Érdekes - 2020. november 13., Péntek
#sütőtök #gomba #egészség #táplálkozás #életmód #ősz #szezonális #vitamin #Európai Friss Kalandok

Igazi őszi vitaminbombák: a sütőtök és a gomba

Igazi őszi vitaminbombák: a sütőtök és a gomba

(A kép forrása: EgészségKalauz)

Az őszi-téli időszakban jobban oda kell figyelnünk egészségünkre, a betegségek megelőzésére. Különösen igaz ez most, a koronavírus-járvány idején, amikor az optimálisan működő, erős immunrendszer nem pusztán egészségünk megőrzésének, de a betegségek gyorsabb, enyhébb lefolyásának is alapja lehet. Az Európai Friss Kalandok program most megmutatja, hogy a sütőtökkel és a gombával is sokat tehetünk szervezetünk védekezőképességének növeléséhez.

Sütőtök, a természetes multivitamin

C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalmának köszönhetően a sütőtök egészségmegőrző és gyógyító hatású. Magas C-vitamin-tartalma hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Antioxidáns-tartalma is jelentős, ami segíthet megakadályozni a különböző daganatos megbetegedések kialakulását. Ásványi anyagokban is bővelkedik: kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, kálium- és folsavtartalmának köszönhetően hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez, egészségünk megóvásához.

(A kép forrása: Origo)

Kifejezetten hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésére, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat. A sütőtökben található kálium, C-vitamin, rostok és antioxidánsok együttesen támogatják a szív egészséges működését, csökkentik a rossz koleszterinek szintjét, védve ezzel a teljes érrendszert. A szervezetbe kerülő karotinok a bőr káros UV-sugarakkal szembeni védekező mechanizmusát támogatják.

A sütőtök fogyasztása emellett egészségesebbé, szebbé teszi bőrünket, és a pattanások kezelésében is hatékony. Nagyon tápláló, húsa könnyen emészthető, ezért csecsemőknek is bátran adható. Fogyókúrázóknak szintén nagyszerű választás: kalóriatartalma alacsony, mert 94%-a víz, mégis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, a rostok miatt pedig enyhíti az éhségérzetet.

Tipp: A sütőtököket ne keverjük össze a dísztökökkel, mert utóbbiak mérgezők lehetnek!

Gomba, a nem állati eredetű D-vitamin-forrás

A gombafélék természetes formában tartalmaznak D-vitamint, mégpedig jelentős mennyiségben. Különösen az őszi-téli időszakban jelenthetnek természetes alternatívát a D-vitamin pótlására. Ez kiemelten fontos, hiszen manapság már pontosan tudjuk, hogy a C-vitamin mellett immunrendszerünk másik alapvető eleme a D-vitamin.

A gomba B-vitaminban is gazdag, ami javítja a vörösvérsejtek minőségét és a szervezet oxigénszállító-képességét, hozzájárulva ezzel a szervezet energiaraktárának feltöltéséhez. Ha több az oxigén, akkor ugyanis nagyobb a vitalitás és az erő is.

Ásványianyag-tartalma szintén elképesztő, az egyik legjobb szelénforrás. Emellett jelentős a kálium- és a foszfortartalma is. Kitintartalma a koleszterinszintet csökkenti.

(A kép forrása: NapiDoktor)

A gombák tartalmazzák az összes esszenciális, azaz a test működéséhez nélkülözhetetlen aminosavat, ami azt jelenti, hogy teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek. Ezen tulajdonságuk miatt nagyszerű húspótlók is lehetnek. Rosttartalmuk is magas, ami elősegítheti a belek egészséges működését, és hosszan tartó jóllakottság-érzetet okoz.

A gomba szénhidráttartalma elenyésző, kalóriatartalma alacsony. Liszt- és tejfehérje-érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják, hiszen sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz.

Tipp: Ne hámozzuk a gombát, csak mossuk meg! A pucolással értékes ásványi anyagok és vitaminok vesznek el!

Az Európai Friss Kalandok tehát a sütőtököt és a gombát ajánlja! Egészen különbözőek, két dolog azonban mégis közös bennük: igazi vitaminbombák, illetve itthon is termesztik őket, ezért vásárláskor érdemes a hazait keresni belőlük!

A program két nagykövete, Marton Adrienn és Wolf András legújabb videójában egy olyan receptet mutat be, amelynek fő alapanyagai a sütőtök és a gomba. Nézzétek meg a videót és próbáljátok ki ti is az ételt!

Az Európai Friss Kalandok harmadik éve népszerűsíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást Magyarországon annak érdekében, hogy a gyermekek és a családok tányérjára több szezonális, friss zöldség és gyümölcs kerüljön minden évszakban.

(Forrás: Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2025. április 24., Csütörtök

Van pénz lóvéra

Rekordösszegű bírságot szabott ki a magyar rendőrség gyorshajtásért 2024-ben.


2025. április 22., Kedd

Ma van a Föld Napja

Mit tehetsz te a bolygóért és azon belül Zaláért?


2025. április 18., Péntek

A legmegrendítőbb nap

A parasztember hite egyszerű és mély volt.


2025. április 15., Kedd

Ezt mindenképp tudnod kell a sonkákról és a pácsókról

Érdemes jól átgondolni a húsvéti bevásárlást.


2025. április 13., Vasárnap

Tízéves Kéthely húsvéti parkja

Május 5-ig látogatható a park, amely napközben és esténként is nyitva áll minden érdeklődő előtt. 


2025. április 11., Péntek

Új pontyrekord a Balatonon!

Bakos Asztrik 28,8 kilós halat fogott.


Savanyú Jóska, a rettenthetetlen betyár a betegség helyett a halált választotta

Magyarország utolsó betyárja Zalában is fosztogatott, itt is fogták el.


2025. április 07., Hétfő

Zala titokzatos fürdőhelye

A tóból kilépő 33-35 °C-os gyógyvíz egy 10-12 méter széles, 13 kilométer hosszú csatornán át éri el a Zala folyót.


2025. április 04., Péntek

Hétvégi programok Dél-Zalában

Borverseny és úti beszámoló is szerepel a kínálatban.


2025. március 30., Vasárnap

Vérfagyasztó csobbanás a Balatonban

A víz hőmérséklete alig haladta meg a 10 fokot, ám ez sem szegte kedvét annak a tíz bátor fürdőzőnek, akik vállalták az extrém élményt.


2025. március 28., Péntek
+