Érdekes - 2021. január 08., Péntek
#SALAdMI #zöldségszalámi #hús #vegetáriánus #életmód #táplálkozás #egészség #Szent István Egyetem #gazdaság #tudomány

Az egészséges életmód új lépcsője a hazai fejlesztésű zöldségszalámi

Az egészséges életmód új lépcsője a hazai fejlesztésű zöldségszalámi

Bemutatkozik a SALAdMI, azaz a zöldségszalámi (A kép forrása: Blue Seven Group Zrt.)

Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködése révén. Nemcsak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet.

Rohanó világunkban sokan nem szánnak kellő időt arra, hogy friss zöldségeket vásároljanak a piacokon, majd azokat alaposan megmosva és felszeletelve egészséges szendvicseket készítsenek családjuknak vagy saját maguknak. Az állandó időhiány mellett ráadásul további kellemetlenséget jelenthet, ha mégis készül egy-egy szendvics, a bele kerülő zöldség miatt átázik a pékáru, vagy, ha a maradék zöldség idő előtt megfonnyad és kárba vész.

A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésével megszületett szabadalom erre is megoldást nyújt: ha a SALAdMI speciális zöldségfelvágott egy-egy szelete kerül a szendvicsünkbe, máris sokat tettünk egészséges táplálkozásunk érdekében. A termék ízletes fehérje a vegetáriánusoknak és zöldség a húsevőknek.

„Az Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. egyik legújabb, közös szabadalma, a SALAdMI igazi mérföldkőnek számít, ugyanis a kutatási eredmények létrehozása és a kutatási eredmények piacképes termékekként való megjelenítése két markánsan elkülönülő folyamat” – nyilatkozta Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a gödöllői székhelyű intézmény mb. rektora. – „Az Egyetem oktatói, kutatói a kutatásban kiválóak, de az innováció „rögös útját” kevesen vállalják fel. Ezért kézzel fogható gazdasági eredményt kevés kutatás hoz. Ezen kívánunk változtatni a Blue Seven Group Zrt.-vel való együttműködéssel, mely új lehetőséget nyit azon az úton, hogy minden olyan kutatási eredmény, amelyből gazdasági haszon származhat, induljon el az innovációs úton.”

De vajon hogyan kell elképzelni a SALAdMI érzékszervi tulajdonságait? Mint azt Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója és a doktoranduszok képviselője elmondta, a termék mozaikos metszéslapja és textúrája olyan, mint egy igazi szalámi, íze és illata viszont a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlatos. A SALAdMI kezdetben két ízvilággal tervezi megajándékozni a fogyasztókat: a piros a tervek szerint főként olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig szintén kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd. Mindegyik olyan finom, hogy akár magában is fogyasztható. Ugyanakkor a szabadalom a gyártástechnológiáról szól, és nem a zöldség alapanyagok és fűszerek összetételéről, így az ízesítésnek csak a fantázia szab határt.

A SALAdMI tehát a fiatal innovátor szerint nem próbál meg hasonlítani az igazi húsra, mint sok más izolált növényi fehérjékből és szójából készült húsanalóg, és nem csupán egy péntekenként húst helyettesíthető termék. Sokkal inkább a zöldség jövője. Egyik összetevője ráadásul az intézmény egy másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojás is, amely magas fehérjetartalom kialakításával még inkább egészségessé teszi a különleges hazai innovációt.

A rostban gazdag termék fejlesztése során azt is célul tűzték ki, hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, a multik polcairól, vagy azok helyett a szemétben végzik. A SALAdMI tehát egyszerre kényelmi termék azon zöldségkedvelőknek, akik rendkívül sűrű időbeosztással rendelkeznek, az élelmiszermentés révén pedig kiváló eszköze a fenntarthatóságnak is. Nemsokára pedig ott fog lógni a téliszalámi mellett.

Nagy segítséget jelentett, hogy a fejlesztés során használni tudtam a Szent István Egyetem infrastruktúráját, és a tanüzemekben, laborokban, majd az iparban olyan tudást, tapasztalatot és innovációs szemléletet szerezhettem, ami hozzásegített egy ilyen szabadalom létrejöttéhez” – hangsúlyozta Csurka Tamás, aki termékfejlesztőként a Blue Seven Group Zrt. igazgatótanácsának egyetlen hallgatói képviselője is lett.

Mint arról az Egyetem korábbi közleményében is beszámolt, a törekvéseknek köszönhetően az elkövetkező időszakban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, melyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez.

(Forrás: Szent István Egyetem)

Még érdekes lehet ...


2021. január 17., Vasárnap

A hermelint választották az Év Emlősének 2021-ben

A hermelint csak kevesen ismerik „testközelből”. Állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet példányaival találkozni, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív.



2021. január 15., Péntek

Életveszélyes is lehet az új iPhone?

Egy kardiológusok által közzétett új tanulmány szerint az iPhone 12 megzavarhatja a felhasználók pacemakerét, ha az eszközt a betegek szívéhez közel helyezik.


Az egyik magyar pezsgő bekerült a világ legjobbjai közé

A pezsgő-nagyhatalomhoz, azaz a franciák mellé csak egy magyar és egy olasz tétel tudott bekerülni a Franciaországban megrendezett világversenyen.


2021. január 14., Csütörtök

Jegesedő Balaton

Árgus szemekkel figyeli a likebalaton.hu csapata a Balaton befagyását, hiszen most már nappal is repkednek a mínuszok a tó körül.


2021. január 13., Szerda

Indul az országos sasszinkron!

A hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálása 2021. január 15-17. között lesz.


Búvárok a Hévízi-tóban

Lenyűgöző videón nézhetjük meg a Hévízi-tó legmélyebb pontjait.


2021. január 11., Hétfő

Kitették a megtelt táblát a Kékestetőre

A hétvégén is nagy volt a tömeg a kirándulóhelyen.


2021. január 10., Vasárnap

A szokásosnál jóval melegebb év volt 2020 hazánkban

Az 1981-2010-es időszak átlagánál 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb a múlt év, ezzel az 1901-től vezetett hőmérsékleti rangsorban (a 2000-es év mellé) a hatodik helyre került.


Koronavírus – Már több mint 8000 online nyelvvizsgát tettek le

A szolgáltatásnak köszönhetően a járványhelyzetben is az egészségügyi kockázatok növelése nélkül mérettethetik meg tudásukat az érdeklődők.


Ilyen vonat még sosem közlekedett Magyarországon

Megérkezett Magyarországra az első tram-train, a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasút-villamos prototípusa.


2021. január 09., Szombat

A NASA kedvenc fotói 2020-ból

Az Űrállomáson élő és dolgozó nők és férfiak évente több ezer fényképet készítenek a Földről.


2021. január 08., Péntek

Csak együtt sikerülhet

Kreatív karantén címmel pályázatot hirdettek szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek.


2021. január 07., Csütörtök

Chatbot funkcióval bővül a Magyar Vöröskereszt Facebook oldala

Az újításnak köszönhetően még gyorsabban érkezik a segítség.


Rohamosan pusztul a Földközi-tenger élővilága

Összeomlóban van a biodiverzitás a Földközi-tenger keleti részén.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+