Érdekes - 2021. június 09., Szerda
#nyaralás #utazás #Magyar Utazási Irodák Szövetsége

Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

Spanyolország is a kedvelt úti célok között van (A kép forrása: Unsplash)

Uniós vakcinaútlevélre és letisztult feltételrendszerre várnak az utazni készülők, a tengerparti nyaralások slágerlistáján nincs változás. Az idén újra megnyílhatnak a kedvelt európai turistaparadicsomok kapui, az óvatosan tervezők inkább nyár végére időzítik az indulást.

Visszatérhetnek nyáron a magyar turisták a hagyományosan kedvelt tengerpartokra, így az elsők között nyitó és bármilyen oltást vagy negatív PCR tesztet elfogadó Horvátországba, és az idén folyamatosan indulnak a charterjáratok Törökországba, Tunéziába, Egyiptomba is. A tavalyinál jóval több görög szigetre lehet majd repülővel eljutni, és visszakerülnek a kedvenc nyaralóhelyek palettájára az olasz és a spanyol városok is – minderről a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, Molnár Judit tájékoztatta a Világgazdaságot.

Drámai drágulásra egyik országban sem kell számítani, a forint–euró árfolyam mozgása sem indokol most olyan mértékű áremelést, ami számottevő változásokat okozna

– jelezte a piaci szakértő. Törökországba is a 2019. évihez hasonló árakon lehet most utazni. Bár a kerozin ára megugrott, de a török szállodaipar a saját ajánlatait kordában tartva igyekszik a repülés drágulását kompenzálni, hogy ne emelkedjen az utazás összköltsége, és beinduljon a tömeges turizmus. Méghozzá minél előbb és hasonló volumenben, mint amekkorára a tengerpartok vendégfogadó kapacitását méretezték.

A görögországi, a horvátországi és a többi, Földközi-tenger melletti úti célon is a szállás kategóriája, az ellátás és a szezon függvényében alakul az aktuális árszint,

az átlagos részvételi díj négycsillagos szállodában, félpanziós ellátással 250-300 ezer forint személyenként.

Az utazási irodák teljes árat alkalmaznak, amely tartalmazza minden olyan szolgáltatás ellenértékét, amely szükséges ahhoz, hogy az utas részt tudjon venni az utazáson, vagyis nincsenek rejtett költségek.

Meglepő módon, legalábbis a szakma várakozásaihoz képest jelentős nagyságrendű igény mutatkozik a tengeri hajóutakra. A többnapos vagy többhetes utazások során kényelmesen lehet bejárni nagy távolságokat, különleges helyszíneket is

– mondta Molnár Judit. Igazi megoldást, a nemzetközi utazási kedvben kellően nagy löketet, komoly áttörést az egységes uniós vakcinaigazolvány hozhat majd az utazásszervezők prognózisa szerint.

Egyelőre ugyanis sok a bizonytalanság, nincs egységes feltételrendszer a különböző országokba történő beutazásoknál. Ez egyébként kedvez a szervezett utaztatásnak, hiszen emiatt sokan visszatérnek az irodákhoz, mert belefáradtak a tájékozódásba, és szeretnének biztosak lenni abban, hogy amikor külföldön lesznek, lesz hová, kihez fordulniuk. Nem mellesleg kellő garanciát kapnak arra, hogy értesítik őket az esetleges járványügyi változásokról.

Beindultak a foglalások a késő nyári, kora őszi időszakra is, talán mert nem mindenkinek van oltása azok közül, akik utazni akarnak, és arra várnak, hogy letisztuljon a helyzet.

A másik végletet az utolsó pillanatban foglalók képviselik, akik az aktuá­lis helyzet ismeretében döntenek az indulásról – tájékoztat a MUISZ elnöke. Új jelenség, hogy a klasszikus téli helyszínek, mint a Maldív-szigetek vagy Dubaj, nyáron is keresettek, vélhetően azért, mert a pandémia alatt is kipróbált úti célok voltak.

Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi utaztatás leállása mennyi vállalkozást kényszerített leállásra. A nyilvántartó hatóság adatai szerint 2019. december 31-én 989 bejegyzett iroda volt, most 950 van, vagyis a számukban nincs drámai változás.

Jelentősen csökkent viszont az utazásszervező cégek száma, a pandémia előtt 410 működött, most viszont csupán 220, és velük együtt a lekötött kapacitások egy része is eltűnt.

A MUISZ bízik benne, hogy a tavaszi felmérésben jelzett utazási kedv a külföld irányába is nő, és 35 százaléknál több utazni vágyó készül az ország határain túlra.

A belföldi turizmust a Széchenyi-pihenőkártya pörgeti, amelynek használatakor a tapasztalatok szerint a kártyatulajdonosok kevésbé árérzékenyen döntenek – mondta Molnár Judit.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. április 01., Hétfő

Szabad-e locsolni?

A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.


2024. március 30., Szombat

Családi programok a Zalakarosi Fürdőn

Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.

+