Érdekes - 2021. január 21., Csütörtök
#karantén #járvány #statisztika #gyerekek #média #tévé #internet #okostelefon #streaming #életmód #USA

A járvány óta alig lehet levakarni a gyerekeket a képernyőről

A járvány óta alig lehet levakarni a gyerekeket a képernyőről

Illusztráció (A kép forrása: Wikimedia)

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány következtében 50 százalékkal nőtt a gyermekek képernyő előtt töltött ideje.

A Morning Consult adatai szerint a megkérdezett szülők 60 százaléka szerint a járvány előtt gyermekeik nem töltöttek többet képernyő előtt, mint három órát. Egy augusztusi adat szerint már a szülők 70 százaléka tölt legalább négy órát valamilyen monitort nézve – adta hírül az Axios.

A SuperAwesome felmérése szerint a fiatalabb gyermekeknél még nagyobb ütemben növekedett a képernyőidő. A három és kilenc év közötti gyermekek 75 százaléka több időt (amelyből 40 százalék azt mondta, jóval több időt, 35 százalék pedig azt, hogy valamivel több időt) töltött a képernyők előtt.

Az Axios több mint egy tucat, különböző hátterű szülőt kérdezett meg arról, hogyan alakult a monitorok előtt töltött idő a világjárvány ideje alatt.

A fiatalabb gyermekek esetében a megnövekedett képernyőidő annak is lehet a következménye, hogy több szülő nem akarta kiengedni a szabadba játszani csemetéjét, főleg nem munkaidőben, amikor nem megoldható a felügyelet.

Ugyanakkor az idősebb gyermekek esetén a képernyőhasználat egyfajta mentőövvé vált a közösségi együttléthez.

A szegényebb körülmények között élő családokban a szülők gyakran kevesebb eszközt és programlehetőséget szállító előfizetést tudnak biztosítani gyermekeiknek, mint a gazdagabbak, ami szintén szerepet játszik abban, hogy éreznek a képernyőidővel kapcsolatban.

Az Axios ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a képernyőidő is nagyon sokféle lehet. Az oktatási céllal monitor előtt töltött idő, a barátokkal vagy családtagokkal való kapcsolattartás, vagy azok a játékok, amelyek esetleg fizikai aktivitásra is ösztönöznek, jóval kedveltebbek a szülők körében, mint az egyszerű játékok vagy a sorozatdarálás.

A szülők többsége, 62 százaléka már érti, hogyan lehet oktatási eszközként is használni az okoskészülékeket a Morning Consult felmérése szerint.

A szülők 51 százaléka gondol egészen másként a zene- vagy podcasthallgatással eltöltött időre, mint a tévé, a számítógép vagy az okostelefon használatára fordított időre.

A játék és a házi feladat a leggyakoribb tartalomfajta, amellyel a szülők szerint gyermekeik találkoznak a Morning Consult szerint. A YouTube és a Netflix a két legnépszerűbb weboldal minden gyermek korosztályában.

A SuperAwesome szerint a három és kilenc év közöttiek körében a YouTube és a játékkonzolok terén volt tapasztalható a legnagyobb kiugrás.

Az Axios figyelmeztet: a több képernyő előtt töltött idő egyben azt is jelenti, hogy a gyermekek jobban ki vannak téve a rossz tartalmaknak, ha a szülők nem kellően éberek. A Szülők Televíziós Tanácsának elnöke, Tim Winter szerint egyre nagyobb a szervezet aggodalma a streamingszolgáltatók gyermekek szexualizálását célzó tartalmaik miatt. Winter szerint vannak olyan emberek, akik a családi és gyermektémájú tartalmakkal akarják kitölteni az űrt, de egy internetkapcsolattal ez maga Pandóra szelencéje.

A világjárvány arra ösztönzött néhány szülőt, hogy igyekezzen megérteni, hogyan tudják a megnövekedett képernyőidőt több oktatási tartalommal és biztonsági opcióval ellátni. Például a Monster Messenger és a Facebook Messenger Kids jó eszköz lehet a szülőknek, ha szabályozni akarják, hogy kikkel chateljenek gyermekeik.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.

+