Érdekes - 2021. június 09., Szerda
#nyaralás #utazás #Magyar Utazási Irodák Szövetsége

Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

Spanyolország is a kedvelt úti célok között van (A kép forrása: Unsplash)

Uniós vakcinaútlevélre és letisztult feltételrendszerre várnak az utazni készülők, a tengerparti nyaralások slágerlistáján nincs változás. Az idén újra megnyílhatnak a kedvelt európai turistaparadicsomok kapui, az óvatosan tervezők inkább nyár végére időzítik az indulást.

Visszatérhetnek nyáron a magyar turisták a hagyományosan kedvelt tengerpartokra, így az elsők között nyitó és bármilyen oltást vagy negatív PCR tesztet elfogadó Horvátországba, és az idén folyamatosan indulnak a charterjáratok Törökországba, Tunéziába, Egyiptomba is. A tavalyinál jóval több görög szigetre lehet majd repülővel eljutni, és visszakerülnek a kedvenc nyaralóhelyek palettájára az olasz és a spanyol városok is – minderről a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, Molnár Judit tájékoztatta a Világgazdaságot.

Drámai drágulásra egyik országban sem kell számítani, a forint–euró árfolyam mozgása sem indokol most olyan mértékű áremelést, ami számottevő változásokat okozna

– jelezte a piaci szakértő. Törökországba is a 2019. évihez hasonló árakon lehet most utazni. Bár a kerozin ára megugrott, de a török szállodaipar a saját ajánlatait kordában tartva igyekszik a repülés drágulását kompenzálni, hogy ne emelkedjen az utazás összköltsége, és beinduljon a tömeges turizmus. Méghozzá minél előbb és hasonló volumenben, mint amekkorára a tengerpartok vendégfogadó kapacitását méretezték.

A görögországi, a horvátországi és a többi, Földközi-tenger melletti úti célon is a szállás kategóriája, az ellátás és a szezon függvényében alakul az aktuális árszint,

az átlagos részvételi díj négycsillagos szállodában, félpanziós ellátással 250-300 ezer forint személyenként.

Az utazási irodák teljes árat alkalmaznak, amely tartalmazza minden olyan szolgáltatás ellenértékét, amely szükséges ahhoz, hogy az utas részt tudjon venni az utazáson, vagyis nincsenek rejtett költségek.

Meglepő módon, legalábbis a szakma várakozásaihoz képest jelentős nagyságrendű igény mutatkozik a tengeri hajóutakra. A többnapos vagy többhetes utazások során kényelmesen lehet bejárni nagy távolságokat, különleges helyszíneket is

– mondta Molnár Judit. Igazi megoldást, a nemzetközi utazási kedvben kellően nagy löketet, komoly áttörést az egységes uniós vakcinaigazolvány hozhat majd az utazásszervezők prognózisa szerint.

Egyelőre ugyanis sok a bizonytalanság, nincs egységes feltételrendszer a különböző országokba történő beutazásoknál. Ez egyébként kedvez a szervezett utaztatásnak, hiszen emiatt sokan visszatérnek az irodákhoz, mert belefáradtak a tájékozódásba, és szeretnének biztosak lenni abban, hogy amikor külföldön lesznek, lesz hová, kihez fordulniuk. Nem mellesleg kellő garanciát kapnak arra, hogy értesítik őket az esetleges járványügyi változásokról.

Beindultak a foglalások a késő nyári, kora őszi időszakra is, talán mert nem mindenkinek van oltása azok közül, akik utazni akarnak, és arra várnak, hogy letisztuljon a helyzet.

A másik végletet az utolsó pillanatban foglalók képviselik, akik az aktuá­lis helyzet ismeretében döntenek az indulásról – tájékoztat a MUISZ elnöke. Új jelenség, hogy a klasszikus téli helyszínek, mint a Maldív-szigetek vagy Dubaj, nyáron is keresettek, vélhetően azért, mert a pandémia alatt is kipróbált úti célok voltak.

Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi utaztatás leállása mennyi vállalkozást kényszerített leállásra. A nyilvántartó hatóság adatai szerint 2019. december 31-én 989 bejegyzett iroda volt, most 950 van, vagyis a számukban nincs drámai változás.

Jelentősen csökkent viszont az utazásszervező cégek száma, a pandémia előtt 410 működött, most viszont csupán 220, és velük együtt a lekötött kapacitások egy része is eltűnt.

A MUISZ bízik benne, hogy a tavaszi felmérésben jelzett utazási kedv a külföld irányába is nő, és 35 százaléknál több utazni vágyó készül az ország határain túlra.

A belföldi turizmust a Széchenyi-pihenőkártya pörgeti, amelynek használatakor a tapasztalatok szerint a kártyatulajdonosok kevésbé árérzékenyen döntenek – mondta Molnár Judit.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 12., Szombat

Nem unatkoztak a halőrök

A haltelepítések ellenőrzése kiemelten fontos, mert halgazdálkodási vízterületeinket és azok őshonos halállományát manapság egyre több veszély fenyegeti.


2021. június 11., Péntek

Végre újra együtt szurkolhatunk!

Ünnepli a Zwack Unicum limitált szériás focipalackja.


2021. június 10., Csütörtök

Dolgok, amiket a Balatonról neveztek el

Egy sütemény, egy együttes és törpeautó is őrzi a Balaton nevét.


Túl a túlfogyasztás napján

Magyarország elérte a túlfogyasztás napját: ha a világon mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor a Föld éves tartalékai már kedden kimerültek volna.


Ez aztán a felelőtlenség! Meggondolatlan manőver az M7-esen

A sofőr valószínűleg eltévesztette az irányt és nem a Budapest, hanem a Siófok felé vezető oldalra szeretett volna felhajtani. Szerencsére nem a főpályán gondolta meg magát, de így is balesetveszélyes szituációkat okozott.


2021. június 09., Szerda

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

A koronavírus-járvány sok esetben pozitív hatással volt a környezetre, azonban ez az óceánokról nem mondható el.


18 év után újra csúszdázhatunk Balatonfenyvesen

Az Anakonda és a Kamikaze használata életkorhoz kötött.


2021. június 08., Kedd

Megvan az idei Év Fája verseny 11 döntőse

Az idei versenyre 27 jelölés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a tizenegy döntős fát.


Betiltják a műfüvet?

A műanyagból készült gyepszőnyegek amellett, hogy kiszorítják a szén-dioxid megkötésében szerepet játszó növényeket a kertekből, a rovarok életterét is beszűkítik.


A pályakezdők számára a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb

A munkahely kiválasztásánál fontosabb szempont a karrierlehetőség, valamint a munka-magánélet egyensúlya is.


2021. június 07., Hétfő

Lehetséges a látás részleges helyreállítása

Egy új tudomány született, amely képes részlegesen helyreállítani a látást.


2021. június 06., Vasárnap

Nyugdíjba vonul Magawa

Visszavonul a világ talán leghíresebb patkánya.


2021. június 05., Szombat

Saját emojit kérnek a rozébornak

Saját emojit kér a rozénak az észak-olaszországi rozébor készítőinek egyesülete az amerikai Unicode konzorciumtól.


2021. június 04., Péntek

Ízletes, puha, rugalmas és mackós

A mackók édes imázsa megrendíthetetlen: nem csak az idősebbek szeretik a maciformájú flakonba töltött mézet, hanem a gyerekek is, de az utóbbiak többsége egyenesen rajong a kedves apró medvék másik édes formájáért, a gumicukorkáért is.


2021. június 03., Csütörtök

Nők a gazdaságban

Innovatív megoldásokat is hozhat a szerepvállalásuk.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+