Érdekes - 2021. április 26., Hétfő
#piac #íratlan szabályok #vásárlás

Ezt az 5 dolgot sose csináld, ha piacra mész vásárolni

Ezt az 5 dolgot sose csináld, ha piacra mész vásárolni

(Illusztráció, archív: MTI/Mónus Márton)

Igazi reneszánszát éli a piacozás, legyen szó akár idősekről vagy fiatalokról, az elmúlt években sokan inkább a kistermelők árucikkeit választják a nagy hipermarketek és áruházak portékái helyett.

Piacra járni mindig igazi élmény. Ha bevásárlásról van szó, nincs is jobb érzés annál, mint amikor egy ráérős reggelen a rengeteg friss gyümölcs és zöldség között grasszálva kedvünkre válogathatunk a legszebb háztáji, kistermelői termékek között. A piac milliónyi kis dologban különbözik a hipermarketektől, itt a vásárlókapcsolatot tud teremteni az eladóval, kérdezhet termékekről, receptekről, a tapasztalt piacozók pedig előbb-utóbb nemcsak vásárlók és eladók, de jó ismerősök is lesznek, igazi közösséget alkotnak egymással.

piacokon azonban – csak úgy, mint mindenhol – vannak íratlan szabályok, olyan apróságok, amiket a harmónia érdekében nem illik megszegni, jobb elkerülni.

202104252030_piac_2.jpg (1500×1477)Nem illik összefogdosni a zöldséget, gyümölcsöt (A kép forrása: Pixabay)

Íme 5 dolog, amit nem érdemes csinálni piacon vásárlás közben:

1. Összefogdosni a termékeket

Ahogy a hipermarketekben, úgy a piacon sem illik összefogdosni a kínált portékát. Legyen szó akár zöldségről, gyümölcsről, tojásról vagy egyéb nyers áruról, inkább kérdezzük meg az eladót, szerinte melyik a legjobb minőségű áru, hagyatkozzunk a szemünkre, vírusidőszakban (és máskor is) pedig inkább kerüljük a fizikai kontaktust.

2. Rögtön mindent megvásárolni az első pultnál

A piacban az az egyik legjobb dolog, hogy óriási a választék, ráadásul az árak sem mindenhol ugyanazok. Érdemes körbejárni az egész piacot, minden pultot, kitelepülést szemlézni, megnézni, hol vannak a legszebb termékek. Aki még csak most kezd el piacozni, így fogja majd megtalálni a számára leginkább megfelelő, legjobb eladót, valamint így fog hamar rájönni arra, mennyire más árakon lehet kapni ugyanazt a terméket a különböző eladóknál.

202104252036_piac_3.jpg (1500×1000)Zsibvásárokon, bolhapiacokon szinte majdnem kötelező alkudozni (A kép forrása: Pixabay)

3. Alkudozni

Az alkudozás ugyan több ezer éves múltra tekint vissza, tudni kell, hol és hogyan illik alkudozni. Zsibvásárokon, bolhapiacokon szinte majdnem kötelező, ha viszont élelmiszerekről van szó, nem érdemes versenybe szállni egy olcsóbb ajánlatért. Ne feledd, itt nem azért magasabb a zöldség vagy a gyümölcs ára, mert az eladók a pénzedre éhesek! A piacon az esetek nagyobb részében hazai termelőktől első osztályú, magyar termékeket vásárolhatsz, amelyeknek az előállítási, betakarítási költsége is nagyobb, mint a külföldi import árué. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy a piacon ne találkozhatnál akciókkal, kedvezőbb áron kapható termékekért érdemes zárás előtt pár órával körbejárni az árusokat.

4. Csak nagy címletű készpénzt és bankkártyát vinni

Hiába van száz meg száz stand egy piacon belül, az eladóknak nem biztos, hogy sok váltópénze van, valamint esélyes, hogy csak a nagyobb piaci boltokban lesz lehetőségünk kártyával fizetni. Mindenképpen legyen nálunk készpénz, ilyenkor akisebb címletekben való fizetés nekünk és az árusoknak is könnyebb lesz!

5. Műanyagzacskó

Sokan nemcsak a minőség, hanem a fenntarthatóság miatt is előnyben részesítik a piacokat a hipermarketekkel szemben. Bár minden standon találsz műanyag szatyrot, sokan még a zacskót is szeretik zacskóba csomagolni, ami valljuk be, óriási pazarlás. Vigyél magaddal vászonzsákot, hálós, többször is felhasználható szatyrokat, és nyugodtan utasítsd vissza a műanyagzsákokat. Lehet, hogy az eladók meglepődnek majd a választásodon, hosszú távon azonban csak így lehet változást elérni abban, hogy valóban fenntartható és környezetkímélő legyen a vásárlás.

(Forrás: nosalty.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+