Érdekes - 2021. január 21., Csütörtök
#karantén #járvány #statisztika #gyerekek #média #tévé #internet #okostelefon #streaming #életmód #USA

A járvány óta alig lehet levakarni a gyerekeket a képernyőről

A járvány óta alig lehet levakarni a gyerekeket a képernyőről

Illusztráció (A kép forrása: Wikimedia)

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány következtében 50 százalékkal nőtt a gyermekek képernyő előtt töltött ideje.

A Morning Consult adatai szerint a megkérdezett szülők 60 százaléka szerint a járvány előtt gyermekeik nem töltöttek többet képernyő előtt, mint három órát. Egy augusztusi adat szerint már a szülők 70 százaléka tölt legalább négy órát valamilyen monitort nézve – adta hírül az Axios.

A SuperAwesome felmérése szerint a fiatalabb gyermekeknél még nagyobb ütemben növekedett a képernyőidő. A három és kilenc év közötti gyermekek 75 százaléka több időt (amelyből 40 százalék azt mondta, jóval több időt, 35 százalék pedig azt, hogy valamivel több időt) töltött a képernyők előtt.

Az Axios több mint egy tucat, különböző hátterű szülőt kérdezett meg arról, hogyan alakult a monitorok előtt töltött idő a világjárvány ideje alatt.

A fiatalabb gyermekek esetében a megnövekedett képernyőidő annak is lehet a következménye, hogy több szülő nem akarta kiengedni a szabadba játszani csemetéjét, főleg nem munkaidőben, amikor nem megoldható a felügyelet.

Ugyanakkor az idősebb gyermekek esetén a képernyőhasználat egyfajta mentőövvé vált a közösségi együttléthez.

A szegényebb körülmények között élő családokban a szülők gyakran kevesebb eszközt és programlehetőséget szállító előfizetést tudnak biztosítani gyermekeiknek, mint a gazdagabbak, ami szintén szerepet játszik abban, hogy éreznek a képernyőidővel kapcsolatban.

Az Axios ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a képernyőidő is nagyon sokféle lehet. Az oktatási céllal monitor előtt töltött idő, a barátokkal vagy családtagokkal való kapcsolattartás, vagy azok a játékok, amelyek esetleg fizikai aktivitásra is ösztönöznek, jóval kedveltebbek a szülők körében, mint az egyszerű játékok vagy a sorozatdarálás.

A szülők többsége, 62 százaléka már érti, hogyan lehet oktatási eszközként is használni az okoskészülékeket a Morning Consult felmérése szerint.

A szülők 51 százaléka gondol egészen másként a zene- vagy podcasthallgatással eltöltött időre, mint a tévé, a számítógép vagy az okostelefon használatára fordított időre.

A játék és a házi feladat a leggyakoribb tartalomfajta, amellyel a szülők szerint gyermekeik találkoznak a Morning Consult szerint. A YouTube és a Netflix a két legnépszerűbb weboldal minden gyermek korosztályában.

A SuperAwesome szerint a három és kilenc év közöttiek körében a YouTube és a játékkonzolok terén volt tapasztalható a legnagyobb kiugrás.

Az Axios figyelmeztet: a több képernyő előtt töltött idő egyben azt is jelenti, hogy a gyermekek jobban ki vannak téve a rossz tartalmaknak, ha a szülők nem kellően éberek. A Szülők Televíziós Tanácsának elnöke, Tim Winter szerint egyre nagyobb a szervezet aggodalma a streamingszolgáltatók gyermekek szexualizálását célzó tartalmaik miatt. Winter szerint vannak olyan emberek, akik a családi és gyermektémájú tartalmakkal akarják kitölteni az űrt, de egy internetkapcsolattal ez maga Pandóra szelencéje.

A világjárvány arra ösztönzött néhány szülőt, hogy igyekezzen megérteni, hogyan tudják a megnövekedett képernyőidőt több oktatási tartalommal és biztonsági opcióval ellátni. Például a Monster Messenger és a Facebook Messenger Kids jó eszköz lehet a szülőknek, ha szabályozni akarják, hogy kikkel chateljenek gyermekeik.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 31., Kedd

2025-től a zöldségek és gyümölcsök csomagolásainak újrahasznosíthatónak kell lennie

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének.


2023. január 30., Hétfő

Itt a téli kátyúzások időszaka

A múlt hét rendkívül változékony, szeszélyes és csapadékos időjárásának köszönhetően időszakosan újabb burkolathibák keletkeztek az országos közúthálózaton is.


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is

+