Érdekes - 2021. április 26., Hétfő
#piac #íratlan szabályok #vásárlás

Ezt az 5 dolgot sose csináld, ha piacra mész vásárolni

Ezt az 5 dolgot sose csináld, ha piacra mész vásárolni

(Illusztráció, archív: MTI/Mónus Márton)

Igazi reneszánszát éli a piacozás, legyen szó akár idősekről vagy fiatalokról, az elmúlt években sokan inkább a kistermelők árucikkeit választják a nagy hipermarketek és áruházak portékái helyett.

Piacra járni mindig igazi élmény. Ha bevásárlásról van szó, nincs is jobb érzés annál, mint amikor egy ráérős reggelen a rengeteg friss gyümölcs és zöldség között grasszálva kedvünkre válogathatunk a legszebb háztáji, kistermelői termékek között. A piac milliónyi kis dologban különbözik a hipermarketektől, itt a vásárlókapcsolatot tud teremteni az eladóval, kérdezhet termékekről, receptekről, a tapasztalt piacozók pedig előbb-utóbb nemcsak vásárlók és eladók, de jó ismerősök is lesznek, igazi közösséget alkotnak egymással.

piacokon azonban – csak úgy, mint mindenhol – vannak íratlan szabályok, olyan apróságok, amiket a harmónia érdekében nem illik megszegni, jobb elkerülni.

202104252030_piac_2.jpg (1500×1477)Nem illik összefogdosni a zöldséget, gyümölcsöt (A kép forrása: Pixabay)

Íme 5 dolog, amit nem érdemes csinálni piacon vásárlás közben:

1. Összefogdosni a termékeket

Ahogy a hipermarketekben, úgy a piacon sem illik összefogdosni a kínált portékát. Legyen szó akár zöldségről, gyümölcsről, tojásról vagy egyéb nyers áruról, inkább kérdezzük meg az eladót, szerinte melyik a legjobb minőségű áru, hagyatkozzunk a szemünkre, vírusidőszakban (és máskor is) pedig inkább kerüljük a fizikai kontaktust.

2. Rögtön mindent megvásárolni az első pultnál

A piacban az az egyik legjobb dolog, hogy óriási a választék, ráadásul az árak sem mindenhol ugyanazok. Érdemes körbejárni az egész piacot, minden pultot, kitelepülést szemlézni, megnézni, hol vannak a legszebb termékek. Aki még csak most kezd el piacozni, így fogja majd megtalálni a számára leginkább megfelelő, legjobb eladót, valamint így fog hamar rájönni arra, mennyire más árakon lehet kapni ugyanazt a terméket a különböző eladóknál.

202104252036_piac_3.jpg (1500×1000)Zsibvásárokon, bolhapiacokon szinte majdnem kötelező alkudozni (A kép forrása: Pixabay)

3. Alkudozni

Az alkudozás ugyan több ezer éves múltra tekint vissza, tudni kell, hol és hogyan illik alkudozni. Zsibvásárokon, bolhapiacokon szinte majdnem kötelező, ha viszont élelmiszerekről van szó, nem érdemes versenybe szállni egy olcsóbb ajánlatért. Ne feledd, itt nem azért magasabb a zöldség vagy a gyümölcs ára, mert az eladók a pénzedre éhesek! A piacon az esetek nagyobb részében hazai termelőktől első osztályú, magyar termékeket vásárolhatsz, amelyeknek az előállítási, betakarítási költsége is nagyobb, mint a külföldi import árué. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy a piacon ne találkozhatnál akciókkal, kedvezőbb áron kapható termékekért érdemes zárás előtt pár órával körbejárni az árusokat.

4. Csak nagy címletű készpénzt és bankkártyát vinni

Hiába van száz meg száz stand egy piacon belül, az eladóknak nem biztos, hogy sok váltópénze van, valamint esélyes, hogy csak a nagyobb piaci boltokban lesz lehetőségünk kártyával fizetni. Mindenképpen legyen nálunk készpénz, ilyenkor akisebb címletekben való fizetés nekünk és az árusoknak is könnyebb lesz!

5. Műanyagzacskó

Sokan nemcsak a minőség, hanem a fenntarthatóság miatt is előnyben részesítik a piacokat a hipermarketekkel szemben. Bár minden standon találsz műanyag szatyrot, sokan még a zacskót is szeretik zacskóba csomagolni, ami valljuk be, óriási pazarlás. Vigyél magaddal vászonzsákot, hálós, többször is felhasználható szatyrokat, és nyugodtan utasítsd vissza a műanyagzsákokat. Lehet, hogy az eladók meglepődnek majd a választásodon, hosszú távon azonban csak így lehet változást elérni abban, hogy valóban fenntartható és környezetkímélő legyen a vásárlás.

(Forrás: nosalty.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+