Érdekes - 2021. június 04., Péntek
#gumicukor #édesség #Szupermenta

Ízletes, puha, rugalmas és mackós

Ízletes, puha, rugalmas és mackós

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A mackók édes imázsa megrendíthetetlen: nem csak az idősebbek szeretik a maciformájú flakonba töltött mézet, hanem a gyerekek is, de az utóbbiak többsége egyenesen rajong a kedves apró medvék másik édes formájáért, a gumicukorkáért is. De mi ez egyáltalán, és mit kell tudnunk róla?

Ha megkérdezünk tíz gyereket, legalább kilenc fogja rávágni, hogy imádja a gumicukrot, legyen az savanykás, kólás vagy éppen gyümölcsös ízű. Sokan a hagyományos cukorkák valamivel egészségesebb változatának tartják, és már több mint egy évszázada találkozhatunk vele a boltok polcain. Nézzük meg közelebbről is a gumicukrot!

A gumicukor története még a XIX. században kezdődik, amikor felfedezték, hogy a nádcukrot gumiarábikummal felfőzve puha, rugalmas édességet kapnak.

Ezt aztán például gyümölccsel ízesítették, és nagyobb darabokra vágták. A legtöbb forrás szerint a modern gumicukorka feltalálója Charles Gordon Maynard, egy Londonban élő brit édességkészítő volt, aki 1909-ben kezdte el árusítani új termékét, amelyet „borgumi”-nak (wine gum) nevezett el, bár a késztermék alkoholt nem tartalmazott.

Ez még inkább a bonbonokra hasonlított, a maciforma csak bő egy évtizeddel később indult hódító útjára. 1922-ben Hans Riegel kezdett el ilyen formájú, bár a mainál még kissé nagyobb figurákat önteni. Az általa még táncoló medvéknek hívott édesség azóta is népszerű, kedvelői között voltak Albert Einstein és II. Vilmos német császár is.

Hitek és tévhitek a gumicukor körül

Bár a gumicukor, mint minden édesség, csak mérsékelt mennyiségben és időnként kaphat helyet az étrendben, azért messze nem az a „műanyag” termék, amelynek időnként beállítják. Természetes alapanyagok felhasználásával készül, és legtöbbször gyümölcslével színezik, ízesítik.

Az interneten terjedő tévhit azonban az, hogy az alapanyagok között húsipari melléktermékeket találunk.

A zselatin valóban állati eredetű, a kollagén nevű, a bőr alatt és a kötőszövetes részekben megtalálható fehérje felhasználásával készítik. A feldolgozás során azonban vissza nem fordítható hidrolízist alkalmaznak, melynek eredményeként színtelen, szagtalan, íztelen port kapunk.

Sok sportoló azért szereti a gumicukrot, mert úgy gondolja, hogy fogyasztása segít megóvni vagy helyreállítani a fokozott igénybevételnek kitett ízületek felszínét borító porcokat.

Tihanyi András dietetikus, aki élsportolók táplálkozásával foglalkozik, elmondta, hogy bár van valóságalapja a feltételezésnek, nem a gumicukor a legjobb porcépítő: „Hallottam olyan sportolókról, akik edzés vagy verseny kapcsán időnként gumicukorral próbálják ízületeiket megvédeni, de az igazság az, hogy néhány százaléknyi zselatin erre nem igazán alkalmas. A gumicukor magas cukortartalma akár hasznos is lehetne a fokozott energiaigény kielégítésére, de annak bevitelére is létezik általában jobb, előnyösebb megoldás a sportolók számára. Előfordulhat viszont olyan speciális eset is, amikor kifejezetten ilyen termékek időzített használatával tudunk segíteni egy sportolónak a jobb teljesítmény elérésében, ez azonban meglehetősen ritka.” – összegez a szakember.

Jó tudni, hogy egyes emberek, akik nagyon szigorú vegetáriánus életmódot követnek, emiatt nem fogyasztanak hagyományos gumicukrot. Ám nekik sem kell lemondaniuk erről a finomságról, mert bőven készítenek keményítővel vagy egy, a trópusokon élő algafaj kivonatával, az agar-agarral is gumicukrot.

Vannak, akik szerint a gumicukorka a fogorvosok bevételeinek egyik legjobb támogatója. Régen állítólag előfordultak olyan esetek, amikor a gumicukor hozzáragadva a fogtöméshez, kirántotta azt a fogból, de ma minden bizonnyal sokkal professzionálisabb töméseket készítenek.

A magas cukortartalmú és ragadós gumicukor rendszeresen fogyasztva és megfelelő szájhigiénia nélkül károsíthatja a fogakat.

Ebből a szempontból a legnagyobb kockázatot a savanyú gumicukrok jelentik, mivel azokban a citromsav mellett alma- és tejsavat is találunk, főleg a felületükön lévő „panírban”, amelyek a nyál kémhatását erőteljesen és hosszabb ideig a savas irányba tolják el, ezáltal fokozva a fogszuvasodás kockázatát.

A gumicukor ettől még a gyerekek – és persze a felnőttek – kedvence marad. Mert időnként annyira jól esik egy kis puha, rugalmas, rágcsálnivaló édesség. A kólásat vagy meggyeset szeretik legjobban?

(Forrás: Szupermenta)

Még érdekes lehet ...


2025. július 11., Péntek

Mentők: egy őznek is segítettek

A gidára egy fa dőlt, egyik lába megsérült és ijedten feküdt az út szélén.


2025. július 08., Kedd

Boszorkánysággal próbálták elállítani az esőt, kivégzés lett belőle

A kivégzés előtt még tortúrás vallatást is előírtak, hogy kiderüljön, az ördöggel is cimborált-e, vagy csak egyszerűen másoknak okozott kárt a vádlott boszorkányos cselekedeteivel.


Keresik a jövő év madarát, szavazzon!

Hallott már a kerti gezéről?


2025. július 07., Hétfő

Július 5-től már a tulajdonos fizet, ha valaki nem köti be magát

Érkezik az objektív felelősség a biztonsági öv használatára is.


2025. július 05., Szombat

Az elmúlt egy hétben 4 centimétert csökkent a Balaton átlagos vízállása

Az előrejelzések szerint magasabb nedvességtartalmú, hűvösebb légtömeg érkezik, aminek pozitív hatása lesz a Balaton vízállására, várhatóan megtorpan a csökkenése.


2025. június 30., Hétfő

Orbán Viktor beszélt Kapu Tibor űrhajóssal: Ilyen magasra még magyar nem jutott! +Videó

Kapu Tibor saját élelmiszereket – például Erős Pistát és Piros Aranyat – is vitt magával, ezzel is öregbítve a magyar gasztronómia hírnevét.


2025. június 27., Péntek

2025. június 24., Kedd

Szép zalai sikerek születtek a „legerősebb tűzoltók” versenyén Bükfürdőn

A versenyzők vállukon tömlővel futottak fel 12 méter magas emelvényre, húztak fel súlyos felszereléseket, kalapácsos erőpróbán vettek részt, sugárcsővel céloztak, majd egy emberméretű bábut is célba kellett juttatniuk.


2025. június 16., Hétfő

Álomfogás: 230 centis harcsát zsákmányolt Árok Gábor

A fárasztás annyira megterhelő volt, hogy Gábornak begörcsöltek az izmai, barátja pedig még harapásokat is elszenvedett, amikor végül kézzel kiemelte a halat a vízből.


2025. június 14., Szombat

Ma van a véradók világnapja!

A biztonságos vérkészletek fenntartása nem lehetséges önkéntes véradók nélkül, őket ünnepeljük június 14-én.


Hétvégi programok Dél-Zalában

Érdemes válogatni a lehetőségek közül.


2025. június 11., Szerda

Technikai probléma lépett fel, ismét elhalasztották Kapu Tibor missziójának indítását

Még nem közölték, hogy mikor lőhetik ki az asztronautákat a következő alkalommal.

+