Panoráma - 2023. február 07., Kedd
#Magyarország #segítség #Törökország #földrengés

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

(Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Elindult a HUNOR mentőszervezet csapata hétfőn Budapestről Törökországba, a földrengés áldozatainak megsegítésére. A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 

A csapat tagjai két váltásban, napi 24 órában dolgoznak majd. A speciális egység önellátó módon, helyben vételezett élelmiszer, víz, fűtés és energia nélkül képes elvégezni a feladatát.

„Különféle speciális felszerelést is visznek magukkal. Ez összesen kilenc tonna felszerelést jelent, amit repülővel Törökországba szállítunk. Húsztonnás vasbeton elemeknek is a megmozgatására vagy átvágására is képes eszközöket is visznek, ami azt mutatja, hogy a magyar mentőegység a világ egyik legfelkészültebb mentőegysége” – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak.

202302070905_Mentocsapat-indul-Torokorszagba-2-HPGy.jpg (1500×1000)(Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

„Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni annak érdekében, hogy sikeres legyen a túlélők utáni kutatás, és aztán a sebesültek ellátása, illetőleg a sérült infrastruktúra helyreállítása” – fogalmazott Szijjártó Péter külügyminiszter.

Segítséget ajánlott fel több civil szervezet is, köztük a Baptista Szeretetszolgálat. A 16 főből álló Huba Rescue keresőkutyákkal, egészségügyiekkel és műszaki csapattal segíti majd a mentést.

„Gyakorlatilag három-négyfelé tudunk válni majd, hiszen nagyon fontos ugye a kutyák feladata felderíteni, ők a legprecízebb műszerek. Aztán jönnek a hangdetektorok, a kis kamerák, hiszen azokat a szűk helyeket, ahova csak be lehet jutni kamerával, azt meg tudjuk, fel tudjuk térképezni esetleges pozícióját a túlélőknek” – mondta Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója.

202302070909_Mentocsapat-indul-Torokorszagba-10-HPGy.jpg (1500×1000)(Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Készültségben van a miskolci Spider Mentőcsoport is.

„Az első időben a keresés a legfontosabb, tehát a túlélőknek a romok alóli kimentése, és annak az egészségügyi ellátása. Meg természetesen a sérülteknek is az ellátása, mert igazából nagyon hideg ott az időjárás, és igazából tényleg ezek az épületek is nagyon komolyan rongálódhattak, és sokan lehetnek még a romok alatt” – mondta Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője.

A földrengések után általában öt napig van esély arra, hogy a mentőcsapatok túlélőket találjanak a romok alatt. A fagypont alatti hőmérséklet közegészségügyi szempontól segíthet, a törmelékek közé szorult emberek azonban így gyorsabban kihűlhetnek.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.


2022. december 31., Szombat

Elhunyt XVI. Benedek pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.

+