Érdekes - 2020. augusztus 30., Vasárnap
#Balaton #algásodás #kotrás #kerékpár #bevásárlókocsi

Különleges tárgyak kerültek elő a víz mélyéről

Különleges tárgyak kerültek elő a víz mélyéről

Iszapkotrás az algásodás ellen Balatongyöröknél (Fotó: OVF/Romet Róbert)

Július közepe óta kotorják az iszapot Balatongyöröknél az algásodás miatt. A munkálatok során olykor meglepő dolgok kerültek elő a mélyből – írja a LikeBalaton.

A vízvirágzás, azaz algásodás már tavaly nyár végén is gondot okozott a tónál, a Szigligeti-öböl közelében. Balatongyöröknél a part melletti területeken a szakemberek úgynevezett hidromechanizációs kotrást végeznek.

„Ezt úgy kell elképzelni, mint egy porszívót, ami nem levegőt, hanem vizet szív. A vízzel együtt a lágy iszap kitermelésre kerül. Ez a kevert anyag csővezetéken keresztül jut el a lerakóhelyre, ahol aztán kiülepedik. A víz az ülepedés után visszafolyik a Balatonba, a szárazanyag visszamarad a tárolótérben. Alapvetően nekünk a zagy összetétele, elsősorban a foszfortartalma fontos, ezért a kitermelés helyén és a zagytérben is ezt ellenőrizzük. Természetesen mindezt hatalmas méretekben képzeljük el, széles és hosszú csöveken keresztül folyik be a zagytérbe a víz és az iszap” – mondta a LikeBalatonnak Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

202008301256_0830_balaton.jpg (1500×998)Kerékpárt és bevásárlókocsit is találtak már a Balaton mélyén (Illusztráció, a kép forrása: pixabay.com)

A berendezés, mint a porszívó, a vizet és az iszapot szívja ki, s néha érdekes dolgokat is. A szivattyú előtti ládában elsősorban kövek landolnak, de kisebb vasalkatrészek, műanyag tárgyak is kerültek már oda. Aranyláncra, gyűrűre, vagy egyéb értékesebb dologra nem nagyon akadni, mivel a parttól, a fürdőzőktől távolabb, néhány száz méterre folyik a kotrás. Nemrég azonban egy kerékpárt és egy bevásárlókocsit találtak.

A szakember két teóriát vázolt fel: az egyik az, hogy nem kívánt tárgyaktól az éj leple alatt csónakkal kievezve szabadultak meg. A másik lehetséges magyarázat pedig az, hogy amikor jég volt a Balatonon, akkor vitte és hagyta valaki a tárgyakat a befagyott tavon. A jég elolvadt, a kerékpár és bevásárlókocsi a Balaton mélyére került.

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 13., Szombat

Továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Pedig az időjárás itthon is óriási kihívások elé állítja a termelőket.


Még mindig sok helyen árulnak lejárt szavatosságú élelmiszert

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint.


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.

+