Sport - 2020. július 30., Csütörtök
#Kékszalag #vitorlás #verseny #Balaton

Indul a vitorlások viadala

Indul a vitorlások viadala

(Archív, fotó: MTI/Jánossy Gergely)

Csütörtökön kezdődik az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre csaknem 600 hajó nevezett. A mezőny órákon belül, 9 órakor elrajtol Balatonfüredről, hogy aztán 150 kilométer megtétele után ugyanide visszaérkezzen augusztus elsején.

A versenyzőknek a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred távot 48 óra alatt kell teljesíteniük. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: a csaknem 600 hajóból általában 300-350 rendszeresen részt vesz a szövetség versenyein, a többiek jellemzően a kaland kedvéért vállalkoznak a megmérettetésre, és vitorlázzák körbe a tavat. Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon 28 kategóriában versengenek a különböző hajóosztályok.

A küzdelem évről évre egyre kiélezettebb: 8-10 hajó is esélyesnek mondható, így idén is izgalmas és érdekes versenynek nézünk elébe. A szervezők kérdésére a sokszoros Kékszalag-győztes, Litkey Farkas azt mondta, szerinte kérdéses, hogy lehet-e egyáltalán papírformáról beszélni a befutónál. A csapatok, bár az elmúlt időszakban keveset tudtak versenyezni a koronavírus-járvány miatt, folyamatosan készültek, és számos újítást is bevetnek a hajóikon, Litkey például gyenge szeles vitorlákkal erősít. Az 54 éves sportember két 19 éves fiatalt is bevett a csapatába, Zentai Benedeket és az általa a legtehetségesebb magyar vitorlázónak tartott Dejonghe Arthurt.

A győzelemre esélyesek közt, a legfiatalabb átlagéletkorú csapattal és kormányossal, valamint új hajóval vág neki a versenynek az MKB-Prospex Team és Kaiser Kristóf kormányos. A legénység egy éve állt össze, és a tavi versenyzésre kifejlesztett új hajójukkal reális célként fogalmazhatják meg, hogy akár rövid időn belül megnyerjék a Kékszalagot. Hozzátette: a Fehérszalagon második helyen végeztek, és az utolsó méterekig versenyben voltak a győzelemért, ami kifejezetten biztató a hétvégére nézve.

(Archív, fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Tavaly 561 hajó állt rajhoz, amelyből a rendkívül gyenge szélben végül 269 futott be a limitidő alatt. A versenyt a Racing Django 15 óra 37 perces eredménnyel nyerte meg. A kormányosnak, Petrányi Zoltánnak idén egy különleges versenytárssal szemben is helyt kell állnia: a karanténidőszakban közösen edzett fiával, aki úgy döntött, rajthoz áll egy X40-es katamaránnal, miután a közös készülés olyan jól sikerült. Petrányi szerint egyébként valószínűleg csak apróságokon múlik majd, ki lesz az abszolút befutó. Különösen azért, mert a német és a svájci tókerülő versenyek elmaradtak, ezért komoly célpont lesz a Kékszalag a nemzetközi tókerülő specialisták számára.

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtjánál a szervezők egy info-pontot létesítenek, ahol sokféle információval szolgálnak a parton lévők számára. A hagyományos Balaton-kerülő viadalon fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi előírásokra. A nevezéshez kézfertőtlenítés után, szájmaszkban lehet csak belépni és testhőmérsékletet is mérnek a versenyzőknél. A vírus miatt a szokásos kísérő rendezvények közül  elmarad néhány, de az ifjúsági versenyzők túraversenyét, a 13. Kékpántlika Raiffeisen Nagydíjat megszervezték tegnap. A felnőttek versenye augusztus elsején ér véget, az eredményhirdetés 18 órakor lesz a balatonfüredi Gyógy téren.

Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét először 1934-ben rendezték meg. Az abszolút időrekordot 2014 óta a Fifty-Fifty tartja 7 óra 13 perc 57 másodperccel. A Kékszalagot az M4 Sport csatorna is közvetíti, az élő sugárzás már a rajt előtt 30 perccel, vagyis 8 óra 30 perckor elkezdődik.

(Forrás: MTI/LikeBalaton/kékszalag.reblog.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 29., Csütörtök

Jól szerepeltek a kanizsai kajakosok

Kanizsai és kanizsai kötődésű versenyzők is részt vettek az üzbegisztáni Szamarkandban megrendezett felnőtt gyorsasági nem olimpiai számos világbajnokságon.


2024. július 18., Csütörtök

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Az 5,2 kilométeres Balaton-átúszás tervezett új időpontja vasárnap, de a végleges döntés csak péntek délben születik meg.


2024. július 11., Csütörtök

Balaton-átúszás - Már több mint 10 ezren neveztek

Néhány nappal a 42. Lidl Balaton-átúszás előtt meghaladta a 10 ezret a nevezők száma.


2024. június 30., Vasárnap

A helyek kétharmada már elkelt a Balaton-átúszásra

A július 20-án sorra kerülő, 42. Balaton-átúszásra több mint tízezer résztvevőt várnak a szervezők.


2024. június 26., Szerda

A kanizsai sakk csúcskategóriát képvisel Magyarországon

Tizenhatodik bajnoki címet ünnepelhettek.


Amerikai birkózók a Zsigmondy-csarnokban

A magyarok mindkét fogásnemben felülmúlták tengerentúli vendégeiket.


2024. június 24., Hétfő

Országúti kerékpárverseny Zalakaroson

A versenyzők a fürdővárosban és annak környékén tekertek.


2024. június 21., Péntek

Vitorlázó repülő program indul a nagykanizsai repülőtéren

A Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály a 12-15 év közötti, repülés iránt érdeklődő gyermekeket várja.


2024. június 20., Csütörtök

Zalakaros: országúti kerékpáros verseny egész hétvégén

A verseny ideje alatt Zalakaros teljes területén és a környező falvakban a gépjárműforgalom időszakos és teljes lezárása is várható.


2024. június 14., Péntek

Elkezdődik a foci Eb

A magyarok szombaton lépnek pályára.


2024. június 05., Szerda

Zárásként: 14 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérem

A nagykanizsai Szivárvány EGYMI fiataljai bizonyították rátermettségüket.

+