Kék hírek - 2022. december 20., Kedd
#baleset-megelőzés #tűzoltók #karácsony

Közeleg a karácsony – nem árt az óvatosság

Közeleg a karácsony – nem árt az óvatosság

(Illusztráció: Katasztrófavédelem)

A hétvégén immáron a negyedik gyertyát gyújtottuk meg az adventi koszorún – egyre közeledik a karácsony. Sokan fényfüzérekkel, mécsesekkel díszítették fel lakásukat, azonban továbbra is gondosan ügyelni kell arra, hogy ne okozzunk lakástüzet: ebben az időszakban ugyanis megnő ennek a kockázata.

Az adventi-karácsonyi időszakban fokozottan figyelni kell a koszorúkon meggyújtott mécsesekre, gyertyákra, az otthon elhelyezett fényfüzérekre, az sem mindegy, mivel fűtenek az emberek, a nem megfelelő tüzelőanyag problémákat okozhat a füstelvezetőkben, a rosszul működő kémények pedig szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. 

A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy ha eredeti, és nem műkoszorún gyújtjuk meg a gyertyát, az most már lassan egy hónapja szárad a lakásban! Egy kiszáradt koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezzük, és az égő gyertyákat pedig soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni! 

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból! Ha van otthon füstérzékelő, akkor magunkat és családunkat is nagyobb biztonságban tudhatjuk! 

Az adventi időszak és az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne vízzel oltsuk el! Inkább tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a sütőnket! 

Nem a legszebb ajándék karácsony közeledtével egy füstérzékelő és egy szén-monoxid-érzékelő, azonban életmentő funkciójuk miatt egy lakásból sem hiányozhatnak! A készülékek hangos akusztikus jellel azonnal felhívják a lakásban tartózkodók figyelmét a bajra, akkor amikor még el lehet hagyni a lakást biztonságosan! Ezek az eszközök évente több száz emberi életet mentenek meg, így erősen ajánlott a beszerzésük! 

Jogszabály sem írja elő és nem is kötelező, de erősen ajánlott – még akár karácsonyi ajándéknak is – egy porral oltó, vagy habbal oltó készülék beszerzése otthonra! Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy csak akkor próbáljuk meg mi magunk egy észlelt lakástüzet eloltani, ha az a saját testi épségünk kockáztatása nélkül lehetséges! Gyerekeknek és időseknek vásároljunk tűzoltó sprayt, ezt ők is könnyedén tudják használni. 

Baj esetén pedig mindig tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 05., Csütörtök

Eltűnt Fábián Alexandra!

A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


Figyelem, mustgázveszély!

A mustgáz a must erjedése során intenzíven felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél nagyjából másfélszer nehezebb gáz.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Öt férfit vettek őrizetbe drogkereskedelem gyanúja miatt Zalában

A rendőrök a vásárlókat is azonosították, ellenük kábítószer birtoklása miatt indult eljárás.


2024. augusztus 16., Péntek

Észak-Macedóniában küzdött a lángokkal a zalai tűzoltó

Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós is segítette az oltási munkálatokat.


2024. augusztus 03., Szombat

Három nap, három lopás

A rendőrök azonosították és elfogták azt a három csörnyeföldi férfit, akik helyi ingatlanokba törtek be, a lopott holmit pedig eladták.


2024. július 29., Hétfő

Több jármű ütközött össze Zalaszentbalázsnál

Jelenleg is tart a helyszínelés, több kilométeres a sor.


2024. július 17., Szerda

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Civilek tartották vissza a rendőrök kiérkezéséig azt a férfit, aki kukákat borogatott és gépkocsit rongált meg Nagykanizsán.


Vádat emeltek a súlyos balesetet okozó nagykanizsai férfi ellen

Az ügyészség a férfivel szemben pénzbüntetés kiszabását és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott. 


2024. július 16., Kedd

Rablót fogtak

A nagykanizsai rendőrök egy óra alatt azonosították és elfogták azt a férfit, aki két embert is bántalmazott, hogy pénzhez jusson.


2024. július 12., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2024. július 10., Szerda

A szén-monoxid nyáron is reális veszély

Sokan csodálkozva fogadják, hogy a mérgező gáz a nyári melegben is potenciális veszélyt jelent.


2024. július 05., Péntek

Lezárták a gelsei gyújtogató ügyét

A 25 éves férfi szerelemféltés miatt leégette a barátnője házát.

+