A verseny egyik célja a kézműves bejgli népszerűsítése volt (A kép forrása: facebook.com/cukraszipartestulet)
Kihirdették az Év Bejglije verseny győzteseit, a megmérettetésre hagyományos diós, mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni. Az öttagú zsűri a három csoportból összesen 56 bejglit kóstolt meg a döntéshozatal előtt - tudatta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az MTI-vel.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete népszerű szakmai versenyei, az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek után azzal a hagyományteremtő céllal szervezték meg a megmérettetést, hogy felhívják a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítsék a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében - olvasható a közleményben.
Az öttagú zsűri összesen 56 bejglit kóstolt (A kép forrása: facebook.com/cukraszipartestulet)
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli az Ipartestület kezdeményezése nyomán védett termék. A neves szakmai zsűri tagjai voltak többek között Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, Kovács Sándor cukrászmester, a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje és Nagy Péter cukrászmester, a Szamos Marcipán cukrászséfje.
A hagyományos diós kategória aranyérmese (A kép forrása: facebook.com/cukraszipartestulet)
A hagyományos diós kategóriában aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda cukrásza lett. Hagyományos mákos kategóriában, az Év Mákos Bejglije díjat Pass Szilvia, a székesfehérvári Aranyalma Cukrászda mestere érdemelte ki. Ínyenc kategóriában az Év Ínyenc Bejglije díjat Urbán Ildikónak, a szarvasi Ildikó Cukrászda cukrászának, az Angyali bejgli készítőjének ítélték oda.
Zöld dióval töltötték az ínyenc kategória győztesét, az Angyali bejglit (A kép forrása: facebook.com/cukraszipartestulet)
Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek, kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Az Év Ínyenc Bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült, a töltelékénél a zöld dióhoz nyúlt a készítője. A gyümölcs jelentős C-vitamin- és vastartalommal bír, amely vértisztító, gyomorerősítő és fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.
Tibor űrrepülésével több évtized után ismét magyar kutatóűrhajós járt a világűrben.
Tudomány, technológia, űrben zajló kísérletek - itt a legújabb podcast a Zalakockán.
A Crew Dragon „Grace” űrhajó Kalifornia partjainál landol majd.
A gidára egy fa dőlt, egyik lába megsérült és ijedten feküdt az út szélén.
A kivégzés előtt még tortúrás vallatást is előírtak, hogy kiderüljön, az ördöggel is cimborált-e, vagy csak egyszerűen másoknak okozott kárt a vádlott boszorkányos cselekedeteivel.
Hallott már a kerti gezéről?
Érkezik az objektív felelősség a biztonsági öv használatára is.
Az előrejelzések szerint magasabb nedvességtartalmú, hűvösebb légtömeg érkezik, aminek pozitív hatása lesz a Balaton vízállására, várhatóan megtorpan a csökkenése.
Kapu Tibor saját élelmiszereket – például Erős Pistát és Piros Aranyat – is vitt magával, ezzel is öregbítve a magyar gasztronómia hírnevét.
Csupán azért, mert gyerekekkel voltak.
A versenyzők vállukon tömlővel futottak fel 12 méter magas emelvényre, húztak fel súlyos felszereléseket, kalapácsos erőpróbán vettek részt, sugárcsővel céloztak, majd egy emberméretű bábut is célba kellett juttatniuk.