Érdekes - 2020. augusztus 03., Hétfő
#influenszer #influencer #véleményvezér #közösségi média #YouTube #Instagram #TikTok #promóció #Z-generáció #online

Az influenszer-hatásról pedagógus szemmel

Az influenszer-hatásról pedagógus szemmel

Influenszer: A modern kor véleményvezére, a tinik álommelója, a 21. századi marketing alapeszköze (A kép forrása: gyerekaneten.hu)

Elsősorban a Z-generáció tagjai követik nagy számban az internetes véleményvezéreket, akik különféle témákban és döntésekben próbálják formálni a fiatalokat és gyakran vásárlásra is ösztönözni őket. Még az internet világában is nagyon új területről van szó: a kommunikáció és a marketing újabb kreatív formája van kibontakozóban, de ami újnak látszik, régi módon félrevezető is lehet. Jelszó: médiatudatosság! Fegyverneki Gergő tanár, a debreceni Bűvösvölgy oktatójának írása következik.

Míg korábban a közvetlen környezetből, családból vagy ismerősi körből, esetleg irodalmi művekből választottak maguknak példaképet a gyerekek, majd később a mozivásznak és televíziós sorozatok hősei váltak népszerűvé, addig ma minden bizonnyal a celebek és még inkább a közösségimédia-platformokon táptalajra találó influenszerek kerültek a dobogó első helyére.

Kik is azok az influenszerek és miért lettek a gyerekek kedvencei?

Sok szülő és pedagógus talán nem is érti, hogy miért kedvelik a gyerekek az influenszereket, az internet véleményvezéreit, akik a YouTube-on, az Instagramon és TikTokon próbálják különféle témákban befolyásolni követőik gondolkodását, és gyakran vásárlásra ösztönözni őket.
Népszerűségük megértésében pedig néhány egyszerű vonásukra érdemes gondolni.

 • Tematikus sokszínűség és elfogulatlanság
  Az influenszerek szentelhetik videóikat az életmód, divat, szépségápolás, videójáték, sport, gasztronómia kérdéseinek, lényegében bárminek, ami a gyerekeket érdekelheti. Ezekkel pedig ugyanolyan elfogulatlan örömmel foglalkoznak, mint a nézőik.
 • Megnyerő közvetlenség
  Könnyed, vicces és szórakoztató stílusuk, „aranyköpéseik” ugyanúgy a siker titka lehetnek, mint mondandójuk tartalma, az igényes produkció vagy épp élethelyzetük és ismertségük.
 • Friss ügyek, friss hangok
  Vannak már olyan netes szószólok is, akik valamilyen, társadalmi szempontból igencsak fontos témára hívják fel a figyelmet, így ma már beszélhetünk egészségtudatos vagy környezetvédelmi influenszerekről is.
 • Nem kell hozzá diploma
  Influenszer bárkiből lehet, nem kell hozzá szakmai végzettség, a siker nem papíron, érdemjegyen, megbízatáson múlik, hanem a közönség ítéletén. Akár egy állatból vagy egy kitalált virtuális karakterből is lehet influenszer. Ilyen volt például Grumpy cat, a már jobb létre szenderült, 2,6 millió követővel rendelkező instagramos cica, akivel macskaeledelt reklámoztak, vagy a többé-kevésbé fiktív főszereplők, fókuszfigurák is ilyenek, akik egy-egy mémfluenszer-oldal mögött állnak.
 • A néző is lehet(ne) alkotó
  A televízió készen kínált műsorainak passzív befogadása helyett a gyerekek egyre inkább az internetes tartalombőségben válogatnak. Az ifjúsági médiát egyre inkább maguknak állítják elő. A webkettes oldalak magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy tartalomfogyasztóból hirtelen tartalomelőálllítóként és -szolgáltatóként léphessen elő bárki a kortársai, aztán később akár egy nagyobb csoport előtt.
 • Siker, pénz, csillogás
  A jövő szakmáit kutató előrejelzésekben megjelenik a közösségimédia-influenszer, illetve ma már vannak erre irányuló képzések is. És valóban, egyre többször lehet hallani, hogy gyerekek karrierálma az influenszerkedés. Ebben közrejátszhat a pénz, a siker és az ajándékok ígérete is, bár a gyerekek a márkákkal való együttműködés gyakorlati részleteiről nem sokat tudhatnak.


Készül a flatlay. Az utolsó alkotóeleméig tudatosan megkomponált, felülről fotózott csendéletek az Instagram-felhasználók kedvenc képtípusai (A kép forrása: pexels.com)

Reklám, reklám és még mindig reklám

Amikor az influenszerekről szeretnénk beszélgetni a gyerekekkel, az egyik legfontosabb pont, amit érdemes tisztázni, hogy egy-egy bejegyzésük nem mindig teljesen az influenszer saját véleményét, stílusát vagy reakcióját tükrözi. Gyakran a megjelenés mögött valamilyen gazdasági ok van, az influenszerkedését ugyanis erősen átszövi a marketing, a reklám és a hirdetői szándék.

Ez azért is érdekes, mert a mai tizenévesek elvben aligha tűrik a reklámokat.

Saját bevallásuk szerint éppen előszeretettel használják az online hirdetésblokkolókat. Ettől függetlenül akár akaratuk ellenére is rengeteg reklámmal találkozhatnak, hiszen a szponzorált hirdetések szinte észrevétlenül, tartalomként olvadnak be az influenszerek szórakoztató és/ vagy véleményközlő bejegyzéseibe. Hatásuk pedig kifejezetten hátrányos, káros is lehet.

Világszerte beszámolt a sajtó a Fyre nevű fesztivál történetéről, amikor a világ legnépszerűbb Insta-lányai terjesztették egy exkluzív, drága bahamai buli hírét. A helyszínre érkező, becsapott közönséget bungalók helyett segélysátrak, világsztár fellépők helyett egy hifitorony, plázs helyett építési terület fogadta. Az influenszerek, akik fizetett formában lelkesedtek a jegyértékesítés időszakában, utóbb nyilván nem vállaltak részt az átvert utazók kárpótlásában.

Itthon néhány éve számos influenszer népszerűsítette úgy a Bongo nevű emeltdíjas sms-szolgáltatást tizenéves követői között, hogy

nem tette nyilvánvalóvá, hogy a rajongók hirdetést látnak, amiért a vlogger pénzt kap, és nem figyelmeztette őket arra, hogy a vicces sms-ek küldözgetésének a gyermekpénztárcákhoz mérve komoly költsége is lehet.

A gyerekek (ön)védelme a digitális marketing terében is fontos

A terület új, szabályozása még csak elkezdődött, s egyes országokban ma sem kell jelölni, ha egy bejegyzés támogatott. Szerencsére hazai viszonylatban a Gazdasági Versenyhivatal már felhívta az influenszerek figyelmét arra, hogy a független tartalmaktól mindig élesen különüljenek el a fizetett, szponzorált hirdetések.

Az influenszervilágban a gyerekek nemcsak célcsoportként, hanem már szereplőként is megjelenhetnek. Lehet, hogy a gyerek magától kezd el blogolni, vlogolni és ezzel bizonyos számú követőtábort szerezni. Fontos, hogy az életkoruknak és életkori sajátosságoknak megfelelő oldalakon jelenhessenek meg,

tisztában legyenek a tartalomkészítés felelősségével, digitális lábnyomuk követhetőségével, illetve online zaklatás vagy bántalmazás esetén tudják, kitől kérhetnek megfelelő segítséget.

Természetesen az is előfordul, hogy egy gyerek szponzorált tartalomban szerepel. Például azért, mert valamelyik szülője influenszer, aki őt mint szereplőt jeleníti meg. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Önszabályozó Reklám Testület szakemberei nemrégiben hiánypótló ajánlást készítettek el arra vonatkozóan, hogy a reklámpiac, s most éppen a közösségi médiás hirdetési formák hogyan tudják úgy szerepeltetni a gyerekeket, hogy egyáltalán ne sérüljenek a jogaik.

Ön tudja, mi történik egy mukbang, egy ASMR vagy egy haul videóban? Tesztelje tudását az influenszer-kvízzel!

(Forrás: gyerekaneten.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!


2022. június 16., Csütörtök

Idén is megválasztják a Balaton fagyiját

Kilenc cukrászda pályázott a megtisztelő címre.


Ha éjszaka felnéz az égre, olyat láthat, amit 1100 éve senki

Péntekre virradó éjszaka már láthatóvá válik a bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenség, vagyis a Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződése.


2022. június 15., Szerda

Jelentősen nőtt a kerékpárral közlekedők száma

Tavaly Magyarországon körülbelül 270 ezer kerékpárt értékesítettek.


2022. június 12., Vasárnap

Jó úton haladunk a közlekedés zöldítésében

Két év alatt két és félszeresére nőtt a hazai zöld rendszámos autók száma.


Tényleg eljöhet a négynapos munkahét ideje?

Egyre több helyen kísérleteznek ezzel, az eredmények biztatóak.


2022. június 11., Szombat

Cseresznye: van, ahol a termés fele tönkrement

Nem tett jót a cseresznyének az esős idő, különösen a Dunántúlon okozott károkat a rendkívüli időjárás.


Úgy tűnik, az üveg a legbiztonságosabb élelmiszer-csomagoló anyag

Egy új tanulmány legalábbis erre a következtetésre jutott.


2022. június 10., Péntek

Rekordszámú nevezés érkezett a Brillante párlatversenyre

A Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényére közel ezer mintát küldtek be a pályázók.


A napokban virágzik az ország védett és ritka gyomnövénye

Mostanra a szántóföldek egykori jellegzetes lilavirágú gyomnövénye főként a vegyszeres gyomirtás és a gépi vetőmagtisztítás következtében nagyon megritkult, de a vetések szélén még megpillanthatjuk ezt a különös szegfűfélét.

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+