Érdekes - 2021. január 21., Csütörtök
#karantén #járvány #statisztika #gyerekek #média #tévé #internet #okostelefon #streaming #életmód #USA

A járvány óta alig lehet levakarni a gyerekeket a képernyőről

A járvány óta alig lehet levakarni a gyerekeket a képernyőről

Illusztráció (A kép forrása: Wikimedia)

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány következtében 50 százalékkal nőtt a gyermekek képernyő előtt töltött ideje.

A Morning Consult adatai szerint a megkérdezett szülők 60 százaléka szerint a járvány előtt gyermekeik nem töltöttek többet képernyő előtt, mint három órát. Egy augusztusi adat szerint már a szülők 70 százaléka tölt legalább négy órát valamilyen monitort nézve – adta hírül az Axios.

A SuperAwesome felmérése szerint a fiatalabb gyermekeknél még nagyobb ütemben növekedett a képernyőidő. A három és kilenc év közötti gyermekek 75 százaléka több időt (amelyből 40 százalék azt mondta, jóval több időt, 35 százalék pedig azt, hogy valamivel több időt) töltött a képernyők előtt.

Az Axios több mint egy tucat, különböző hátterű szülőt kérdezett meg arról, hogyan alakult a monitorok előtt töltött idő a világjárvány ideje alatt.

A fiatalabb gyermekek esetében a megnövekedett képernyőidő annak is lehet a következménye, hogy több szülő nem akarta kiengedni a szabadba játszani csemetéjét, főleg nem munkaidőben, amikor nem megoldható a felügyelet.

Ugyanakkor az idősebb gyermekek esetén a képernyőhasználat egyfajta mentőövvé vált a közösségi együttléthez.

A szegényebb körülmények között élő családokban a szülők gyakran kevesebb eszközt és programlehetőséget szállító előfizetést tudnak biztosítani gyermekeiknek, mint a gazdagabbak, ami szintén szerepet játszik abban, hogy éreznek a képernyőidővel kapcsolatban.

Az Axios ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a képernyőidő is nagyon sokféle lehet. Az oktatási céllal monitor előtt töltött idő, a barátokkal vagy családtagokkal való kapcsolattartás, vagy azok a játékok, amelyek esetleg fizikai aktivitásra is ösztönöznek, jóval kedveltebbek a szülők körében, mint az egyszerű játékok vagy a sorozatdarálás.

A szülők többsége, 62 százaléka már érti, hogyan lehet oktatási eszközként is használni az okoskészülékeket a Morning Consult felmérése szerint.

A szülők 51 százaléka gondol egészen másként a zene- vagy podcasthallgatással eltöltött időre, mint a tévé, a számítógép vagy az okostelefon használatára fordított időre.

A játék és a házi feladat a leggyakoribb tartalomfajta, amellyel a szülők szerint gyermekeik találkoznak a Morning Consult szerint. A YouTube és a Netflix a két legnépszerűbb weboldal minden gyermek korosztályában.

A SuperAwesome szerint a három és kilenc év közöttiek körében a YouTube és a játékkonzolok terén volt tapasztalható a legnagyobb kiugrás.

Az Axios figyelmeztet: a több képernyő előtt töltött idő egyben azt is jelenti, hogy a gyermekek jobban ki vannak téve a rossz tartalmaknak, ha a szülők nem kellően éberek. A Szülők Televíziós Tanácsának elnöke, Tim Winter szerint egyre nagyobb a szervezet aggodalma a streamingszolgáltatók gyermekek szexualizálását célzó tartalmaik miatt. Winter szerint vannak olyan emberek, akik a családi és gyermektémájú tartalmakkal akarják kitölteni az űrt, de egy internetkapcsolattal ez maga Pandóra szelencéje.

A világjárvány arra ösztönzött néhány szülőt, hogy igyekezzen megérteni, hogyan tudják a megnövekedett képernyőidőt több oktatási tartalommal és biztonsági opcióval ellátni. Például a Monster Messenger és a Facebook Messenger Kids jó eszköz lehet a szülőknek, ha szabályozni akarják, hogy kikkel chateljenek gyermekeik.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.

+