Érdekes - 2021. június 09., Szerda
#nyaralás #utazás #Magyar Utazási Irodák Szövetsége

Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

Spanyolország is a kedvelt úti célok között van (A kép forrása: Unsplash)

Uniós vakcinaútlevélre és letisztult feltételrendszerre várnak az utazni készülők, a tengerparti nyaralások slágerlistáján nincs változás. Az idén újra megnyílhatnak a kedvelt európai turistaparadicsomok kapui, az óvatosan tervezők inkább nyár végére időzítik az indulást.

Visszatérhetnek nyáron a magyar turisták a hagyományosan kedvelt tengerpartokra, így az elsők között nyitó és bármilyen oltást vagy negatív PCR tesztet elfogadó Horvátországba, és az idén folyamatosan indulnak a charterjáratok Törökországba, Tunéziába, Egyiptomba is. A tavalyinál jóval több görög szigetre lehet majd repülővel eljutni, és visszakerülnek a kedvenc nyaralóhelyek palettájára az olasz és a spanyol városok is – minderről a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, Molnár Judit tájékoztatta a Világgazdaságot.

Drámai drágulásra egyik országban sem kell számítani, a forint–euró árfolyam mozgása sem indokol most olyan mértékű áremelést, ami számottevő változásokat okozna

– jelezte a piaci szakértő. Törökországba is a 2019. évihez hasonló árakon lehet most utazni. Bár a kerozin ára megugrott, de a török szállodaipar a saját ajánlatait kordában tartva igyekszik a repülés drágulását kompenzálni, hogy ne emelkedjen az utazás összköltsége, és beinduljon a tömeges turizmus. Méghozzá minél előbb és hasonló volumenben, mint amekkorára a tengerpartok vendégfogadó kapacitását méretezték.

A görögországi, a horvátországi és a többi, Földközi-tenger melletti úti célon is a szállás kategóriája, az ellátás és a szezon függvényében alakul az aktuális árszint,

az átlagos részvételi díj négycsillagos szállodában, félpanziós ellátással 250-300 ezer forint személyenként.

Az utazási irodák teljes árat alkalmaznak, amely tartalmazza minden olyan szolgáltatás ellenértékét, amely szükséges ahhoz, hogy az utas részt tudjon venni az utazáson, vagyis nincsenek rejtett költségek.

Meglepő módon, legalábbis a szakma várakozásaihoz képest jelentős nagyságrendű igény mutatkozik a tengeri hajóutakra. A többnapos vagy többhetes utazások során kényelmesen lehet bejárni nagy távolságokat, különleges helyszíneket is

– mondta Molnár Judit. Igazi megoldást, a nemzetközi utazási kedvben kellően nagy löketet, komoly áttörést az egységes uniós vakcinaigazolvány hozhat majd az utazásszervezők prognózisa szerint.

Egyelőre ugyanis sok a bizonytalanság, nincs egységes feltételrendszer a különböző országokba történő beutazásoknál. Ez egyébként kedvez a szervezett utaztatásnak, hiszen emiatt sokan visszatérnek az irodákhoz, mert belefáradtak a tájékozódásba, és szeretnének biztosak lenni abban, hogy amikor külföldön lesznek, lesz hová, kihez fordulniuk. Nem mellesleg kellő garanciát kapnak arra, hogy értesítik őket az esetleges járványügyi változásokról.

Beindultak a foglalások a késő nyári, kora őszi időszakra is, talán mert nem mindenkinek van oltása azok közül, akik utazni akarnak, és arra várnak, hogy letisztuljon a helyzet.

A másik végletet az utolsó pillanatban foglalók képviselik, akik az aktuá­lis helyzet ismeretében döntenek az indulásról – tájékoztat a MUISZ elnöke. Új jelenség, hogy a klasszikus téli helyszínek, mint a Maldív-szigetek vagy Dubaj, nyáron is keresettek, vélhetően azért, mert a pandémia alatt is kipróbált úti célok voltak.

Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi utaztatás leállása mennyi vállalkozást kényszerített leállásra. A nyilvántartó hatóság adatai szerint 2019. december 31-én 989 bejegyzett iroda volt, most 950 van, vagyis a számukban nincs drámai változás.

Jelentősen csökkent viszont az utazásszervező cégek száma, a pandémia előtt 410 működött, most viszont csupán 220, és velük együtt a lekötött kapacitások egy része is eltűnt.

A MUISZ bízik benne, hogy a tavaszi felmérésben jelzett utazási kedv a külföld irányába is nő, és 35 százaléknál több utazni vágyó készül az ország határain túlra.

A belföldi turizmust a Széchenyi-pihenőkártya pörgeti, amelynek használatakor a tapasztalatok szerint a kártyatulajdonosok kevésbé árérzékenyen döntenek – mondta Molnár Judit.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.

+