az első pillanattól fogva azokból az elismerő pillantásokból meríti hivatástudatát, melyeket egy-egy káreseti helyszínen az emberek vetnek rá, akiken éppen segít. „A mi hivatásunkban nincs két egyforma eset, és nem bízhatjuk el magunkat, mert minden eset más, vagy percről-percre változhat. Az a szerencsés ember vagyok, akinek az a munkája, amit igazán szeret” - fogalmazott a törzszászlós. 

Pedig az élet nem egyszer komoly kihívás elé állította, bajtársaival együtt. Felidézte például azt az M7-es autópályán történt kamionbalesetet, amikor az egyik teherautó fülkéje teljesen összeroncsolódott, a sofőr pedig beszorult. Gábornak sikerült bemászni a fülkébe, és bentről irányítani a mentést, amikor egyszer csak a mentőtiszt elmondta neki, hogy ha nem tudják a sofőrt kivenni húsz percen belül, akkor meg fog halni. Ráadásul rendkívül hideg, szeles, havas idő volt, de igazi csapatmunka révén sikerült megmenteni a sofőr életét. 

Részt vett a vörösiszap-katasztrófa munkálataiban is, a 2013. márciusi hóhelyzet pedig szolgálatparancsokként érte.

„Ott megmutatkozott minden tűzoltó, rendőr és mentős részéről, mit jelent a hivatástudat. A három mentő egység kimagaslóan dolgozott össze, és a sokszor embertelen körülmények között mindenki tette a dolgát azért, hogy segíteni tudjunk. A kollegáimmal együtt, mikor pár órára leváltottak bennünket és kicsit megmelegedtünk, egyből mentünk vissza a kárhelyekre.”  Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós hatalmas megtiszteltetésként élte meg, hogy helytállásáért – sok társához hasonlóan – megkapta a bátorság érdemjelet.

202211192046_NKGPOL-3.jpg (1500×1001)Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is gratulált a hősies helytállásáért és bátor magatartásáért elismerésben részesített Németh Attila Gábornak (Fotó: Gergely Szilárd)

Gábor szíve akkor is a helyén van, ha éppen nincs rajta egyenruha. Ez év júniusában gépjárművel közlekedett Nagykanizsán, amikor arra lett figyelmes, hogy az egyik vasúti átjáróban több autó megállt, illetve több személy is összegyűlt a hídon. Leparkolt, majd az ott tartózkodóktól megtudta, hogy egy hölgy leugrott a hídról a vasúti sínekre. A törzszászlós nem késlekedett, a meredek rézsün lement hozzá, közben fentről kiabáltak a járókelők, hogy jön a vonat. Semmiképp nem akarta a síneken hagyni, ezért a lábainál fogva lehúzta a sínekről, majd száz métert futva, integetett az érkező vonat vezetőjének, hogy álljon meg. Közben felkiabált az éppen megérkező mentősöknek, hogy mit mondjanak a tűzoltóknak, mit hozzanak le magukkal a mentéshez. A hölgy túlélte, Gábor pedig ezért a tettéért nemrég átvehette a hősies helytállásért elismerést. 

Nem ez volt ugyanakkor az első eset, amikor civilben, mégis tiszta szívvel, az azonnali segítség reményével mentett életet: pár évvel ezelőtt éppen szolgálatba készülődött, amikor meglátta, hogy valami ég a szomszédos utcában. Azonnal rohant, és mint kiderült, időben. Egy idős házaspár családi házának melléképülete lángolt, amit a törzszászlós áramtalanított, majd a kerti csapról meg is kezdte az oltást, és sikerült is megakadályozni a tűz továbbterjedését. A kiérkező kollégák pedig befejezték a mentést, ami akár tragédiával is végződhetett volna, ha nincs a megfelelő ember a megfelelő helyen. 

202211192043_1029182.jfif (1024×683)(Fotó: BM OKF Szőke Péter)

Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, ha magánéletében éppen nem életet ment, akkor több hobbinak hódol, így például a motorozásnak, a horgászatnak, a biciklizésnek és a sportolásnak. Többször részt vett korábban a TFA-n és a különböző lépcsőfutó versenyeken is. Jelenleg minden idejét a három éves kisfiának és családjának szenteli, feleségével decemberre várják második gyermeküket. 

Összegezve, a törzszászlós az élő bizonyítéka annak, hogy nem minden hős visel köpenyt. Ez talán mindannyiunk szerencséje is…

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 05., Csütörtök

Eltűnt Fábián Alexandra!

A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


Figyelem, mustgázveszély!

A mustgáz a must erjedése során intenzíven felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél nagyjából másfélszer nehezebb gáz.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Öt férfit vettek őrizetbe drogkereskedelem gyanúja miatt Zalában

A rendőrök a vásárlókat is azonosították, ellenük kábítószer birtoklása miatt indult eljárás.


2024. augusztus 16., Péntek

Észak-Macedóniában küzdött a lángokkal a zalai tűzoltó

Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós is segítette az oltási munkálatokat.


2024. augusztus 03., Szombat

Három nap, három lopás

A rendőrök azonosították és elfogták azt a három csörnyeföldi férfit, akik helyi ingatlanokba törtek be, a lopott holmit pedig eladták.


2024. július 29., Hétfő

Több jármű ütközött össze Zalaszentbalázsnál

Jelenleg is tart a helyszínelés, több kilométeres a sor.


2024. július 17., Szerda

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Civilek tartották vissza a rendőrök kiérkezéséig azt a férfit, aki kukákat borogatott és gépkocsit rongált meg Nagykanizsán.


Vádat emeltek a súlyos balesetet okozó nagykanizsai férfi ellen

Az ügyészség a férfivel szemben pénzbüntetés kiszabását és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott. 


2024. július 16., Kedd

Rablót fogtak

A nagykanizsai rendőrök egy óra alatt azonosították és elfogták azt a férfit, aki két embert is bántalmazott, hogy pénzhez jusson.


2024. július 12., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2024. július 10., Szerda

A szén-monoxid nyáron is reális veszély

Sokan csodálkozva fogadják, hogy a mérgező gáz a nyári melegben is potenciális veszélyt jelent.


2024. július 05., Péntek

Lezárták a gelsei gyújtogató ügyét

A 25 éves férfi szerelemféltés miatt leégette a barátnője házát.

+