Érdekes - 2021. április 10., Szombat
#koronavírus #COVID-19 #ízlelés #szaglás #érzékszerv #betegség #gasztronómia #étel #táplálkozás

Mit egyen, aki a Covid miatt nem érez illatokat?

Mit egyen, aki a Covid miatt nem érez illatokat?

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Az ételek legfontosabb élvezeti értékét ízük és illatuk adja, ezek hiányában a táplálkozás csupán az életben maradáshoz szükséges napi rutinná válik. Sajnos a koronavírus pandémia miatt sokan kénytelenek rövidebb vagy hosszabb ideig a szaglás és ízlelés hiányával élni és étkezni – nekik szól most egy formabontó, ráadásul ingyenesen elérhető angol szakácskönyv.

Bőségesen adagolt friss fűszernövények, citrusok, gyömbér, fahéj, chili, krémes és roppanós textúrák – többek közt ezeket javasolja a most megjelent Taste & Flavour, a Covid-19 miatt ízlelésüket vesztő betegeknek készült online receptfüzet. A kiadványt a Life Kitchen főzőiskola jegyzi, amely már évek óta segíti a daganatos betegségek és azok terápiái által okozott érzékszervi károsodásban szenvedőket az ízek újrafelfedezésében.

Ehhez öt elemet – aromát, umamit, textúrát, rétegzettséget, valamint a fűszerek/alapanyagok által kiváltott bizsergető, égető és hűsítő hatásokat – használnak, amelyeket most a covid-betegek szolgálatába állítanak. Munkájukat segíti a University of Londonon belül működő Center for the Study of Senses (CenSes) kutatócsoport, amely

arra keresi a választ, hogy az egyes érzékszervek működése miként befolyásolja a környezethez és önmagunkhoz való viszonyunkat,

valamint a szaglás- és ízlelést elvesztők terápiájára szakosodott AbScent és Altered Eating.

A könyv szerzőinek tapasztalatai alapján az anosmiában – vagyis szaglásvesztésben – érintettek számára az ételek más oldalait kell kiemelni. Ebben segítenek az izgalmas textúrák (a roppanósság, a krémesség vagy a ragacsosság), a savak, illetve az ötödik ízként is emlegetett umami, amely felerősíti az ízeket és beindítja a nyálelválasztást. Ugyanakkor a kötet szerzői gondoltak azokra is, akiknél – szintén a covid-19 következtében – parosmia, vagyis az ismerős illatok (kávé, fokhagyma, zöldségfélék) kellemetlennek való érzékelése következik be, és emiatt bizonyos alapanyagokat időszakosan ki kell hagyniuk étrendjükből.

A könyv előételeket/snackeket, főételeket és édességeket kínál, látványos tálalásban.

A „dresszing mindenhez” például a misót, a lime-ot, a gyömbért, a mustárt, az ecetet, a juharszirupot, a chilit és az olívaolajat vegyíti, salátákhoz, halakhoz vagy zöldségekhez javasolva. Az ananász-tacónál uborka, koktélparadicsom, fetasajt, koriander és lime adják a roppanós érzést és frissességet, az umami keksz pedig mandulával, tahinivel, mézzel, parmezánnal, szójaszósszal készül, kérgét szezámmag adja. A paradicsomlevest szezámmagos pirítóssal kínálják, a főtt krumplira zöldfűszeres öntetet és misós vajat javasolnak, a mac’n’cheese-t kéksajttal és shiitake gombával teszik intenzívebbé, de a főtelek közt találunk még tárkonyos rizst savanyított ananásszal és sambal oelekes-parmezános tésztát.

A desszertek már ránézésre is ellneállhatatlanok, ráadásul könnyen elkészíthetőek - mint például az almás-gyömbéres jégkrém chilibe mártogatva, a vaníliás-yuzus öntettel megbolondított kókuszos gyümölcssaláta vagy a fahéjas-vaníliás zabpehely kardamonnal és rózsavizes málna-öntettel.

A kötet egyszerű regisztrációt követően ingyen letölthető innen, de aki szeretné meghálálni a szerzők munkáját, azonnal adakozhat is. És ugyan a Taste & Flavour egy szomorú apropó szüleménye, a benne szereplő receptek a covid hosszútávú hatásaitól szenvedők mellett mindazoknak is ajánlhatóak, akik nyitottak az intenzív ízekre és a különböző textúrák kombinációjára.

(Forrás: Magyar Konyha)

Még érdekes lehet ...


2024. december 01., Vasárnap

Kiválasztották az év szaloncukrait

A verseny győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.


Idén újra országjáró körútra indul a Fény Szili

A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 600 méter hosszú fényfüzér díszíti.


2024. november 22., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. november 15., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. november 08., Péntek

Már a karácsonyra készülnek Zalakaroson

December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.


Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. október 26., Szombat

Programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. október 25., Péntek

A kullancsszezon ősszel nem ér véget, továbbra is fontos az odafigyelés

Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.


2024. október 11., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. október 09., Szerda

Egyre sósabbá válik a Balaton

Elképzelhető, hogy idővel valóban „magyar tengerként” hivatkozhatunk majd a Balatonra…


2024. szeptember 20., Péntek

Programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. szeptember 16., Hétfő

Fecskék ezrei pusztulhatnak el

A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt.

#Nagykanizsa

Felfüggesztett börtönt kapott a sok szemét miatt

Felfüggesztett börtönt kapott a sok szemét miatt

2024. november 28. - Kék hírek

Példa nélküli hatalomgyakorlás

Példa nélküli hatalomgyakorlás

2024. november 25. - Kanizsa

Idén is gyűjtik az ajándékokat

Idén is gyűjtik az ajándékokat

2024. november 22. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2024. november 22. - Érdekes

Nem most van itt az ideje az adóemelésnek

Nem most van itt az ideje az adóemelésnek

2024. november 21. - Kanizsa

A nemzeti konzultáció kapcsán

A nemzeti konzultáció kapcsán

2024. november 19. - Kanizsa

Az olvasókör alapításának évfordulóján

Az olvasókör alapításának évfordulóján

2024. november 19. - Kultúra

+