Murafölde - 2023. november 17., Péntek
#Magyar Falu Program #Rigyác #Galambok #Nagyrécse #Becsehely #dél-zalai bejárás #Gyopáros Alpár #Cseresnyés Péter

Több mint 10 milliárd forint jutott Dél-Zalába a Magyar Falu Programból

Több mint 10 milliárd forint jutott Dél-Zalába a Magyar Falu Programból

Balról Németh Géza polgármester, dr. Horváth Tibor háziorvos, Gyopáros Alpár és Cseresnyés Péter Becsehelyen (Fotó: Gergely Szilárd)

A Magyar Falu Program keretében megvalósított fejlesztéseket tekintette meg Galambokon, Nagyrécsén, Rigyácon és Becsehelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője társaságában.

A dél-zalai bejáráson Becsehelyen az energetikai fejlesztéseken is átesett, felújított orvosi rendelőt tekintették meg, Rigyácon a kisboltot, melyet 12 év szünet után nyitottak meg. Galambokon egyházközségi fejlesztés keretében újult meg a parókia épülete, Nagyrécsén pedig a kastély épületében létesült egy kulturális központ.

Cseresnyés Péter arról beszélt a becsehelyi sajtótájékoztatón, hogy ebben a térségben a települések mintegy fele 3-400 lélekszámú, vagy az alatti, az önkormányzatok nehéz körülmények között biztosítják a települések működésének feltételeit. Ezért is jó, hogy Gyopáros Alpár kormánybiztos a dél-zalai részre is ellátogatott és megtekintette, hogy milyen fejlesztések mentek végbe az elmúlt időszakban.

– A négy felkeresett településen az elmúlt négy évben összesen közel 7-800 millió forint fejlesztés valósulhatott meg az önkormányzatok, vagy vállalkozók, civil szervezetek által – közölte a politikus. – Az elmúlt időszakban a települési önkormányzatok által elvégzett fejlesztések értéke a választókörzetemben több mint 4 milliárd forint, de ha mindent összeszámítunk, akkor ez az összeg közelíti a 15 milliárdot. Ez is bizonyítja azt, hogy a kormányzat odafigyel a vidék Magyarországára, hogy ugyanazok a feltételek biztosítottak legyenek infrastruktúrában, életkörülményekben a legkisebb településen is, mint a városokban. Jelentős lépések történtek ezen a téren köszönhetően a Magyar Falu Program fejlesztéseinek is.

202311172052_NKGGYA-11.jpg (1500×997)Rigyácon a Magyar Falu Program támogatásával 12 év szünet után nyílt kisbolt (Fotó: Gergely Szilárd)

Gyopáros Alpár nem először járt Dél-Zalában, mint mondta első alkalommal tervekkel találkozott, most pedig már eredményekkel, megvalósított fejlesztésekkel.

– A ma megtekintett négy beruházás mind unikális, s jól példázza, hogy mennyire összetett a program és mekkora segítséget tud nyújtani. Az aprófalvas Zalában ezidáig közel 40 milliárd forint forrás hasznosult - jelezte.

Arról is beszélt, hogy négy éve indult a Magyar Falu Program, azóta csak a pályázati kiírásokon keresztül több mint 300 milliárd forintot biztosítottak több mint 30 ezer nyertesnek. A kedvezményezettek döntő többsége kistelepülési önkormányzat, mellettük vállalkozások, kisboltok, civil szervezetek, egyházközségek is részesültek támogatásban. A programhoz tartozik még állami útfelújítás, illetve a Falusi CSOK.

Napokkal ezelőtt hirdették ki a negyedik pályázatot 10 milliárd forintos keretösszeggel, ahol hét kategóriában pályázhatnak a települések.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. november 28., Kedd

Dél-Zalában is megkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése

Elkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése Dél-Zalában.


2023. november 24., Péntek

Túrázók, figyelem!

A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán, Zalaújlak térségében az erdőgazdaság fakitermelési munkát végez, a munkavégzés időszakosan veszélyhelyzetet okozhat a túraútvonalon.


2023. november 23., Csütörtök

Bővült az eszközpark

A beszerzett eszközök a közterületek gondozását, rendben tartását, illetve a rendezvények lebonyolítását, hangosítását segítik.


2023. november 15., Szerda

Újabb szakasszal bővült a kerékpárút-hálózat Dél-Zalában

Több mint 3 kilométer hosszban épült meg az új kerékpárút Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós között, melyet szerdán avattak fel.


2023. november 12., Vasárnap

A névadó ünnepét tartották Tótszentmártonban

A hagyományos rendezvényen volt kulturális műsor, az óvodásokkal és a tótszerdahelyi iskolásokkal pedig lámpás járást is tartottak a Szent Márton szoborhoz.


Odafigyelnek az idősekre Nagybakónakon is

Jó hangulatban telt el szombaton Nagybakónakon a szépkorúak számára szervezett rendezvény, melyen a diákok műsora mellett zenés és táncos fellépők is szórakoztatták az ünnepelteket.


2023. október 31., Kedd

Idősbarát település lett Csörnyeföld

A településen az alapfeladatokon túl számos erőfeszítést tesznek az idősekért.


2023. október 29., Vasárnap

Kettős ünnep Csömödérben

A településen szombaton köszöntötték az időseket és a felújított kultúrházat is felavatták.


2023. október 28., Szombat

Pákai küldöttség az Országházban

A küldöttséget Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője fogadta.   


Ünnepség az időseknek Lovásziban

Lovásziban is ünnepséget szerveztek az idősek tiszteletére, a köszöntők mellett kulturális műsor és vendéglátás is várta őket az Olajbányász Művelődési Házban.


2023. október 23., Hétfő

A szépkorúakat köszöntötték Molnáriban

Idősek napi ünnepséget tartottak Molnáriban.


2023. október 22., Vasárnap

1956-ra emlékeztek Letenyén

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Letenyén

+