Érdekes - 2020. november 18., Szerda
#autózás #autó #téliesítés #tippek #baleset-megelőzés #havazás #jegesedés #gumicsere #akkumulátor

Így készítsük fel autónkat a télre

Így készítsük fel autónkat a télre

(A kép forrása: Auto Express)

Egyre hidegebb az idő, hajnalban pedig már mínuszokat is mérhetünk. A téli hidegre fontos az autónkat is felkészíteni, hiszen a latyakos, jeges utakon vagy a romló látási körülmények miatt jobban kell figyelniük az autósoknak.

Ahhoz, hogy biztonságosan célba érjünk, érdemes felkészíteni az autót még a nagy hideg beköszönte előtt, legyen szó akár 1-2 éves modern járműről vagy 10-15 éves autóról.

Az abroncsok

  • A gumiabroncsok állapota kardinális kérdés: a téli gumikon a kötelező minimális bordamélység 4 milliméter, ha ennél kopottabb a gumi, akkor le kell azokat cserélni.
  • A guminyomást a téli időszakban érdemes kéthetente ellenőrizni és a megfelelő értékre beállítani.
  • A gumi állapota mellett a guminyomást is ellenőrizni kell! Minden autóhoz meg van adva a gyári érték, ez biztosítja a megfelelő tapadást az utakon, ráadásul az előírt guminyomással a kátyúk ellen is jobban védve vagyunk.
  • Bár akadnak, akik úgy gondolják, hogy télen a nagyobb tapadás érdekében érdemes a gyári értéknél alacsonyabb guminyomással közlekedni, ez nem jó megoldás: egyfelől rosszabb lehet az autó úttartása, arról nem beszélve, hogy 0,5 barral alacsonyabb légnyomás növelheti a fogyasztást.

Ablakok, ablaktörlő

  • A romló látási viszonyok, az esetleges eső, hóesés miatt télen még nagyobb gondot kell fordítani az ablaktörlőre: ellenőrizzük a lapátok állapotát, ha szükséges (mondjuk kopottak, töredezettek) akkor cseréljük le azokat.
  • Az ablaktörlőnél maradva: a szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlővel próbáljuk meg letakarítani, hanem az ablakfűtéssel olvasszuk le. A jégkaparó, jégoldó is jó megoldás, valamint megkönnyítheti a folyamatot, ha a téli ablakmosóból öntünk egy keveset a szélvédőre.
  • Az ablakmosó folyadékot is ellenőrizni kell: téli ablakmosóra van szükség, amely ellenáll a fagynak. Ellenőrizzük rendszeresen a folyadékszintet, mert kellemetlen meglepetést okozhat, ha a latyakos úton az előttünk közlekedő autó felveri a sarat a szélvédőre és nem tudjuk letakarítani.

Akkumulátor

  • Szinte mindenki halott már olyan esetről, hogy nem indult el az autó a hidegben, az akkumulátor miatt, ezért érdemes az aksit ellenőrizni. Érdemes megtisztítani az akkumulátort a korróziótól, esetleg kontaktspray-vel befújni, vagy zsírral glicerinnel megkenni a sarukat. Amennyiben három évnél régebbi az aksi, érdemes megmérni a teljesítményét szakszervizben, nagyon nagy hidegben ugyanis 50 százalékkal csökkenhet a teljesítménye.
  • Olajkérdés: rendszeresen érdemes ellenőrizni az olajat és az olajszintet, és ha szükséges, akkor cseréljünk vagy cseréltessünk olajat. Utántöltésnél pedig arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő, az előzővel azonos specifikációjú olajat öntsünk a rendszerbe.

Fék, hűtővíz, zárak

  • A hűtővíz esetében is résen kell lenni, ezt is ellenőrizni kell: Magyarországon mínusz 20-25 fok körül van a legalacsonyabb hőmérséklet, érdemes ennél 5 fokkal hidegebb időjárást is elviselő fagyállóval feltölteni a rendszert. Fontos, hogy a hűtőfolyadékot teljesen le kell cserélni kétévente, mivel a korróziót meggátoló adalékok mellett olyan összetevői is vannak, amelyek kenést biztosítanak több alkatrésznek, például a vízpumpának.
  • A légszűrőre is figyelni kell, az eltömődött szűrő ugyanis szintén megnövelheti a fogyasztást, általában olajcserénél érdemes cserélni ezt is.
  • Át kell vizsgálni vagy – szakszervizben - vizsgáltatni a különböző hajtószíjakat, mivel hideg próbára teszi őket, s bár tartós alkatrészekről van szó, ezek sem tartanak örökké, ráadásul télen az autó több „áramot fogyaszt”, elég csak az ablaktörlő és a ködlámpa gyakoribb használatára gondolni.
  • Télen, na és persze nyáron is nagyon fontos, hogy rendben legyenek a fékek. Ellenőrizzük vagy ellenőriztessük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát (kopottságát), valamint azt, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje.
  • A zárakat is fel kell készíteni a hidegre: jégoldó spray-vel olajozzuk meg őket az első hajnali fagyok előtt.
  • Az ajtók gumitömítését is rendszeresen ellenőrizni kell, és ahhoz, hogy tartósak maradjanak, tisztítás után szilikonnal vagy glicerinnel át kell kenni ezeket.
  • Télen a latyak, a sár, a sós hólé mind komolyan igénybe veszi a fényezést, ezért érdemes rendszeresen mosatni az autót, valamint viaszréteggel kezelni, amely fokozott védettséget biztosít.

(Forrás: khdirektbiztositas.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. április 01., Hétfő

Szabad-e locsolni?

A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.


2024. március 30., Szombat

Családi programok a Zalakarosi Fürdőn

Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.

+