Érdekes - 2021. május 01., Szombat
#matematika #érettségi #tippek #középiskola #oktatás

Tippek és pontszerzési lehetőségek azoknak, akiknek a matekérettségi a mumus

Tippek és pontszerzési lehetőségek azoknak, akiknek a matekérettségi a mumus

(A kép forrása: Pexels)

Mit érdemes átnéznie annak, aki úgy érzi, a matek nem az erőssége? Hogyan lehet a legkönnyebben pontokat szerezni a vizsgán? Az eduline.hu cikksorozatában többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Már tényleg a véghajrában vagyunk, néhány nap múlva megmutathatják a diákok, mi mindent tudnak matekból. Az eduline.hu azokra is gondolt, akiknek még szükségük lenne egy kis bátorításra a vizsgához. Krasznai Blankát, a Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetőjét kérdezték arról, mit tanácsol azoknak, akik félnek az érettségitől, mert úgy gondolják nem annyira jók matekból?

„Ha valaki alapvetően fél az érettségitől, az azért lehet, mert úgy érzi, hogy nem tud eleget vagy nem készült eleget” – mondta Blanka, aki úgy véli, mindez kiküszöbölhető a minél több gyakorlással. Ha pedig konkrétan tudja valaki, melyik témakör a mumus, abból még ennél is több feladatot érdemes megoldania. Ugyanakkor az SG matek szekcióvezetője azt is hozzáteszi:

„Szerintem egyébként az egyáltalán nem gond, ha egy kicsit félnek a szituációtól, de ha a tudásuk miatt bizonytalanok, akkor még mindig van egy kis idő arra, hogy ezt feltornázzák, és sokkal jobban sikerüljön a vizsga.”

Az utolsó utáni pillanatos gyakorláshoz jól jöhet például Retkes Péter YouTube-csatornája, amelyet rengeteg diák tartott már életmentőnek. Ez nem csoda, mivel a videóiban úgy magyaráz, hogy még annak is megjön a kedve a matekozáshoz, aki egyébként retteg tőle. Arról a videójáról, amelyben 100 feladatot old meg a matekérettségi első részéből (kevesebb mint három óra alatt), itt lehet olvasni.

Ha pedig inkább egy ismert tanár segítsége jönne jól, érdemes ellátogatni a korrepeta.hu-ra, ahol Gerőcs Lászlóval, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának matematikatanárával lehet készülni a középszintű és az emelt szintű érettségire egy-egy videókurzussal. A középszintű kurzus 20+1 epizódot, az emelt 16+1 epizódot tartalmaz - ezeken mindenki a saját tempójában haladhat végig.

Hogyan lehet legkönnyebben pontokat szerezni a vizsgán?

Aki tényleg nem érzi magát a matek királyának vagy királynőjének, és csupán az a cél, hogy átmenjen a vizsgán, annak az első feladatsorra érdemes ráfeküdnie, mivel itt nem kérdeznek bele olyan mélyen a témakörökbe, mint a második részben, így valamivel egyszerűbb pontokat szerezni. „Erre a részre viszont nem lehet építeni, hiszen ahhoz képest nagyon kevés (csak 30) pontot ér” – hívta fel a figyelmet Blanka, majd azt is hozzátette, akik jobb jegyet – mondjuk négyest – szeretnének, azoknak viszont a második feladatlapon is jól kell teljesíteniük.

Azt mindenképpen javasolja a diákoknak, hogy nézzék át a „híres” témaköröket, amelyek fixen benne szoktak lenni a vizsgában – ezekről itt írt korábban az eduline.hu –, mivel „az ilyen típusú feladatok általában nagyon sok pontot is érnek” – mondta, így ha nem is sikerül hibátlanul megoldani, de ezekkel értékes részpontokat lehet szerezni.

Az SG matematika szekciójának vezetője korábban beszélt arról is, milyen gyakorlási lehetőségekkel lehet kiegészíteni a távoktatást, illetve valóban arra kell-e törekedni, hogy 100 százalékos legyen az érettségi. Ide kattintva kiderül, hogyan érdemes belekezdeni az érettségin a feladatok megoldásába, és annak is utánajártak a cikksorozat készítői, milyen eszközök tudják a legnagyobb segítséget nyújtani az érettségi alatt. Sőt, Blanka arra is felhívta a figyelmet, melyek azok az alapvető hibák, amelyekbe sok vizsgázó beleesik.

(Forrás: eduline.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+