Érdekes - 2020. november 20., Péntek
#borkóstoló #online #mezőgazdaság #közösségi média #Agrárminisztérium

Már a borkóstolás is online lesz?

Már a borkóstolás is online lesz?

Borkóstoló online – a nem is annyira távoli jövőben (Illusztráció, a kép forrása: Blend and Bottled)

A távolságtartással, a technológiai fejlődéssel, valamint a generációváltással az agrárium szakmai kommunikációja egyre inkább az online térbe költözik. Mindez lehetőségekkel, de növekvő felelősséggel is jár. Mik ezek a lehetőségek és kihívások?

A kérdések időszerűbbek, mint valaha, ugyanis a Facebook adatai szerint a koronavírus járvány első hulláma alatt 50 %-kal nőtt a közösségi oldalon töltött idő a felhasználók részéről, de hatalmas növekedés volt tapasztalható más social media felületeken is. Nézzük, hogy használhatja ki a változásokat a mezőgazdasági ágazat!

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform által szervezett zártkörű webkonferencia megnyitójában elmondta, hogy a mostani válsághelyzetben a kormányzat számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy az óriási „digitális zajban” sikerüljön átadni a fogyasztók számára a legfontosabb információkat, a jó üzeneteket a mezőgazdaságról.

Egyszerre kell információval ellátni az agrárszakmai közönséget és 10 millió fogyasztót.

Hangsúlyozta, hogy az agráriumhoz kapcsolódó vállalatok kommunikációjának nagy szerepe van abban is, hogy hogyan ítéli meg a társadalom a mezőgazdaság szerepét a globális problémák vonatkozásában, hiszen az egyre szigorúbb uniós támogatási feltételekről szóló vita az online felületeken is zajlik: fenntartható és környezetbarát-e a mezőgazdaság vagy sem?

Azon fiatalok számára, akik csak a boltok polcain látnak élelmiszer-alapanyagokat, hangsúlyoznunk kell, hogy ezek az élelmiszerek egészségesek, megfelelnek a 21. század követelményeinek. Ehhez a korszerű kommunikációs csatornákat is érdemes felhasználni.

Ondré Péter, Agrármarketing Centrum képviseletében az agrármarketing kommunikációs trendjeinek változásáról tartott előadást.

Idén sem volt könnyű dolguk azoknak, akik a mezőgazdaságban dolgoznak, hiszen a fagyok és az aszály széles körben éreztette hatását: a repcét sok helyen tönkretette, a gyümölcstermés pedig szintén töredéke a korábbi évek átlagának. 

A gazdák az időjárás okozta kiszámíthatatlanság miatt hozzászoktak a krízishelyzetekhez, és így kimondható: állták a sarat a koronavírus-járvány első hulláma alatt.

A pandémia az agrárágazat megítélése kapcsán előnyöket is hozott: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar társadalmi presztízse javult, hiszen, amikor krízishelyzet áll elő,

a társadalom nagy része azonnal a személyes biztonság és a helyben előállított élelmiszerek felé fordul.

Az AMC számára jelentős kihívást jelent most a magyar termékek külföldi promóciója, hiszen a korábbi 15–20 helyett idén összesen 6 nemzetközi kiállításon tudtak részt venni. A hazai fogyasztásösztönzést és a külpiaci népszerűsítést most új, digitális eszközökkel folytatják – ilyen például az online borkóstoló: Helsinkiben lesz egy borpromóciós eseményük, amelyre már kiküldték borokat is, online előadások és egyszemélyes kóstolók várnak majd a résztvevőkre a laptopok előtt.

További előrelépés, hogy folyamatban van egy online élelmiszeripari katalógus készítése, amelyben az exportképes magyar termékek elérhetőek lesznek a hazánkból importáló külföldi partnerek számára.

A járvány után visszaállunk a személyes találkozásokat preferáló eseményekre, hiszen az élelmiszerek és a borászati termékek kapcsán az érzékszervi benyomások nélkülözhetetlenek, de a most kialakult online értékesítési csatornák is fent fognak maradni” – hangsúlyozta Ondré Péter.

(Illusztráció, a kép forrása: Priority Wine Pass)

Bolyki Bence, az Agroinform.hu portál vezetője Adatművelési technikák a rekordhozamokért című előadásában kiemelte: jól összehasonlíthatóak az egyes digitális alapú marketingkampányok eredményei, és ezen elemzések alapján tovább tudjuk fejleszteni, alakítani kommunikációnkat.

Az Agroinform.hu immár 717 ezer egyedi látogatót ért el idén októberben – a Digitális Közönségmérési Tanács ún. multiscreen mérése szerint – ami 34%-os növekedést jelent tavaly októberhez képest. A 2021-es év kommunikáció tervezéséhez ajánlja az elérhető agrármédia piackutatások (Agrostratéga, Kleffmann) eredményeit, hiszen ezek alapján objektíven láthatóak az agrármarketing szempontból fontos csatornák. Szintén érdemes beépíteni a big data-alapú elemzéseket, amivel nem csak a médiumokról, de akár a piaci versenytársakról is pontos adatokat kapunk.

A portál vezető fontosnak tartja azt is, hogy a hirdetők az agrármédiumokban megjelenő kampányok során az adott megjelenésre jutó látogatottságot, az ott eltöltött idő mennyiségét, valamint a konkrét eladásokat is vizsgálják. Példaként kiemelte, hogy van olyan gépkereskedő partner, akinek visszajelzése alapján az 1 milliárd forintot meghaladó éves árbevételének több mint 50 százaléka az Agroinform Piactéren keresztül érkező vásárlásokból származik.

Az Agroinform.hu szakemberei a portál működése során képződő több millió adatsort folyamatosan elemzik, és ez alapján tervezik a vállalat 2021-ben megvalósuló további informatikai fejlesztéseit.

(Forrás: agroinform.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!


2022. június 16., Csütörtök

Idén is megválasztják a Balaton fagyiját

Kilenc cukrászda pályázott a megtisztelő címre.


Ha éjszaka felnéz az égre, olyat láthat, amit 1100 éve senki

Péntekre virradó éjszaka már láthatóvá válik a bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenség, vagyis a Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződése.


2022. június 15., Szerda

Jelentősen nőtt a kerékpárral közlekedők száma

Tavaly Magyarországon körülbelül 270 ezer kerékpárt értékesítettek.


2022. június 12., Vasárnap

Jó úton haladunk a közlekedés zöldítésében

Két év alatt két és félszeresére nőtt a hazai zöld rendszámos autók száma.


Tényleg eljöhet a négynapos munkahét ideje?

Egyre több helyen kísérleteznek ezzel, az eredmények biztatóak.

#Nagykanizsa

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

2022. június 27. - Kanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

+