Érdekes - 2020. november 08., Vasárnap
#téliesítés #kert #kertészkedés #kerti munka #tippek #ősz

Így téliesítsük a kertet

Így téliesítsük a kertet

Illusztráció (A kép forrása: rtlnieuws.nl)

Novemberben időszerű a kert téliesítése, ugyanis ilyenkor már hirtelen erős hajnali fagyokra lehet számítani. Vegyük sorra, mi mindent kell ilyenkor megcsinálnunk.

1. A fagyérzékeny dézsás növényeket vigyük fagymentes, 5-10 °C-os, enyhén világos helyre. Előtte tisztítsuk meg az elszáradt, beteg részektől. Amennyiben betegséget vagy kártevőt fedezünk fel rajtuk, feltétlenül permetezzük le még az udvaron, ahol erősebb szereket is használhatunk, mint benn. Már októberben, a legkisebb fagyveszély esetén feltétlenül vigyük be a citrusféléket, kefevirágot (Callistemon), szerelemvirágot (Agapanthus) és más nagyon fagyérzékeny növényeket.

Viszont novemberben a nagyobb fagyok előtt elegendő téliesíteni pl. a leándert, cserjés margitvirágot, selyemmályvát, mirtuszt, fügekaktuszt és a főnixpálmát. Nyugodtan kinn hagyhatjuk a néhány éve még védettséget igénylő rozmaringot, babérsomot (Aucuba), szamócacserjét (Arbutus) is. Sőt, kicsit védettebb helyeken a gránátalmát, babért, olajfát és kenderpálmát (Trachycarpus) is.

2. Kössük össze a több vázágú tujákat, borókákat, mert a téli hó és ráfagyott jég, ha nem is töri le az ágakat, de nagyon lehúzza őket, és így rögzülve alaktalanná válhatnak, és útban lehetneka kertben fűnyíráskor is.

3. Sok áttelelő évelőnek, pozsgás növénynek nagy ellensége a téli csapadék. Ilyenek pl. a pampafű, a kasvirág és sok sziklakerti növény (pl. Lewisia-dohánygyökér, Arenaria-homokhúr, Sedum spathulifolium-lapátlevelű varjúháj, Silene acaulis-szártalan habszegfű, Sisyrinchium-sásbokor, Eremurus-korbácsliliom). Ezeket jó vízáteresztő talajba ültessük. A pampafű levelét ne vágjuk le ősszel, hanem kötözzük össze, és a tövét takarjuk lombbal, fakéreggel.

4. A lehullott lombot nem kell feltétlenül összegyűjteni mindenhonnan, csak ahol útban van vagy kárt okoz. A fák koronacsurgójában, bokrok alatt, évelők között igen hasznos, mert védi a gyökereket a hidegtől, kiszáradástól, lassan lebomolva élénkíti a talajéletet, és javítja a talaj szerkezetét, humusztartalmát, vízmegkötő-képességét. Természetesen a fűről, utakról, kerti tó környékéről szedjük össze és ha módunkban áll, komposztáljuk; ha nem, akkor az önkormányzat gondoskodik az elszállításról.

Az avar hasznos is tud lenni, elég ott összegereblyézni, ahol útban van (Illusztráció, a kép forrása: STIHL Stories)

5. Ősszel szükséges visszametszeni az elvirágzott és elszáradt évelő virágok közül azokat, melyek levele, virágszára elszáradt, már nem mutatós. Ha úgy ítéljük meg, hogy még díszítenek, akkor a metszést nyugodtan halasszuk tavaszra, de még kihajtás előtt végezzük ezt el. Ilyenek pl. a sárga cickafark (Achillea filipendulina), sisakvirág (Aconitum), békabogyó (Actaea), harangláb (Aquilegia), pompás varjúháj (Sedum spectabile), őszirózsa (Aster), szarkaláb (Delphinium), gyűszűvirág (Digitalis), kasvirág (Echinacea), sásliliom (Hemerocallis). A díszfüveket tavasszal szokás visszavágni.

A rózsák és a szőlő metszése mindenképpen tavasszal történjen, a cserjék közül viszont azokat, melyek virágai az az évi hajtásokon képződnek, esetleg megmetszhetjük, de ráérünk ezzel télen is vagy kora tavasszal. Ilyenek pl. a nyári orgona (Buddleia), mályvacserje (Hibiscus), hortenzia (Hydrangea), nyári gyöngyvessző (Spiraea bumalda), hóbogyó (Symphoricarpos), nyári tamariska (Tamarix pentandra), labdarózsa (Viburnum), kékszakáll (Caryopteris), szálkamenta (Elsholtzia), sudárzsálya (Perovskia).

6. A betegségekkel, kártevőkkel küzdő fáknak, bokroknak segíthetünk az őszi lemosó permetezéssel, mely kiegészíti a tavaszit, sőt sok esetben hatásosabb is annál. Áztatásszerűen permetezzünk, lehetőleg száraz időben, amikor a lombhullás elkezdődött. Gombabetegségek ellen réztartalmú szereket, levéltetű, pajzstetű, vértetű ellen mészkénlét vagy olajos szereket használjunk.

7. Ne felejtsük el a kerti csapokat és az öntözőrendszereket vízteleníteni, fagytalanítani.

8. Régebben kemény, agyagos, kötött talajon feltétlenül ősszel javasolták az ásást, hogy a rögök tavaszig szétfagyjanak, a növényi maradványok a földbe kerüljenek, és a téli csapadékot is jobban befogadja a talaj. Ma már a talaj humusztartalmának megőrzése miatt egyre inkább elfogadott, hogy ha lehet, kerüljük az ásást. Helyette használjunk ásóvillát.

9. Szerezzük be a téli csúszásgátló anyagokat, konyhasó helyett használjunk zeolitot, ami egyben természetes talajjavító anyag, nálunk főleg Tokaj környékén bányásszák, ahol ez a vulkanikus kőzet is hozzájárul a tokaji aszú minőségéhez.

(Forrás: Agroinform/Zsilinszky Pál)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+